Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Charczące stereo na UKF OIRT i UKF CCIR. Zakłócenia elektryczne ? czy inne ?

ADEK1000 09 Feb 2012 22:48 4633 16
    ADEK1000
    Level 24  
    Witam,

Od kilku lat zimą podczas mrozów na UKF OIRT jak na UKF CCIR zwłaszcza, jak też i czasem na III Paśmie TV (k.11) mam zakłócenia. Fonicznie na UKF CCIR jak i OIRT jest to charczące stereo, jak i mono, stereo bardzo, mono znacznie, ale mniej, natomiast na III Paśmie są to zakłócenia kropkowane.

O ile R1-R3 nie jest w Polsce chronione, bo nie jest już w Polsce przeznaczone do radiodyfuzji i TV, o tyle R4,R5 jak i III Pasmo są w Polsce dalej chronione i dalej używane - R4 i R5 do UKF CCIR a III Pasmo do TV.

Oczywiście wielokrotnie sprawdzałem wszystko po mojej stronie odbiorczej i zarówno anteny, przewody itp. itd. jest O.K.

Do odbioru UKF CCIR, jak i UKF OIRT używam odpowiednich anten typu Yagi odpowiednio zainstalowanych na zewnątrz budynku.

Mi to wygląda na zakłócenia elektryczne, a jak wg Państwa, Proszę o Odp.

Proszę o Odp. dokąd to zgłosić, aby to zażegnać raz na zawsze, bo teraz na dowolnym odbiorniku radiowym zakłócenia występują i utrudniają lub uniemożliwiają odbiór koncesjonowanych stacji nadawczych.

Zgłosić to:

a) do zakładu energetycznego ?
    b) na Policję ?
    c) do UKE ?

a może jeszcze gdzieś ?

Gdzie ?

O dziwo, jak mrozy były większe problem ten nie występował, a od kilku dni po ociepleniu znów się zaczęło :/

W między czasie rozsunąłem anteny na maszcie na większe odległości między sobą - minimum 1/2 długości fali dla obu UKF, oraz zmieniłem przewody koncentryczne na TRISET 11 CU PE.

W radiu słychać to, jako mocne prądowe zakłócenia, charczenie, iskrzenie, coś takiego.

W TV na R1-R3 widać to jako efekt żygania, czyli takie przesuwające się po ekranie poziome pasy, jak wtedy, gdy przestrujemy pseudowzmacniacz anteny siatkowej.

W TV na k.R4-R5 (UKF CCIR) widać to jako kropkowane zakłócenia - latające białe kroki po ekranie, tak samo jest na TV III Paśmie (k.10, k.11).

Na UKF OIRT od 68,20 MHz do 69,25 MHz jest buczenie, żyganie jakby mocnego sygnału, ot takie buuuuuuuuuu. Najsilniejsze jest w okolicy 68,82 MHz - 68,88 MHz.

Proszę o Odp. co to jest wg Państwa?

-Adam-
    ---
    Zakłócenia stereo znów są i są one cholernie silne. Stereo trzeszczy jak oszalałe, mono też choć troszkę mniej.

Poza tym od tygodnia non stop na niektórych częstotliwościach pojawiło się buczenie zakrywające wszystko co jest podspodem i mające 2/3 poziomu siły sygnału na mierniku w tunerze. Owe buczenie / buuuu / występuje na 68,20 MHZ DO 69,00 MHz z nasileniem na 68,44 MHz i 68,87 MHZ i 68,88 MHz, oraz na UKF CCIR na 94,75 MHz oraz 96,95 MHz (silniejsze niż na 94,75 MHz) oraz na 103,25 MHz.

Mam tego dość ! Co to za zakłócenia są ?

Buczenia jak cholera, jak przester, jak zwarcie - buuuuuuuuuuuu.

Poza tym po całej skali mocne zakłócenia sygnału iskrzeniem i cykaniem lub / i iskrzeniem ....

Bierze wszystko równo... nawet 120 kW ERP nadajniki z RASZYNA i PRUSZKOWA.

Czy to się kwalifikuje do UKE czy na POLICJĘ ?

Zakłócenia UKF CCIR są zakłóceniami pasma chronionego.

Mam tego dość!

Proszę o Pomoc.

I czy to może mieć w XXI wieku związek z Lotniskiem MODLIN - ich częstotl. to około 123 MHz ? choć nie sądzę ...

