Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

YIHUA 937D sprawdzenie stacji lutowniczej

somalia303 08 Feb 2012 13:59 3622 6
    somalia303
    Level 10  
    Witam,

Mam problem z stacja lutowniczą ( YIHUA 937D) pokazuje mi błąd 5-E (chyba oznacza to ze została przekroczona wartość 500 stopni C na czujniku w kolbie) i nie grzeje, jak sprawdzić samą stację czy jest sprawna. Po wyjęciu kolby z stacji niezależnie od pozycji potencjometra głównego oraz potencjometra do kalibracji widnieje napis 5-E.

Pozdrawiam Marcin
  • Helpful post
    piter1081
    Level 11  
    W mojej 936d ten błąd oznacza brak podłączonej kolby. Więc pewnie w tym problem. Albo coś nie łączy, albo spalona grzałka
    Pozdrawiam
    somalia303
    Level 10  
    Sprawdziłem rezystancje elektrod grzałki ,termopara wydaje się być w porządku rezystancja w temp. pokojowej wynosi 17.3 Ω i wraz z wzrostem temperatury rezystancja powoli spadała, rezystancji zwojów grzałki wynosiła bardzo dużo czyli jest spalona, dziwne ponieważ jest nowa, wcześniej pokazywało dobrą wartość temperatury i czasem wyskakiwał ten napis 5-E i za chwile było ok , i zaraz znowu ;/
    mam możliwość kalibracji temperatury, gdy przekręciłem oby dwoma potencjometrami (ten od temperatury i kalibracji ) na lewą stronę do końca to grzałka się non stop nagrzewała, na wyświetlaczu było 6 stopni :?: kolba była gorąca

mam nadzieje ze nowa grzałka rozwiąże te problemy.
    somalia303
    Level 10  
    Mogę do tej kolby dać grzałkę z modelu ZD-937 ?
    piter1081
    Level 11  
    Jeśli masz taką grzałkę- możesz spróbować. Ale jeśli chcesz kupić nowa to lepiej będzie wziąć taką jaka powinna być.