Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy można samemu zbudować tuner dvb-t

Ted07 07 Feb 2012 17:20 7828 4
Computer Controls
    Ted07
    Level 13  
    Witam

Kupiłem TV w 2002 roku marki LG z płaskim ekranem 21".
    Super działa, ładne kolory posiada tylko, ze nie ma wbudowanego mpeg4 i nie można na nim oglądać naziemna tv cyfrowa DVB-T.
    Wiem, że nie muszę wyrzucać tego tv wystarczy dokupić tuner dvb-t i wszystko będzie działać (koszt o ile się orientuje obecnie to od 130zł do 200 zł).

Mam jednak pytanko czy można samemu zbudować przystawkę pozwalającą odbierać cyfrową telewizję naziemną dvb-t?
    Próbował to już ktoś rozgryź z kolegów?

Pozdrawiam
  • Computer Controls
    LeDy
    Level 43  
    Ted07 wrote:
    Mam jednak pytanko czy można samemu zbudować przystawkę pozwalającą odbierać cyfrową telewizję naziemną dvb-t?
    Próbował to już ktoś rozgryź z kolegów?

Pozdrawiam
    Chyba jeszcze nikomu takie ...... do głowy nie przyszły. Kup dekoder DVB-T .
  • Computer Controls
    wieswas
    Level 33  
    Dekoder włączany przed telewizor w gniazdko antenowe musi posiadać głowicę w.cz. wraz z układem strojenia, wzmacniacz p.cz., szybki przetwornik analogowo-cyfrowy i układ specjalistyczny dekodera MPEG4 lub mikroprocesor z pamięcią i oprogramowaniem realizującym tę funkcję oraz funkcję dekodowania dźwięku ze wstępnym wzmacniaczem m.cz. i układ logiki menu.Do pełnego telewizora cyfrowego brakuje tylko matrycy i układu nią sterującego.
    Jest to więc przedsięwzięcie niewiele mniejsze niż samodzielna budowa telewizora cyfrowego.
    Dekoder włączany w złącze CI (Common Interface) jeżeli wogóle ten telewizor go posiada wymaga układu ściśle współpracującego z tym telewizorem. Nie ma tutaj pełnej normalizacji sygnałów między telewizorami różnych producentów, więc musiałbyś mieć dokładny schemat telewizora i opis sygnałów na tym gniazdku.
    Sam proces dekodowania MPEG-4 ma duże wymagania wydajności procesora i robiąc to na procesorze niespecjalizowanym, musiałbyś praktycznie zbudować własny komputer z oprogramowaniem.
    Nie wiem, czy jakikolwiek specjalista zajmujący się transmisjami telewizyjnymi i mający dużą praktykę w telewizorach cyfrowych miałby szansę doprowadzić to dzieło do końca. Łatwiej już byłoby zbudować sobie samemu telefon komórkowy.
    (mniejsze wymagania wydajności i tylko obróbka dźwięku)
    Ted07
    Level 13  
    Widzę, że chyba zbyt ambitne zadanie sobie postawiłem.

Nie myślałem, że to aż tak skomplikowany układ.

Dzięki wszystkim za objaśnienie i zgłębienie tajników tunera dvb-t.
    Znaczniej prościej będzie jednak zaopatrzenie się w taki tuner.

Pozdrawiam
    krru
    Level 33  
    wieswas wrote:
    Dekoder włączany przed telewizor w gniazdko antenowe musi posiadać głowicę w.cz. wraz z układem strojenia, wzmacniacz p.cz., szybki przetwornik analogowo-cyfrowy i układ specjalistyczny dekodera MPEG4 lub mikroprocesor z pamięcią i oprogramowaniem realizującym tę funkcję oraz funkcję dekodowania dźwięku ze wstępnym wzmacniaczem m.cz. i układ logiki menu.Do pełnego telewizora cyfrowego brakuje tylko matrycy i układu nią sterującego.
    Jest to więc przedsięwzięcie niewiele mniejsze niż samodzielna budowa telewizora cyfrowego.

Nie widziałem, co prawda, wnętrza dekodera MPEG4, ale pracowałem kilka lat przy projektowaniu dekoderów MPEG2 - to w sumie mogą być dwa główne elementy - głowica z wyjściem cyfrowym i specjalizowany procesorem (cos z ST) - takie CPU z multiplexerem i dekoderem. Wczesne modele telewizorów Samsugów miały po prostu oddzielną płytkę dekodera cydrowego podłączoną poprzez RGB do telewizora analogowego.
    Aczkolwiek zgadzam się, że samodzielna budowa jest pozbawiona sensu.

wieswas wrote:

Dekoder włączany w złącze CI (Common Interface) jeżeli wogóle ten telewizor go posiada wymaga układu ściśle współpracującego z tym telewizorem. Nie ma tutaj pełnej normalizacji sygnałów między telewizorami różnych producentów, więc musiałbyś mieć dokładny schemat telewizora i opis sygnałów na tym gniazdku.

Akurat złacze CI jest dość dokładne opisane, elektrycznie jest to PCMCIA, która zamiast paru adresów i danych na sygnały strumienia cyfrowego TS. Wszystkie przebiegi tych sygnałow i procedury potrzebne do obsługi standardu CI są zdefiniowane. Nieco to jest
    skomplikowane, niemal jest tam więcej warstw komunikacji niż w TCP/IP.

wieswas wrote:

Sam proces dekodowania MPEG-4 ma duże wymagania wydajności procesora i robiąc to na procesorze niespecjalizowanym, musiałbyś praktycznie zbudować własny komputer z oprogramowaniem.

Te algorytme są tak zaprojektowane, by dekodowanie było relatywnie łatwe w porównaniu z
    z kodowaniem. A taka karta musi zdekodować MPEG4 i zakodować ponownie MPEG2.
    Na złacze CI wchodzi cały transport stream (cały sygnał z jednej częstotliwości - to kilka programów) i tyle musiałby obsłużyć układ. Wydaje mi się, że sam procek się nie wyrobi, nawet w prostym dekoderze są specjalizowane układy (zwykle wewnątrz większego scalaka z CPU) do samego dekodowania MPEG. Raczej widziałbym jakieś FPGA.
    Podobnie jak poprzednio żaden sens robienia tego w domu.
    Jeśli jednak telewizor na CI można spróbować jakiś dostępny transkoder MPEG4->MPEG2.