Do Lotniska rzut beretem.

Proszę o Odp.

http://www.modlinairport.pl/#

Częstotliwość Lotniska Modlin to 123,925 MHz.

Moderated By _PREDATOR_:

Zważ co piszesz i nie pisz posta pod postem!

ADEK1000
    Level 24  
    Godzina 08:40, dn. 11.02.2012 r. - sobota - wstałem :

W radiu na obu UKF-ach OK, bez szumu na stereo, ani też na mono, brumienia na w/w częstotliwościach, jak też i na innych częstotliwościach brak. Jest dzień, lampy na ulicy się nie palą oczywiście, wobec powyższego zobaczymy co będzie po zapadnięciu zmroku i wieczorem i nocą. Wobec powyższego, Proszę o Odp. dalsze na ten temat oraz o próbę lokalizacji problemu po opisie, co kiedy i jak. Brumienie po 6 dniach ciągłości "wyłączyło się". Charczenie stereo i mono ustało. Proszę o Odp.

Edycja: godz. 09:06 dnia 11.02.2011r. brum powrócił. Nieco charczące stereo i mono też - i na CCIR i na OIRT.

Godz. 10:21, dnia 11.02.2012r.:
    Brum zniknął. Stereo charczy. Mono charczy. Oba UKF-y.

Godz: 11:34 - sobota 11.02.2012r.
    Jak wyżej, brum się znów pojawił, zakłócenia w mono i w stereo też. Na obu UKF.
    ADEK1000
    Level 24  
    Witam,

Zgłosiłem tydzień temu, w ubiegły piątek, w/w zakłócenia do UKE. UKE ma się pojawić w najbliższym tygodniu. Zakłócenia dalej występują, choć teraz są już mniejsze, ale brum dalej jest taki sam, jak był. Dziś przejechałem się autem po wsi i widać, że zakłócenia i brum występuje tylko na wybranym kawałku wsi, a centrum tych zakłóceń i brumu występuje około 40 m od mojego domu.

Widać z tego, że to albo sieć energetyczna, choć pod trafami jest spokój z zakłóceniami, albo czyjaś skopana pseudoantena siatkowa z przesterowanym wzmacniaczem - w około są same siatki :( poza moim domem, gdzie jest prawidłowa instalacja antenowa.

PS; Czy UKE po znalezieniu winnego zakłócania nakaże mu deinstalację np zakłócającej anteny, czy razem z POLICJĄ sam zarekwiruje źródło zakłóceń? Jakie kary są przewidziane dla zakłócającego w przypadku zakłócania pasm chronionych, a przypominam, że zakłócany jest cały TV VHF od k.R1 do k.R12 wraz z UKF OIRT i UKF CCIR. UKF CCIR, jak i k.R6-R12 są w Polsce pasmami chronionymi. R1 - R12 to jest od 48,5 MHz aż do 230 MHz.

Proszę o Odp.
    ADEK1000
    Level 24  
    Jutro UKE zawita i sprawdzi ;) O szczególach / przyczynach / zakłóceń poinformuję.
    ADEK1000
    Level 24  
    UKE było i ... słyszało zakłócenia, widziało zakłócenia, a winnych nie znaleziono - Proszę o Odp. co teraz zrobić, jedyne co stwierdzili, to to jakieś "duchy" od energetyki pewnie - czy następnym krokiem np ma być pismo do PGE z żądaniem sprawdzenia linii energetycznej czy co ?
    Proszę o Odp., zakłócenia dalej są, a ja chcę ich się wreszcie pozbyć.

Moderated By _PREDATOR_:

