Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 1027 jasna kopia i kreska

kicia 08 Lut 2012 12:12 1619 7
  • #1 08 Lut 2012 12:12
    kicia
    Poziom 13  

    Witam
    Po wymianie bębna ,listwy i wałka ładującego w Ricoh Af 1027 kopia zrobiła się bardzo, bardzo jasna i pojawiła się krecha (która była przed wymianą ) i nie wiem gdzie szukać przyczyny?Proszę o podpowiedz jeżeli ktoś miał już podobny problem.

    0 7
  • Pomocny post
    #2 08 Lut 2012 14:54
    piotr_krak
    Poziom 24  

    a wydruk licznika z maszyny jest OK?

    0
  • #3 08 Lut 2012 15:46
    kicia
    Poziom 13  

    Wydruk jest z kreską ,czerń ok.

    0
  • Pomocny post
    #4 08 Lut 2012 16:00
    piotr_krak
    Poziom 24  

    wiec jak czerń ok przy wydruku z maszyny a przy kopi masz blado to do zrobienia optyka.

    Co do kreski to popatrz na szybkę koło lasera bądź na laserze masz rysę ewentualnie włos bądź co tam innego.

    Jak tam będzie OK oglądnij fuser - element grzejny może on brudzi, zerknij tez na elektrody a najlepiej to daj skan wydruku i kopii.

    0
  • Pomocny post
    #5 08 Lut 2012 22:24
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Jeżeli będzie zabrudzony laser to kreska będzie jasna - czyli to odpada. Ja obstawiam fuser i wytarty wałek teflonowy od palca separatora lub termistora. Rolkę ładującą i listwę wymieniłaś i te ewentualności zostały wyeliminowane. Poza tym porządne czyszczenie optyki by się przydało. Odkurzyć na sucho a potem zwilżoną w płynie do szyb ściereczką czyścimy lampę i lustra. Warto zaraz na sucho powycierać.

    C.

    0
  • #6 09 Lut 2012 09:48
    kicia
    Poziom 13  

    Witam

    Dzięki serdeczne za podpowiedzi. Wałki w piecu maszyny są ok. - to by było zbyt proste :) Optyka czysta. Może listwa nowa alternatywna przepuszcza - sprawdzę

    pozdrowionka

    0
  • Pomocny post
    #7 10 Lut 2012 20:02
    stempel72
    Poziom 20  

    Te maszyny tak mają, musisz super dokładnie wyczyścić nawet nowy wałek ładujący. Mały psikus i będzie Ci sadziła kreski.

    Napisz jakiej firmy włożyłaś rurkę bębna i elektrodę.

    0
  • #8 13 Lut 2012 14:55
    kicia
    Poziom 13  

    Witam

    Po ponownym wyczyszczeniu jakby jej przeszło.Dzięki za pomoc.

    0