Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf 4 1.9 tdi świece żarowe

jumpee 08 Feb 2012 20:53 9445 6
Relpol
    jumpee
    Level 13  
    Witam
    Postaram się dokładnie opisać mój problem z tym autem, więc:
    auto:
    golf 4 1.9 tdi PD silnik ATD sterownik 038 906 019 DD
    usterka:
    zbyt krótki czas nagrzewania świec żarowych trwa on mniej więcej 1 sekundę (lampka na desce tak samo 1 sekunda i gaśnie) przy tym temperatura silnika jak i powietrza ujemna około -10 stopni po uruchomieniu świece dogrzewają około 2 minut poprawnie.
    Co sprawdziłem: świece ok, temperatura VAG kanał 12 -9,9 czas grzania około 8 sekund nastawy bieżące 32768 (zmiany w +/- nic nie dają) , przekaźnik sprawny jego zasilania też - brak spadków napięć podczas grzania na zasilaniu przekaźnika, zastosowałem w obwód ecu do sterowania z sztucznie żarówkę zamiast cewki przekaźnika efekt ten sam sekunda świecenia następnie rozruch silnika około minuty świeci i gaśnie + podałem z innego nawet miejsca.
    Moje pytanie co może być przyczyną tej usterki dodam auto nie było chipowane.
    pozdrawiam Mariusz
  • Relpol
    amm212
    Level 17  
    Sprawdź czujnik temperatury płynu chłodzącego. A najlepiej go odepnij i zobacz czy coś się zmieni.
  • Relpol
    jumpee
    Level 13  
    czytałem go a Vagiem w w kanale 001 i 012 odczyt poprawny
    Sztomel
    Level 35  
    Usterka zapewne w samym sterowniku silnika. Kolega miał podobnie - wszystkie odczyty prawidłowe a sterownik tylko przez sekundę podawał masę na przekaźnik świec żarowych. Problem trudny do usunięcia i chyba się bez wymiany sterownika się go nie usunie.
    jumpee
    Level 13  
    mmm to może inaczej czy ktoś może posiada zgranego flash i eeprom z takowego sterownika, najlepiej komplet
    miler80
    Level 34  
    To fabryczne VW błędy oprogramowania sterownika, w serwisie znają ten temat.
    jumpee
    Level 13  
    tak więc chwilowo temat zawieszam, dziś zgrywam sterownik i szukam nowszego oprogramowania powiadomię o efektach pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
    Mariusz

Dodano po 4 [godziny] 39 [minuty]:

wgrany sofy (tylko flash) od podobnego o identycznych numerach i dalej to samo, pytanie do kolegi miler80 czy może wie dokładniej w czym tkwi ten problem ?