Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Kangoo D55 1.9 Diesel-niedziałająca tablica rozdzielcza

wolank 07 Feb 2012 15:40 2646 4
    wolank
    Level 9  
    Witam. Od kilku tygodni mam problem z tablicą rozdzielczą,której podświetlenie samoistnie gaśnie. Przestają również działać zegar poziomu paliwa jak i temperatury cieczy chłodzącej.Przestaje również działać prędkościomierz. Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu wszystko działa poprawnie , czasem przez kilka minut a czasem a nawet kilka godzin. Pozostałe kontrolki działają poprawnie , jak i oświetlenie całego pojazdu. Na wszelki wypadek przy dłuższym postoju rozłączam akumulator bo boję się jego rozładowania , albo możliwości wystąpienia pożaru.Jeżeli ktoś miał podobny problem, albo wie co jest jego przyczyną to bardzo proszę o pomoc. Z góry dziekuję.
  • Helpful post
    Ireneo
    Level 42  
    Ja miałem że brakło +15 na zegary.Kolor żółty,numer pinu znajdziesz w google,,przewód do skrzynki był ok a że był mróz pozostało podanie "na krótko",oczywiście przez bezpiecznik.
    wolank
    Level 9  
    Jeśli możesz rozwinąć temat to będę wdzięczny. Nie jestem elektrykiem i proszę o przystępne terminy, bo nie bardzo wiem jak się w tym poruszać.
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    wolank wrote:
    Nie jestem elektrykiem i proszę o przystępne terminy
    Jedyne określenie, które może być dla Ciebie obce, to [+15].
    Oznacza to napięcie +12V pojawiające się po przekręceniu stacyjki w pozycję [zapłon].
    Ireneo wrote:
    podanie "na krótko"
    Oznacza bezpośrednie podanie napięcia +12V np. z akumulatora za pośrednictwem dodatkowego przewodu z pominięciem innych modułów pojazdu.

Jeżeli temat nadal jest dla Ciebie "obcy", proponuję warsztat elektroniki samochodowej - będą niższe koszty, niż wtedy gdy coś uszkodzisz.
    wolank
    Level 9  
    Byłem u elektryka ,który po zdemontowani całej tablicy rozdzielczej i obejrzeniu jej pod szkłem powiększającym stwierdził że przerwana jest ścieżka . Kilka ruchów kolbą i poprawieniu kilku połączeń problem przestał istnieć.