Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja antenowa TV+Radio+Sat

diabel4you 07 Feb 2012 23:38 9123 10
    diabel4you
    Level 11  
    Chciałbym zaprojektować instalację TV+Radio+Sat do domku jednorodzinnego.
    Sygnał miał by być rozdzielony na trzy pokoje:
    I pokój - TV , radio i sat
    II pokój - TV i sat
    III pokój - TV, radio i sat
    Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak: miejscowość Uzdowo 53°20′49.5″N 20°06′09.4″E, odbiór sygnału DVB-t z nadajnika Iława Kisielice 66 km w prostej lini
    I pokój - jakaś stara antena 13-elementowa typu yagi znaleziona na strychu + tylko symetryzator odbiór DVB-t z nadajnika Ilawa Kisielice, MUX-2 dobry odbiór, MUX-3 brak sygnału w dni z kiepską pogodą, brak instalacji radiowej, sat z talerza 90 cm plus zez jakiś przełącznik DiSEq i jednym kablem do dekodera. TV LCD z dekoderem MPEG4
    II pokój - TV CRT, antena szerokopasmowa popularna siatkowa ze wzmacniaczem, sat drugi talerz 90 cm bez zeza kablem do dekodera.
    III pokój - brak obecnie instalacji

Założenia co do instalacji : jak najprostsza, najlepiej bez żadnych wzmacniaczy jeśli się da, jak najmniej kabli, nie wiem czy nie lepiej było by odbierać sygnału DVB-t z Olsztyna Pieczewo 52 km w prostej linii ale niewiem jak by było z MUX-3.

Wymyśliłem sobie to tak:
    Jedna antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO + może ta moja obecna antena 13-elementowa typu yagi + antena radiowa dookulna to wszystko do zwrotnicy i jednym kablem do jakiegoś rozgałęźnika i następnie do każdego pokoju jednym kablem ale nie wiem co z sat czy też można to puścić jakoś wszystko jednym kablem czy trzeba pociągnąć drugi kabel do sat ??
    Proszę o poradę czy to w ogóle się da bez żadnych wzmacniaczy, jakie konkretne modele urządzeń (zwrotnice, rozgałęźniki itp), chciałem zrobić na balkonie taką skrzynkę centralną w której te wszystkie urządzenia sumujące i rozgałęziające by się znajdowały ale nie wiem czy to dobry pomysł ??
    kizek
    Level 35  
    Polecam stronę. www.dipol.com.pl Multiswitch może koledze rozwiązać ten temat. Pamiętaj kolego o tunerach satelitarnych które posiadają podwójne głowice, funkcja PVR co innego oglądasz i co innego nagrywasz.
    seba65310
    Level 21  
    Zacytuje irekr:
    Quote:
    Jeżeli to możliwe staraj się nie stosować wspólnych kabli dla anteny naziemnej i satelitarnej. To pozorna oszczędność.
    Nie podajesz gdzie chcesz zainstalować anteny ale wspólny kabel ma sens tylko przy instalacji dachowej dla obu anten. Ale i tak ja zalecam i zakładam dwie niezależne instalacje. Wspólne kable to zawsze kłopoty z masami, śmieciami z przetwornicy dekodera satelitarnego, do tego zwrotnice jakie mamy na rynku są niezwykle prymitywne i maja straszne przesłuchy. Podawane przez producentów "tłumienie poza pasmem >20 dB" to śmiesznie słabe tłumienie, by nazwać taki "diwajs" zwrotnica/sumatorem (powinno być >70 dB).

Więc osobiście puściłbym 2w1.

Sprawdzałem, gdzie najlepszy sygnał będziesz miał i stanowczo RTON Iława/Kisielec - MUXY-2[50kW],3[100kW] i 1[100kW- od 31maja 2012r.]. Odległość około 45km.
    Do Olsztyna jest dalej o 10km i np. MUX3 tylko 2,5kW .

Dałbym osobiście mocną kierunkową antenę, jaką jest np. ATX-91 albo Dipol 94/21-69 .Na początku z symetryzatorem,jak nie zadziała to przedwzmacniacz.
    Antenę radiową np. Dipol 3/RZ B ustawiłbym na Olsztyn(więcej radiostacji emituje).Połączyłbym je porządnym sumatorem bądź zwrotnicą.Następnie np. Rozgałęźnik TV trójdrożny R-3 Signal .Jeśli sygnał byłby za słaba to potrzebny będzie rozgałęźnik aktywny. Stare kable wymieniłbym na TRISET-113 , na zewnątrz żelowany(czarny) ,jest tylko o kilka groszy droższy od zwykłego.Instalacja sat oddzielnym kablem najlepiej. Co do skrzyneczki na balkonie to najlepiej gdyby była w domu(wilgoć itd.). Można zainwestować w multiswitcha, ale po co ?? Koszt to około 160zł - to tyle ile 73m TRISET-113 PE żelowany
    Anonymous
    Level 1  
    romeok01
    Level 35  
    Zrób to sobie raz i porządnie na multiswitchu np. 5/8 w przypadku jednej satelity.
    Nie wykorzystane wyjścia obciążysz tłumikiem i będziesz miał w przyszłości mozliwość podłączenia dodatkowych pokoi, kuchni, łazienki i wc :D

