Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie można uzyskać adresu z DHCP po skrętce trójżyłowej

08 Lut 2012 22:08 1728 11
  • Poziom 9  
    Witam. Proszę o poradę w sprawie sieci.
    Do pokoju jest gnaizdko rj45. Gdy rozebrałem je okazało się, że dochodzi do niego skrętka składająca się tylko z 3 par żył (biało-niebieska, biało-zielona, biało-pomarańczowa). W puszce zbiorczej podłączyłem ten kabel do skrętki wychodzącej z rutera (kolory dopasowałem 1 do 1, oprócz pary biało-brązowej, ponieważ nie ma jej w kablu idącym do pokoju).
    Sprawdziłem sieć w pokoju na laptopie i działało ok. Ale w momencie gdy podłączałem kabel do komputera stacjonarnego wszystko się psuło, tzn. komputer nie mógł uzyskać adresu sieciowego, ba, nawet nie mogłem spingować rutera.

    O co może chodzić? Dlaczego sieć na tej samej skrętce działa na jednym kompie, a na drugim już nie?

    Karta sieciowa w stacjonarnym jest, ok. Sprawdziłem ją podłączając komp bezpośrednio do rutera. Może coś źle podłączyłem? Ale jeśli tak, to dlaczego sieć działa dobrze na laptopie?

    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Może ta karta w stacjonarnym jest starszego typu i nie rozróżnia połączenia równoległego od krosowanego. I dlatego nie łączy spróbuj z oboma typami kabli
    Pozdrawiam
  • Moderator - Sieci, Internet
    allbdo napisał:
    Karta sieciowa w stacjonarnym jest, ok. Sprawdziłem ją podłączając komp bezpośrednio do rutera. Może coś źle podłączyłem? Ale jeśli tak, to dlaczego sieć działa dobrze na laptopie?

    Spróbuj wymusić na karcie sieciowej prędkość 10Mbit/s, problem to brak skrętki komputerowej.
  • Poziom 9  
    gorsomir napisał:
    nie rozróżnia połączenia równoległego od krosowanego

    Przy łączeniu kabli nie robiłem krosowania - tak jak napisałem, dopasowałem tylko przewody po kolorach. No chyba, że brak pary biało brązowej ma tu jakieś znaczenie.
    Z drugiej strony mój komp nie jest pierwszej młodości ma już ok 5 lat...
  • Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Spróbuj wymusić na karcie sieciowej prędkość 10Mbit/s

    Niestety nie pomogło...
    Na laptopie podłączonym do tej skrętki wyciągam max. z mojego łącza, czyli 20Mb/s
  • Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Czy komputera zmienia stan połączenia lokalnego po podłączeniu kabla? Może masz wpisany tam jakiś adres na stałe, sprawdzałeś?


    Stan połączenia po podłączeniu kabla to: Ograniczenie lub brak łączności. Próbowałem z adresem stałym i pobieranym z DHCP i efekt był ten sam.
  • Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Wygląda że w laptopie masz po prostu lepszą kartę sieciową. Pozostaje wymiana karty lub kabla (co polecam).


    Ok. dzięki za porady.
    Jeszcze jedno. Jaką teoretycznie maksymalną prędkość mogę osiągnąć na tej skrętce? Chciałbym w przyszłości korzystać z niej przy odtwarzaniu filmów przez odtwarzacz Blu-ray z dysku kompa. Filmy będą raczej jakości HD więc potrzebna będzie jak największa przepustowość.
  • Poziom 9  
    wymieniłem kabel na skrętkę z 4 żyłami. teraz jest ok.