Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KB 36/1 VIP, Polar, Chłodziarko-zamrażarka przestała działać - Polar

santos85 08 Feb 2012 09:27 5355 1
    santos85
    Level 1  
    Witam

Jako, iż jestem nowy na niniejszym forum oraz nie posiadam wiedzy odnośnie lodówek proszę o wyrozumiałość.

Mam następujący problem. Posiadam chłodziarko-zamrażarkę firmy Polar (model: KB 36/1 VIP). Co prawda jest już dość stara, gdyż została zakupiona w grudniu 1998 roku. Jak do tej pory działała bez żadnych zastrzeżeń (poza tym, że raz na jakiś czas - stosunkowo rzadko - można było usłyszeć "trzask, strzelanie czy coś w tym rodzaju"). Niestety dwa dni temu przestała chłodzić i zamrażać. Co więcej widoczna na załączonym zdjęciu zielona kontrolka nie jest zaświecona. Chłodziarko-zamrażarka nie była przenoszona w inne miejsce, itp. tylko odsuwana delikatnie w czasie przetarcia podłogi.

Chciałbym się zapytać czy to już raczej koniec żywota niniejszej lodówki czy raczej jest możliwa jej naprawa. Jeśli tak to czy jest to opłacalne oraz co najważniejsze co może być przyczyną jej awarii. Zależałoby mi na tym aby zaczęła działać jak dawniej niżeli kupować nową - wiadomo nikt nie śpi na kasie.

Za wszelkie informacje wielkie dzięki. Pozdrawiam

PS: Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale światło oświetlające wnętrze lodówki po otwarciu jej drzwi pali się

KB 36/1 VIP, Polar, Chłodziarko-zamrażarka przestała działać - Polar KB 36/1 VIP, Polar, Chłodziarko-zamrażarka przestała działać - Polar KB 36/1 VIP, Polar, Chłodziarko-zamrażarka przestała działać - Polar KB 36/1 VIP, Polar, Chłodziarko-zamrażarka przestała działać - Polar KB 36/1 VIP, Polar, Chłodziarko-zamrażarka przestała działać - Polar :?:
  • Helpful post
    zbigniew3107
    Level 21  
    Musisz zdjąć panel termostatu i sprawdzić czy termostat jest sprawny, najprościej zdejmij z termostatu przewód brązowy i czarny połącz je razem jeśli sprężarka zadziała to termostat do wymiany , nowy powinien mieć taką samą długość kapilary jak stary no i zakres temperatur +4 -18 t.z.płaczek przed zdjęciem panelu wyjmij wtyczkę z gniazdka .