Tu masz przykład takiej instalacji -> Link

Instalacja antenowa TV+Radio+Sat
    diabel4you
    Level 11  
    Czyli są dwie opcje albo pociągnąć dwie oddzielne instalacje DVB-t + Radio i sat oddzielnie lub wszystko jednym kablem na multiswitchu, tylko cena multiswitcha może dobić.
    Opcja I
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/6998845300_1328700491_9032.jpg
    i Opcja II którą podał romeok01

Jeśli chodzi o odbiór DVB-t to się nie martwię już teraz odbiór z Iławy kisielice na starej 30-to letniej antenie typu Yaggi z symetryzatorem jest zadawalający tylko nieraz mux-3 przy brzydkiej pogodzie nie odbiera. Myślę, że gdybym zastosował lepszą antenę nie było by problemu z odbiorem.
    Jeśli chodzi o długość kabli to zewnętrznego od anteny na maszcie do miejsca podziału sygnału (myślałem o jakiejś hermetycznie zamykanej skrzynce umieszczonej na balkonie) potrzebowałbym około 12-15 m.
    Ilość kabli wewnętrznych wyglądał by następująco:
    Pokój I - DVB-t - około 8-10 m , kabla sat 8-10m
    pokój II - Na razie TV analogowa około 8m, sat też około 8 m
    Pokój II - DVB-t około 5m, sat też 5 m

Niewiem która antena była by lepsza do DVB-t i tv analogowej ta
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_eco_A2660.htm
    czy ta
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_atx-91_A3710.htm
    Antena radiowa lepsza dookulna czy kierunkowa ??
    A może pomyśleć o zastosowaniu dwóch anten Tv do odbioru z dwóch nadajników jedną była by ta nowa kierunkowa a druga ta obecna co mam 13-elementowa typu yaggi ??
    A co myślicie o takim sumatorze http://www.dipol.com.pl/sumator_sygnalu_z_kon...quad_z_sygnalem_tv_naziemnej_ssc-4_R85348.htm
    który podał _cheetah_ ???
    seba65310
    Level 21  
    Antena UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO bądź ATX-91 dają Ci pewność świetnego odbioru. ATX-91 ma większy zysk o około 2dB, ale jest za to WIELKA. Kwestia estetyki??!
    Nie łączyłbym tej YAGI, bo po co ??
    RTON Iława/Kisielec - MUXY-2[50kW],3[100kW] i 1[100kW- od 31maja 2012r.] ,więc odbiór z dwóch nadajników byłby bezsensu.
    Co do anteny radiowej to wydaje mi się, że lepsza będzie kierunkowa skierowana na Olsztyn, ze względu na ilość nadawanych radiostacji.np.Dipol 3/RZ B .

Co do sumatora to kwestia została poruszana powyżej. Poza tym kable będą tańsze:-) Koszt 23m TRISET-113 to 45,54zł ,a sumatora 53,15zł ;)
    Anonymous
    Level 1  
    Sławos
    Level 11  
    Witam.
    Należało by sobie też zadać przed tym pytanie, niby tak na przyszłość:
    - jeśli mamy np tv "n" na DVB-S to po co mi wogóle to całe DVB-T, oferta programowa praktycznie wcale się nie różni, na dziś jest uboga jak wodzionka i myśle że bogatrza niż prywatnych platform nigdy nie będzie , no może jedynie to że jest za darmo ale tylko w "teorii" ;) no i na pewno dla tych po 70 -tce ;)
    - po co rekorder gdy mamy tvn player lub ipla w necie, chyba że mamy tv lub dekoder bez dostępu do neta.... ale te dostępne teraz i w przyszłości mają i nawet bezprzewodowo ;) Docelowo każda stacja tv będzie mieć swoją ofertę on-line i z ich serwera oglądniemy prawie wszystko kiedy tylko będziemy chcieli nawet w rozdzielczości HD ;) Także nagrywanie i 2 głowice myśle zbędny gadżet i na krótko.
    Żeby to naprawdę było uniwersalne to tylko multiswitch i obojętne czy jeden kabel czy dwa TRISETY 113 bo jeśli zdażyło by się tak że w 2 pokojach dwoje ludzi zachciało by sobie pooglądać co innego z satelity i to jeszcze jeden z ASTRY a drugi z HOTBIRDA a w 3 posłuchać trójki UKF to na tych prostych rozwiązaniach by to zawisło jak kilo kitu u sufitu....Tak myśle... A jak jest z tymi gniazdami abonenckimi, czy posiadają 2 wejścia osobno na (radio i DVB-T) i na DVB-S bo u mnie jest tylko jedno przy końcowym lub przy przelotowym wejście i wyjście do kolejnego gniazda. Na to też trzeba zwrócić uwagę. A może znów sumator przed gniazdkiem z tych 2 kabli albo wogóle 2 osobne gniazdka po 60 PLN ;);)
    Ja bym zrezygnował z DVB-T i anteny za 150PLN a zainwestował w multiswitcha który można zasilać okresowo wpinając do prądu przez sterownik czasowy za 25zł i oparł bym się tylko na DVB-S. Jak na schemacie wyżej podanym. Zawsze można dołożyć to DVB-T. I jeszcze jedno im więcej elementów pasywnych w układzie oraz innego ustrojstwa typu sumatory, rozgałęźniki, f-ki, gniazdko też rozdziela i tłumi - tym słabszy sygnał końcowy i jego potrzeba wzmacniania. To moje zdanie ;)