Nie pisz posta pod postem, 2 upomnienie!
    A masz:
    Ostrzeżenia : 4

• Helpful post
    kotuniunia
    Level 29  
    Też tak miałem lata tamu,siało nie siało i tak przemiennie nieregularnie . Linia 15kV siała jak by do tego tylko była. Odkąd po zmianie war zabudowy wkopano ją w ziemię probl. znikł. Czekaj na cud,bo walka z koncernami to nie na twoje siły.To tak tylko jako przypomnienie bo chyba było.
    ADEK1000
    Level 24  
    Sprawe zgłosiłem do Urzędu Gminy i lokalnych gazet. Obiecali się tym zająć. A jak by co to i na Policję pójdę na to zagłuszanie pasm chronionych - łamanie prawa.
    ADEK1000
    Level 24  
    Jest niedziela - dnia 11.03.2012r. godzina 17:15, od około 45 minut zakłócenia brumu znikły, a obecnie jest już czysto, ciekawe na jak długo. Ostatnio 2 tygodnie temu, też w niedziele, w godzinach około połódniowych brum też miał przerwę w nadawaniu na około 3 godz. zegarowe. Moim zdaniem owe zakłócenia powoduje, albo radio CB, albo wzmacniacz pseudoanteny siatkowej lub inne badziewie, np sterownik od pieca C.O.
    LeDy
    Level 43  
    ADEK1000 wrote:
    albo wzmacniacz pseudoanteny siatkowej lub inne badziewie, np sterownik od pieca C.O.
    Jak byli to by stwierdzili skąd , z jakiego kierunku i co. Pewno " z nieba" przy " dogodnej pogodzie i dobre propagacji fal.
    ADEK1000
    Level 24  
    za silne jak na tropo, od listopada bywa to zawsze to nie jest tropo tylko lokalne zakłócenia, pytanie, od czego ?
    LeDy
    Level 43  
    ADEK1000 wrote:
    za silne jak na tropo, od listopada bywa to zawsze to nie jest tropo tylko lokalne zakłócenia, pytanie, od czego ?
    Jak były to dlaczego nie potrafili zlokalizować? Toż to chyba odpowiednik dawnego PAR,u . W dawnych czasach też kiedyś wzywałem i nie mieli problemu z lokalizacją zakłócającego urządzenia.
  • Helpful post
    kotuniunia
    Level 29  
    LeDy wrote:
    Jak były to dlaczego nie potrafili zlokalizować? Toż to chyba odpowiednik dawnego PAR,u .

Nie odpuszczaj. Jak byli to i protokół powinieneś dostać jako osoba zainteresowana(lub dostaniesz).
    ADEK1000
    Level 24  
    kotuniunia wrote:
    LeDy wrote:
    Jak były to dlaczego nie potrafili zlokalizować? Toż to chyba odpowiednik dawnego PAR,u .

Nie odpuszczaj. Jak byli to i protokół powinieneś dostać jako osoba zainteresowana(lub dostaniesz).

Bo moim zdaniem roblili jak, aby nie znaleźć tego urządzenia zakłócającego. Zbadać zakłócenia na UKF CCIR przyjechali z ATX-em do TV na UHF :/

Na samochodzie podłączali do analizatora widma antenę dachową na CB-RADIO na 27 MHz i tym "szukali" zakłóceń na UKF CCIR. Jezu co za firma ... Zachowywali się jak ...

Dostałem pismo z UKE i w nim sami sobie przeczą na piśmie, w jednym zdaniu piszą, że zakłóceń nie ma, a w drugim, że są to zakłócenia / przydźwięki od urządzeń powszechnego użytku nie wiadomego pochodzenia :-/

A mam raptem 35 km do PKIN i u mnie CCIR jest chroniony, a mimo to UKE nie chciało znaleźć i nie znalazło zakłóceń.

Podczas wizyty UKE zachowywało się tak, jak by od początku wiedzieli co to jest i od czego to jest, ale nie chcieli tego powiedzieć i co gorsza zadziałać.

Nawet nie chcieli podłączyć mojej Yagi 3 el. na CCIR pod ich analizator widma i obejrzeć zakłócenia na ekranie, bo po co, przecież tu nic nie ma a to odbiornik brumi.... dziwne, że każdy... - im też brumiało na 96,5 MHz i na 103,0 MHz, a mimo to nie podjęli interwencji (a to freq. z PKIN pod ochroną).

Ów brum wg UKE to przydźwięk lub propagacja stacji z innego województwa... - skandaliczne tłumaczenie....

Kazali wręcz słuchać radia z radiomagnetofonu lub radia z targu z antenką, co jest sprzeczne z ustawą, gdzie piszę, że do słuchania / odbioru radia UKF CCIR wymaga się odbiornika / tunera i anteny zewn. zainstalowanej w miejscu nie przysłoniętym przeszkodami w stronę nadajnika.

UKE za to sprawdził to czego im nie zgłaszałem - fonie stacji TV z Łazów i PKIN (na UHF)

UKE jednym słowem nie chciał pomóc i zostawili mnie z problemem dalej a nie pomogli, mimo, że po to przyjechali i mimo tego, że mają taki ustawowy obowiązek.

