Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.

arenciusz 09 Feb 2012 09:17 4327 20
    arenciusz
    Level 10  
    Jaki będzie najlepszy tuner cyfrowy telewizji naziemnej do pracy w rozdzielczości 1680x 1050 na monitorze LCD Samsung 2233BW? Zamówiłem juz adapter (kabel -przejsciówke ) HDMI-DVI. I szukam po tych tunerach nie mogę ogarnąć co lepsze WIWA CABLETECH FERGUSON czy inne w HD oczywiście pod katem tego Monitora.
    Jeśli ktos miał doczynienia z owym sprzętem prosiłbym o podzielenie się spostrzeżeniami .
    Specyfikacja

Panel
    Rozmiar 22" Panoramiczny
    Rozdzielczość 1 680 x 1 050
    Jasność (cd/m 2 ) 300
    Kontrast DC 50 000:1 (1 000:1)
    Czas reakcji (ms) 5
    Kąty widoczności (poziomo/pionowo) 170˚ / 160˚ (CR > 10)
    Kolor obrazu 16,7 mln
    Sygnał wejściowy
    Sygnał wejściowy Analogowy, cyfrowy
    Typ synchronizacji Rozdzielona H/V, Kompozytowa, SOG
    Gniazda wejściowe 15 pinowy D-sub, DVI-D
    Pobór prądu
    Włączony 45 W
    Tryb czuwania (DPMS) Rodzaj zasilacza Wbudowany
    Właściwości
    Plug & Play DDC 2B
    Głośniki multimedialne Nie
    Inne (w tym akcesoria) Przewód zasilający, D-Sub; płyta CD
    Funkcje dodatkowe DVI (HDCP), funkcja MagicBright3, timer wyłączania, regulacja rozmiaru obrazu, funkcje Color Effect, Customized key, MagicWizard & MagicTune, Windows Vista Premium
    USB Nie
    Kompatybilność z komputerami Mac Tak
    Montaż na ścianie VESA 100 mm
    TCO Nie
    romeok01
    Level 35  
    Między tunerami DVB-T nie ma jakiś zasadniczych różnic, jedyne na co należy zwrócić uwagę to, aby miał obsługę dżwięku Dolby Digital Plus (E-AC3), bo w Warszawie już wprowadzono ten standard dżwięku, a nie wszystkie tunery go obsługują.

Poczytaj sobie na tej stronie Link opisy róznych tunerów, jakiś sobie wybierzesz, bo może będziesz kierowal się wyglądem tunera lub interfejsem graficznym albo ceną.

Ja kupiłem sobie Fergusona Arivę T65 i działa ok , ale interfejs graficzny mógłby byc jakiś ładniejszy.

Teraz to kupiłbym Wiwe HD-90, bo ma intuicyjny pilot z dużymi przyciskami i ładną grafike ekranową.

arenciusz
    Level 10  
    Własnier ta Wiwa HD 90 mi podchodzi najlepiej. Chodź ma słaby wygląd zewnętrzny.
    Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.
    :arrow: Jeśli wierzyć tej sadzei to większość ludzi poleca WIWE HD-90.
    Lub jakiś rodzaj manipulacji.
    irekr
    Moderator
    Wiwa ma tylko jedną wadę: ma zbyt czuły tuner i są problemy w przypadku obecności zbyt silnych sygnałów analogowych na sąsiednich kanałach. Ale jeżeli starannie dobierze się instalację antenowa i zrezygnuje z durnych wzmacniaczy po 1000 dB to działa stabilnie.
    Anonymous
    Level 1  
    arenciusz
    Level 10  
    Mam jeszcze jeno pytanie. Podłączyłem pod Monitor tuner i faktycznie odbiera nawet spoko. :arrow: Tylko nie rozumiem czemu na zwykłym telewizorze CRT wyszukuje dużo więcej programów niż przy podłączeniu do owego monitora? Chodzi głównie o programy TVP1 TVP2 itp
    W czym tkwi problem ??????????
    romeok01
    Level 35  
    Problem tkwi w tym, że na zwykłym telewizorze odbierasz kanały analogowe, które jak wiadomo mają zostać wyłączone i zastąpione kanałami cyfrowymi.
    Na tunerze odbierasz kanały cyfrowe i widocznie nie wszystkie kanały zostały u Ciebie włączone.
    Zapoznaj sie z harmonogramem wdrażania cyfrowej telewizji w Polsce -> Link
    arenciusz
    Level 10  
    nie o to chodzi . na telewizorze CRT przez ten sam tuner wychwytuje więcej programów niż na Monitorze. ! Wiec chyba w obu przypadkach chodzi o sygnał cyfrowy
    arenciusz
    Level 10  
    A jak do tej wiwy podpiąć audio ? jest to wejscie coaxial - ale czy stosujac przejściówkę coaxial jack nie bedzie czasem sygnał MONO? Czy nie lepiej wybrac tuner z wyjściami do wzmacniacza?

Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.
    Sam już nie wiem czy ten Cabletech urz0083 będzie jednak najlepszy?
    romeok01
    Level 35  
    Coaxial to elektryczne wyjście cyfrowe i służy do przesyłania zakodowanego dżwięku Dolby Digital, podłączamy je do urządzeń, które posiadają dekoder DD i są to najczęsciej amplitunery kina domowego lub kina domowe zintegrowane z odtwarzaczem DVD.
    Z wyjścia cyfrowego zależnie od źrodła sygnału można uzyskać dźwięk przestrzenny 5.1
    Wyjścia 2 x chinch to analogowe wyjścia stereo.
    Jeżeli posiadasz wzmacniacz, który posiada tylko analogowe wejścia, to nie podłączysz do niego cyfrowego sygnału coaxial.
    arenciusz
    Level 10  
    no właśnie wiec Wiwa odpada poniewaz muszę podłączyć dźwięk osobno bo monitor nie ma wbudowanego głośnika.
    wpat
    Level 22  
    Możesz użyć wyjść RCA oznaczonych na tunerze R L i doprowadzić sygnał do wzmacniacza audio. Jeśli chcesz użyć głośników komputerowych to zwykle używany wtyk mini jack musisz zamienić na tzw. czincze lub zastosować przejściówkę.
    arenciusz
    Level 10  
    W Wiwie HD 90 nie ma takiego wejścia Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.
    Moze Wiwa HD 100? Cos wiecie na jej temat (ma wejscia jak na foto) czy zostac przy Cabletechu

To fotka Wiwy Hd 100
    wpat
    Level 22  
    arenciusz wrote:
    A jak do tej wiwy podpiąć audio ? jest to wejscie coaxial - ale czy stosujac przejściówkę coaxial jack nie bedzie czasem sygnał MONO? Czy nie lepiej wybrac tuner z wyjściami do wzmacniacza?

Będzie stereo patrz punkt 4 (sygnał cyfrowy potrzebny jest wzmacniacz z wejściem coaxialnym)

Każdy tuner ma możliwość wyprowadzenia audio na zewnętrzny wzmacniacz.
    1. Z gniazda euro w tunerze do wzmacniacza audio kablem Euro-6RCA,
    2. Z gniazda RCA oznaczenie R i L kablem 2RCA-2RCA do wzmacniacza audio
    3. Z gniazda jack (Wiwa HD 90) do wejścia cyfrowego wzmacniacza,
    4. Z gniazda RCA do mini wieży nowe modele wyposażone w wejście w postaci gniazda często opisanego jako port audio kablem mini jack-2RCA

Podłączenie tunera z głośnikami komputerowymi wymaga zakupu lub wykonania przejścia 2RCA-gniazdo mini jack stereo jak na rysunku.
    lub to lecz może być ono monofoniczne :|
    arenciusz
    Level 10  
    Podłaczyłem tak Tuner Cabletech URZ0083 Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.
    Przejściówki
    Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW. Jaki tuner cyfrowy do pracy w rozdzielczosci 1680x 1050 Samsung 2233BW.
    I pojawił się następujący problem Tuner na czuwaniu emituje jakiś tam sygnał i dźwięk z komputera jest o połowę niższy Po odłączeniu z sieci tunera głos się poprawia. Odwrotnie działa ok czyli po wyłączeniu komputera pełna jakość dźwięku na tuner?
    Jak mogę to poprawić?
    wpat
    Level 22  
    Pytałeś o podłączenie sygnału audio z tunera na głośniki, zakombinowałeś i podłączyłeś jeszcze komputer. Pokazałem Ci jak podłączyć, jaką przejściówkę zastosować, Ty kupiłeś inną. Potrzebny jest selektor sygnałów lub wyłączanie urządzeń z prądu.
    arenciusz
    Level 10  
    hmm to z czym to sie je. Myślałem ze sygnał audio mozna dzielic zwykła przejsciówka. A przepinanie komputer tuner troche jest wkurzające. Moze jakis konkretny pomysł bo ja juz nic nie mogę wymielec
    wpat
    Level 22  
    Dzielenie w ten sposób jest dopuszczalne, ale Ty to zsumowałeś.
    arenciusz
    Level 10  
    to co teraz mnie ratuje??? Moze coś konkretniej?