Witam kolegów mam dzisiaj pytanie do was na temat komunikacji sterowników s7-300 z innymi urządzeniami a konkretnie chciał bym poszerzyć swoją wiedzę z zakresu komunikacji siemensa oczywiście ta problematyka pomoże nie tylko mi ale myślę że wielu forumowiczą i szczerze mówiąc chce te połączenia zrealizować w najbliższej przyszłości i proszę was o pomoc w tych tematach chodzi mi o połączenie w sieci dwóch sterowników S7-300 po profibusie jak to zrobić i może jakiś przykład programu , połączenie s7-200 z s7-300 po MPI mam do tego połączenia manual i zrobiłem je chyba działa między tymi sterownikami ma być przesyłane 10 bajtów ale nie wiem jak to zrobić w programie jak wysłać ten stan jednego markera albo jakąś wartość analogową proszę o pomoc jakiś przykład i opis , no i ostatnia sprawa połączenie s7-300 z robotem ABB IRB 460 po profibusie jak to zrobić czy będę mógł czytać jakieś wartości analogowe czy tylko stan wejść i wyjść jakieś materiały i może jakiś program bardzo proszę o pomoc wiem że to trudne tematy ale może znajdzie się ktoś kto mi pomoże proszę o wszelkie pomoce wszystko się przyda z góry dziękuje za wszystko pozdrawiam.