Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Maszyna do ściągania opon. Pali bezpieczniki. TDA1085. Soft-Start.

07 Lut 2012 19:32 2104 3
  • Poziom 24  
    Witam, na wstępie zaznaczę, że nie znam dokładnego modelu silnika ale jest to coś podobnego do MCA52/64, typowy silnik do pralek. Używany jest w maszynie do ściągania opon z felgi. Maszyna ma też oryginalne sterowanie na triaku BTA26700B oraz układzie TDA1085C. Problem jest w tym, że notorycznie pali się bezpiecznik 10A od zasilania uzwojeń silnika. Silnik jest 100% sprawny. Dzieje się to najczęściej podczas ruszania. Do układu podłączona jest prądnica tachometryczna z silnika. W momencie naciśnięcia pedału następuje bardzo szybki wzrost prędkości a następnie stabilizacja obrotów, podejrzewam, iż ten pierwszy impuls jest skutkiem właśnie palenia się bezpiecznika. Układ TDA1085C z tego co czytałem ma wbudowany soft-start więc czy co jest normalne zachowanie ? Jak zrealizowany jest ten soft start ? Czy można za pomocą zewnętrznych elementów zmienić jego czas trwania ? Z tego co czytałem to zależy chyba od Vds i Vdf ale nie jestem pewny więc proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 25  
    Link usunąłem. Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [retrofood]

    Zmierz co sie dzieje na 7pin układu czy masz stałe napięcie czy płynnie się zmienia,czy twoja płyta była już naprawiana? na pewno nie dochodzi do krótkotrwałego obciążenia silnika? ponieważ podczas rozruchu pobiera on zwiększony prąd, stąd ten większy moment podczas startu,do tego dochodzi mechaniczne obciążenie układu,moduł próbuje ruszyć silnikiem z zadaną prędkością obrotową,w określonym czasie,jeśli wydłużysz rampe rozbiegu silnika to wydłużysz tylko ten moment krytyczny dla silnika, pozdrawiam.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1868.html
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 24  
    Płyta była naprawiana był wymieniany triak BTW26-700B, spaliło aż ścieżkę. Ale naprawiana była przez mnie. Uszkodzony też był silnik ale został wymieniony na idealnie taki sam. Na chwilę obecną nie mam możliwości zmierzenia napięcia bo nie ma mnie na miejscu. Podmienię ten układ TDA i zobaczę może coś jest z nim nie tak. Maszyna sprawdzona pod kątem oporów ze strony mechanicznej i wszystko działa bardzo lekko. Jeżeli nie ma na niej koła to działa normalnie ale po założeniu koła chodzi jakieś 2 minuty i przy starcie pali bezpiecznik.
  • Poziom 24  
    Problem tkwił w pękniętej ścieżce od przekaźników zmiany kierunku obrotów. Temat zamykam.