Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu (Livebox2.0 i Philips)

niesmialy83 08 Feb 2012 00:47 5126 8
Wago
    niesmialy83
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam Livebox 2.0 i Router Philips CGA5722
    Chciałbym zwiększyć zasięg WiFi w domu, łącząc kablem Etharnetowym Liveboxa z Philipsem, który by rozsyłał dalej WiFi. (Livebox jest na piętrze, do którego jest połączona linia telefoniczna-internet, a Philips na parterze)
    Czytając ten temat:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1967702.html
    niby ustawiłem, wpisałem tak jak powinno być, ale coś jednak nie wyszło. Podłączając się do gniazd LAN jest internet w tym Philipsie, lecz chcąc połączyć się przez WiFi nie ma (po wcześniejszym wyłączeniu funkcji WiFi na liveboxie, aby sprawdzić, czy WiFi w Philipsie nadaje), łącząc sie telefonem Nokia E52 widzi tego Philipsa, któremu nadałem taki sam SSID jak liveboxowi wyskakuje mi taka informacja: (nie powiodło się uwierzytelnienie WPA)
    Łącząc sie laptopem , wykrywa sieć, lecz wyskakuje, że nie może znaleść certyfikatu i komunikat "sprawdzanie tożsamości" - przez to, że taka sama nazwa SSID?
    A chciałbym mieć takie rozwiązanie jak w tym temacie co podałemi wyżej na którym się wzorowałem, czyli: "
    Dzięki ustawieniu identycznemu wifi jak na ADSL oprócz kanału, nie musisz się łączyć ponownie z siecią po przejściu do kuchni tylko to zostanie zrobione automatycznie."

Jakie screeny musiałbym przedstawić, aby ktoś mi pomógł?
    Dodam jeszcze, że używając tego Philipsa jako jedynego routera WiFi działa.
    A może nie czytając tego co napisałem wyżej, ktoś pokieruje mnie od A do Z.
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    bogiebog
    Level 43  
    Wyłącz DHCP server w philipsie.
    Jeśli philips ma port wan/internet to zostaw pusty ten port, kabel z LB do portu LAN.
    Daj philipsowi inny SSID i na razie wyłącz zabezpieczenia WIFI.
    niesmialy83
    Level 10  
    Witam. Dzięki za odpowiedzi.
    DHCP server w philipsie miałem wyłączony.
    Livebox z Philipsem połączony kabelkiem gniazda LAN-LAN
    Jak się okazało musiałem przełączyć w zakładce Philipsa z "802.1X" na "Pre-shared Key" (nie wiem co to)dodaje screen
    Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu (Livebox2.0 i Philips)
    Na razie do testów obydwa Routery stoją obok siebie połączone kabelkiem. Nadałem im ta sama nazwę SSID. Do testów wyłączam na zmianę WIFI w routerach, a internet bez przerwy jest, wiec chyba jest OK :)
    Nadając Philipsowi inną SSID niż Liveboxowi musiałbym przełączać między Profilami, więc tamte rozwiązanie chyba lepsze.

Zainteresowało mnie bardzo to WDS
    W Livebox nie widzę żadnej takiej opcji, w Philipsie jest coś takiego(screen)
    Jak byś mi to bliżej przedstawił co i jak to byłbym wdzięczny.
    Livebox jet u mnie jako pierwszy a Philips połączony do niego LAN-LAN
    Co i jak ustawic w obydwóch???
    bogiebog
    Level 43  
    Aby WDS (most między APekami) działało, _obydwa_ APeki muszą to wspierać. A i tak czasem między różnymi producentami może nie połączyć.
    niesmialy83
    Level 10  
    A nie orientujesz się Ty albo ktoś inny, czy Livebox to WDS obsługuje? Bo Philips chyba tak-powyżej na screenach widać.
    A tak jeszcze z ciekawości co to są te protocoly-screenJak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu (Livebox2.0 i Philips)
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Przy urządzeniach różnych producentów na 99,9% WDS nie będzie działał poprawnie.
    bogiebog
    Level 43  
    Ale WDS został 'zestandardyzowany' przez 'ciało', więc raczej będzie działać. To co było przed WDS standardem (drafty i inne ćmoje boje) to sobie producenci sami wprowadzali do routerów i to nazywają zwykle 'bridge' i to nie będzie raczej działać między producentami.
    Jakby takie standardy nie działały to by pewnie standard 802.11bgn między różnymi producentami nie łączył, a łączy i to prawie zawsze.

LB nie ma WDSu raczej.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    bogiebog wrote:
    Ale WDS został 'zestandardyzowany' przez 'ciało', więc raczej będzie działa

Cóż osobiście mam inne doświadczenia z konfiguracją urządzeń w WDS :(