Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharan Vw AFN Ogrzewanie auta

yokass 09 Feb 2012 14:23 3132 8
    yokass
    Level 9  
    Witam, mam problem z ogrzewaniem auta Sharan 98 r, 1.9 TDI 110 km ,(manualne sterowanie) auto grzeje się normalnie do 90 stopni , zaczyna dmuchac ciepłem , aż nagle po chwili nic nie robią zaczyna dmuchać zimnem , no i za chwile ciepłym, dodam ze chłodnica jest lekko zasłonięta , Termostat szaleje czy co??
    pawliszon1981
    Level 16  
    Gdyby termostat padł to silnik nie uzyskałby temperatury 90st. Możliwe, że zapowietrzony układ albo nagrzewnica zapchana.
    pawliszon1981
    Level 16  
    Jeśli nagrzewnica nie jest drożna to trzeba ją wymienić. Można próbować ją oczyścić po wyjęciu, ale jeśli jest to kamień to raczej niewiele to da. Koszt nowej nie jest znowu taki duży. A po założeniu starej po oczyszczeniu może się okazać po jakimś czasie, że zacznie cieknąć.
    Napisz czy podczas zmian temperatury nawiewu wskaźnik temperatury cieczy jest cały czas na 90st.
    yokass
    Level 9  
    własnie ten wskaznik różnie tzn . tak jak jest 90 stopni to grzeje normalnie ale nagle wychyla się ponad 95-96 stopni i wieje zimnem po chwili spada na 85 -90 stopni i dlaje grzeje :/normalnie
    pawliszon1981
    Level 16  
    Jak dla mnie zapowietrzony układ. Zacznij od odpowietrzenia układu i uzupełnij ewentualne braki po odpowietrzeniu.
    pawliszon1981
    Level 16  
    Ogrzewanie na max temperaturę, nawiew na max., odkręć korek i trzymaj go na obrotach 2000-2500. Chociaż powinien sam się odpowietrzyć podczas jazdy. Oczywiście też przy ustawieniu na max temp. i nawiew.
    yokass
    Level 9  
    Mam pytanie,.... bo zauwazyłem ze tylny nawiew w bagażniku grzeje normalnie bez jakich kolwiek zmian cały czas ciepłem , a w tym samym czasie leci z przednich nawiewów zimnym