Powróciłem do projektu więc prace znowu ruszają ;D
Napotkałem problem związany z wątkami... Jak sprawić by wątek odnosił się do pola Edit na formatce? Słyszałem że w jednym czasie nie mogą do niego odnosić się dwa wątki... Sprawdzałem ale Edit nie posiada invoice tak jak jest to chyba w C#.
Dokładnie to problem wygląda tak:
Uruchamiam program jest wyświetlana pierwsza strona PageControl na której są wykresy. Wybieram port COM i wątek odczytu z RS-232 rusza do akcji. Wątek chodzi w nieskończoność i wewnątrz swojej pętli ma:
I jak jestem na stronie na której niema tego pola Edit to wszystko działa. Jak zmienię PageControl na stronę z kontrolką to wyskakuje:
Quote: First chance exception at $771B17B0. Exception class $C0000005 with message 'access violation at 0x771b17b0: read of address 0xffffffff'.
I odnosi się to tylko do pola Edit które wskazałem oba niżej które również są na tej samej stronie co poprzedni ale one nie powodują błędów.
Jeżeli jednak po uruchomieniu programu najpierw zmienię stronę i Edit się narysuje i wrócę do głównej i włączę wątek to problemu niema :/
Jak to rozwiązać bo nie mam już posłów.
I czy znacie jakieś tutoriale o wątkach najlepiej pl w których wytłumaczone jest jak wątek ma "rozmawiać" z kontrolkami?