Ja dodam, że jestem niestety właścicielem dwóch takich piecyków kupionych do dwóch różnych obiektów.
W obu przy niższych temperaturach jak zmora wyskakiwał błąd 03 niezależnie od ilości interwencji serwisanta. Serwistant sprawdzał ciąg, regulował, męczył się. Uruchamiał piec na dwa dni, a potem znowu to samo. Dodam, że nie było błędów montażowych. Czap lodowych ani na kominie ani na dolocie też nie ma.
Zauważyłem, że pomaga zwiększenie mocy kotła przez przekręcenie o około jeden obrót w prawo regulatora mieszanki (czerwony zaplombowany zawór, którego użytkownik nie powinien dotykać). Jeśli ktoś nie ma gwarancji to i tak to już nie zaszkodzi, może tylko zwiększyć się spalanie.
Dodam, że dzisiaj byłem zmuszony do takiego zabiegu bo temperatura podłogi spadła podczas mojego wyjazdu sylwestrowego do -2 stopni a reset pieca nie pomagał. Szczęśliwie chyba jeszcze nic nie popękało, ale i tak jestem wściekły na firmę TERMET za taką niedoróbkę.
Ogólnie - przestrzegam wszystkich przed piecykami miniterm turbo, jest to sprzęt, który strach spuścić z oczu na więcej niż jeden dzień. Obecnie mam do nich zerowe zaufanie. Po co mi piece, które grzeją dobrze tylko wtedy, gdy jest ciepło ...
Dodano po 4 [minuty]:
Dodam, że jest to pierwsza wersja tego piecyka z zamkniętą komorą sprzed paru lat - możliwe, że w nowych uporali się z tym problemem.
Mam też piec kondensacyjny firmy TERMET i ten akurat działa super. Radzę dołożyć te kilkaset PLN i kupić kondensacyjny - bardziej sprawny i przede wszystkim działa.