Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Maksymalna prędkość internetu na moim łączu - Analiza parametrów lini

Guru66 08 Feb 2012 21:48 1804 2
    Guru66
    Level 10  
    Witam.
    Proszę o pomoc. Mam w tej chwili internet 2mb. Prosiłbym o analizę moich parametrów łącza i stwierdzenie jaką maksymalną prędkość internetu mogę uzyskać na moim łączu.
    Maksymalna prędkość internetu na moim łączu - Analiza parametrów lini
    ps. czy ktoś mógłby mi podać jakiś dobry poradnik odnośnie analizy parametrów łącza? na co zwracać uwagę? co znaczą poszczególne parametry? itp.
    Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    terrade
    Level 36  
    Guru66 wrote:
    ps. czy ktoś mógłby mi podać jakiś dobry poradnik odnośnie analizy parametrów łącza?
    Poszukaj, bo pisałem i inni też np. tu: http://forum.pclab.pl/topic/570564-aDSL-jak-to-działa/
    Ogólnie jest to nieco skomplikowane i trzeba zwracać uwagę na wszystko, router to nie miernik więc parametry powinny się wzajemnie potwierdzać, żeby były większe szanse, że są prawdziwe:
    -najważniejszy jest SNR (niemal jedyny mający znaczenie), ale jego nie ma zwykle w parametrach (jest SNR Margin zwykle mylony z SNR)
    -zatem najważniejsze staje się tłumienie (które może być różnie pokazywane przez różne routery)
    -ważne żeby Margin był sensowny (i żeby nie skakał)
    -ważne by nie rwało synchronizacji przy obecnej prędkości i żeby liczba błędów była sensowna
    -itp.

Tutaj mamy:
    -tłumienie 29 dB w sam raz dla opcji "do 10 Mb/s" (realnie 10)
    -Margin w normie, reszta też
    -Attainable Rate (nieprawidłowo przetłumaczone na "osiągalna prędkość" zamiast synchronizacja) 16560, AR jest zwykle zawyżane, ale tu w miarę pasuje, więc można liczyć na 12-14 Mb/s
    -8 błędów HEC to nie problem (jednak obecnie linia pracuje na minimalnym obciążeniu, kłopotów nie widać, co nie znaczy, że ich nie będzie przy maksimum).
    Guru66
    Level 10  
    Bardzo dziękuje za szybką i konkretną odpowiedź. :)
    W takim razie decyduje się na 10mb. Tyle powinno mi wystarczyć. 20mb też by nie zaszkodziło ,ale skoro mówisz, że mogą być problemy ze zrywaniem łącza to nie będę kombinował później ze zmniejszaniem prędkości i zmianą umowy.