Jak ostatnio zakłócenia brumu centralnie weszły na warszawskie częstotl. UKF CCIR na 96,5 i 103,0 MHz uniemożliwiając słuchanie radia z PKIN, i im wysłałem mail o interwencję, to oddzwonili i powiedzieli, że przyjadą jak im zapłacę tysiąc złotych - tylko wtedy, bo znowu "duchów" nie będą szukać i nie będą tracić czasu NA NIEUZASADNIONE wg nich WEZWANIE.

Pytanie co teraz? Gdzie to zgłosić i jak się pozbyć tych zakłóceń?

Sprawę w zeszłym tygodniu zgłosiłem pisemnie do Urzędu Gminy i do lokalnej gazety, może coś to pomoże.

Proszę o Dalsze Odp. na ten temat.

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

Godz. 23:20, po kilku godzinach przerwy brum powrócił :/
    ADEK1000
    Level 24  
    Godz. 21:25 dnia 12.03. zakłócenia znikły,
    Coraz bardziej mi to wygląda na np piec CO, lub TV, wzmacniacz anteny itp.
    ADEK1000
    Level 24  
    Godz. 23:09 wczoraj zakłócenia znów się pojawiły i charczące stereo i mono i brum - wszystko na raz. Do tej pory brum stoi.
    ADEK1000
    Level 24  
    Godz. około 17.00 brum znikł, charczenie mono i stereo też. Do tej pory jest OK, czysto. Zakłóceń brak, a jest godz. 23:30. Wieczorem latarnie się nie paliły na ulicy, teraz już się palą, w dzień przez 3 godz. nie było energii elektr., która teraz już jest :) Pożyjemy i Zobaczymy co i jak będzie dalej. Interweniowałem w tej sprawie w ubiegłym tygodniu w Urzędzie Gminy i może to pomogło (już). Oby...

Nie pisz posta pod postem!
    [_P_]
    miś12345
    Level 11  
    Witam,

U mnie buczenie dalej występuje (w tym roku), niestety.

Jest ono, na następujących częstotliwościach: około 68,90 MHz, od 95,00 MHz do 95,5 MHz (praktycznie non-stop na częstotliwościach z tego przedziału). Ponadto buczy też na około 100,5 MHz, 100,6 MHz, 100,7 MHz. Ponadto buczy też na niektórych częstotl. fal średnich i krótkich, ale głównie średnich.

W telewizorze zaś owe zakłócenia są bardzo silne i wyraźnie widoczne, mimo, że do telewizora mam podpiętą antenę na UHF k.21-60 z POLKAT-u (19. element.)., anie antenę np na k.R1-R5, lub od UKF OIRT, lub CCiR. Owe zakłócenia na ekranie TV objawiają się bardzo podobnie jak przesterowany przedwzmacniacz z anteny siatkowej. Zapewne każdy wie, jak to wygląda... Tylko różnica w tym, że wyżej wymienione zakłócenia nie mają buczącej w telewizorze fonii, a są jedynie "wizyjne", tzn. na kanałach TV, gdzie one występują wyglądają one tak, że są one grubymi liniami, poziomymi, które to linie powoli przesuwają się z góry do dołu ekranu i są koloru czarnego, z białą na górze paska zakłóceń cieniutką białą linią . W środku, pomiędzy 2-ma liniami naraz widocznymi na ekranie, znajdują się ciapki, w białe kropki, kreski, pofalowane linie, które są różnej wielkości. Zakłócenia w TV są na k.R2 (najsilniejsze), pomiędzy kanałem R2 a R3 (na UKF OIRT) - również praktycznie tak silne, jak na k.R2. Po za tym, zakłócenia te są też na k.R1 (dużo słabsze), jak i na k.R3 (szczątkowe), oraz na k.R5 (i tuż za nim), podobnie silne, jak na k.R2 i k.R2A (UKF OIRT), lecz mimo to słabsze. Pytanie, od czego one są, jeśli, ktoś po tym opisie ma jakieś propozycje, to czekam z niecierpliwością na odp.

W TV na k.R2 w/w zakłócenia wyglądają tak:

https://obrazki.elektroda.pl/7034598200_1359204095.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/8055899900_1359204097.jpg

Pozdrawiam,