Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

termet miniterm turbo bład 03 przy mrozach

maestro33 08 Feb 2012 08:45 8472 5
    maestro33
    Level 2  
    Witam .Mam problem z kotłem miniterm turbo termetu . Mianowicie zawiesza się z kodem błędu 03 przy dużych mrozach na zewnątrz ( poniżej -15 st. C ). Nie da się wtedy nawet go odblokować resetem, trzeba puknąć w piec w okolicy presostatu i wtedy resetować. Blokuje się jakieś 2 razy dziennie szczególnie nocą, gdy jest najmroźniej. Gdy na zewnątrz nie ma dużych mrozów działa bez zastrzeżeń. Dodam że mam system kominowy pionowy 80/125 dł. ok 1,4 m, odskraplacz też jest.
    krzyzak11
    Level 19  
    a co oznacza blad 03 - jezeli zadzialanie presostatu to:
    moze masz korek lodowy na kominie
    moze masz wode w wezyku ktory dochodzi do presostatu
    moze kociol zaciaga tak zimne powietrze ze przymarzaja styki presostatu

w ostatnich dniach z tym urzadzeniem (presostatem) mialo problem wielu urzytkownikow kotlow z zamknieta komora - wlasnie ze wzgledu na temperatury.
    maestro33
    Level 2  
    Sprawdzałem komin i jest ok.,
    woda w wężyku od presostatu- nie rozbierałem więc nie wiem ( a tak nawiasem czy to byłoby normalne że dostaje się tam woda ?),
    jeżeli chodzi o zbyt zimne powietrze to ja też podejrzewałem że to ma jakiś związek bo występuje usterka tylko podczas dużych mrozów
    Zastanawiam się właśnie czy nie ma możliwości zrobienia czegoś co będzie zapobiegać takim sytuacją, czy np gdyby wydłużyć komin to powietrze będzie dochodzić cieplejsze, teraz jest krótki, piec zamontowany jest 50cm pod sufitem w kotłowni, sufit jest stropodachem
    DexterX
    Level 11  
    Ja dodam, że jestem niestety właścicielem dwóch takich piecyków kupionych do dwóch różnych obiektów.
    W obu przy niższych temperaturach jak zmora wyskakiwał błąd 03 niezależnie od ilości interwencji serwisanta. Serwistant sprawdzał ciąg, regulował, męczył się. Uruchamiał piec na dwa dni, a potem znowu to samo. Dodam, że nie było błędów montażowych. Czap lodowych ani na kominie ani na dolocie też nie ma.

Zauważyłem, że pomaga zwiększenie mocy kotła przez przekręcenie o około jeden obrót w prawo regulatora mieszanki (czerwony zaplombowany zawór, którego użytkownik nie powinien dotykać). Jeśli ktoś nie ma gwarancji to i tak to już nie zaszkodzi, może tylko zwiększyć się spalanie.

Dodam, że dzisiaj byłem zmuszony do takiego zabiegu bo temperatura podłogi spadła podczas mojego wyjazdu sylwestrowego do -2 stopni a reset pieca nie pomagał. Szczęśliwie chyba jeszcze nic nie popękało, ale i tak jestem wściekły na firmę TERMET za taką niedoróbkę.

Ogólnie - przestrzegam wszystkich przed piecykami miniterm turbo, jest to sprzęt, który strach spuścić z oczu na więcej niż jeden dzień. Obecnie mam do nich zerowe zaufanie. Po co mi piece, które grzeją dobrze tylko wtedy, gdy jest ciepło ...

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam, że jest to pierwsza wersja tego piecyka z zamkniętą komorą sprzed paru lat - możliwe, że w nowych uporali się z tym problemem.
    Mam też piec kondensacyjny firmy TERMET i ten akurat działa super. Radzę dołożyć te kilkaset PLN i kupić kondensacyjny - bardziej sprawny i przede wszystkim działa.
    Cozepsujetonaprawie
    Level 1  
    Nigdzie nie znalazłem takiej porady więc piszę. Może tylko u mnie była taka przyczyna E03 ale może komuś pomogę. Po kilku razach nasłuchiwania pieca który próbował rozpocząć pracę zdemontowałem, rozebrałem, przeczyściłem i nasmarowałem zapieczony wentylator. Wentylator ma fajna konstrukcję bo wszystkie części można rozkręcić zwykłym śrubokrętem. Od tego czasu nie mam problemu E03
    U mnie problem E03 pojawiał się po kilkugodzinnych przerwach pracy np. z powodu zagrzania kominkiem. 3 różnych serwisantów rozkręciło piec podrapali się w głowę skręcili skasowali za rzekomą naprawę a E03 a problem pozostał.
    Darokoala889541
    Level 1  
    Właśnie u mnie wystąpił ten problem, a tydzień temu u szwagra miniterm turbo... Słychać przy próbie odpalenia pieca coś na kształt uszkodzonego wentylatora. Pozdrawiam