Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ecu bosch motronic, pamięć eprom

piotrek1994 10 Feb 2012 18:23 7236 16
Altium Designer Computer Controls
    piotrek1994
    Level 14  
    Witam

Mam sterownik Bosch Motronic najprawdopodobniej od poloneza 1.4 chciałbym odczytać zawartość pamięci eprom jest to pamieć:

TMS-15JT

jakiego programatora trzeba by było użyć, jaki program itp. Z tego typu układami miałem mało co do czynienia, gdyż jestem początkujący w tej dziedzinie elektroniki, jeżeli ktoś by mógł "naświetlić" mi trochę sprawę byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam Piotrek
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    stopi
    Level 28  
    Quote:
    TMS-15JT

Skąd wziąłeś takie oznaczenie? :) Nie ma takich układów. Pamięci z reguły mają zupełnie inne oznaczenia, takie jak sugeruje kolega wyżej. Może tam jakaś nalepka była na kości..? Podaj pełne dane kości odczytane bezpośrednio z nadruku na niej. Może odczytujesz nie tę kość...?
  • Helpful post
    adamo
    Level 21  
    Witam ale tam jest motorolka jak sie nie myle dawno temu robiłem
    Pzdr
    piotrek1994
    Level 14  
    Zrobiłem zdjęcia układu

Ecu bosch motronic, pamięć eprom Ecu bosch motronic, pamięć eprom

Na naklejce są następujące cyfry:

1 037 357 454
  • Helpful post
    grzesiekw12
    Level 21  
    Panie kolego weź tego EPROM-a odwróć do góry nogami i zobacz nadruk. Często jest tak że pod spodem jest również oznaczenie pamięci. A jak nie to włóż w programator i próbuj odczytać jako 27C512, bo to chyba taka będzie pamięć.

Z poldolota rakiety nie zrobisz :)
  • Helpful post
    ociz
    Moderator of Cars
    stopi wrote:
    Skąd wziąłeś takie oznaczenie? Nie ma takich układów.

W samochodowych sterownikach nigdy nie są podane prawdziwe oznaczenia takich układów.
    piotrek1994
    Level 14  
    Pod spodem niema żadnego napisu, jaki programator masz na myśli ?

grzesiekw12 wrote:

Z poldolota rakiety nie zrobisz :)

nawet nie mam poloneza ;) zająłem się tym sterownikiem żeby się jakoś zacząć wdrażać w te tematy.

ociz wrote:
    stopi wrote:
    Skąd wziąłeś takie oznaczenie? Nie ma takich układów.

W samochodowych sterownikach nigdy nie są podane prawdziwe oznaczenia takich układów.

więc jest jakiś sposób na rozpoznanie tego scalaka? czy po prostu próbowanie w programatorze?
  • Helpful post
    ociz
    Moderator of Cars
    piotrek1994 wrote:
    1 037 357 454

Chyba nikt poldków nie tuninguje, bo jak wygooglałem taki numer z pamięci swojego (motronic 1.52) to zaraz mi jakieś tuningowe fora znalazło. :)
    piotrek1994
    Level 14  
    Niestety taki sterownik wpadł mi w łapy :)
    a tak nawiasem to jakiego używacie programatora przy pracach z ECU ?
  • Helpful post
    grzesiekw12
    Level 21  
    Skoro jesteś taki dociekliwy, to Ci podpowiem jak zidentyfikować.
    Układ ma 28 nóżek i okienko, więc jest to EPROM z przedziału 27C64.....27C512. Skoro nie masz czym odczytać układu, więc ściągnij dokumentacje do podanych wyżej układów. Zauważ że każda pamięć aby różnić się pojemnością musi mieć o jedno więcej wejść adresowych A0...Axx. Więc zobacz na płytce drukowanej czy wszystkie wejścia są podpięte do procesora (czy od tych nóżek pamięci idą ścieżki gdzieś dalej).
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ociz wrote:
    piotrek1994 wrote:
    1 037 357 454

Chyba nikt poldków nie tuninguje, bo jak wygooglałem taki numer z pamięci swojego (motronic 1.52) to zaraz mi jakieś tuningowe fora znalazło. :)

Tuninguje się, a raczej tuningowało, tyle tylko że mechanicznie- elektryką nic tam nie nadgonisz, bo i jak?
    piotrek1994
    Level 14  
    więc tak

rozrysowałem sobie wszystkie wyprowadzenia z epromu na kartce i wygląda to tak

nożki

1,2,3,28,27,26,24 są połączone razem ze sobą i przez najprawdopodobniej rezystor złączone są z nimi nóżki 4,5,23,14, na to wygląda że jest to masa, reszta pinów połączona jest z procesorem.

z tą masą mi się coś niepodoba bo z datasheeta 27c64 wychodzi że te piny na które doprowadzona u mnie jest masa to: vpp, a12, a6, a5, Vcc, p, nc, a9, a11

pomoże ktoś to rozwikłać ?
  • Helpful post
    grzesiekw12
    Level 21  
    Coś chyba ci się pomyliło z tymi połączeniami, sprawdzałeś to miernikiem-test ciągłości?? Zobacz sobie aplikację pamięci 27C256, 27C512 bo ta o której piszesz ma za małą pojemność na pomieszczenie programu ECU
  • Helpful post
    wloc
    Level 34  
    Kup sobie jakiegoś villema i odczytasz tego eproma
    piotrek1994
    Level 14  
    właśnie taki mam zamiar :) jaką wersje polecacie ?
  • Helpful post
    tony99
    Level 2  
    Temat zapewne dawno nieaktualny i rozwiązany w taki lub inny sposób, ale na wszelki wypadek, żeby ktoś nie męczył się szukając rozwiązania w podobnej sprawie: ten układ ma oznaczenia Bosha B58546, w ramach ułatwienia producent zapisał to ze spacjami z powodu chyba biznesowego. TMS-15JT jest związane z producentem (Texas Instruments), czasem dostępu (150 ns) i obudową. Dość zaskakujący sposób oznaczenia, gdy się go widzi pierwszy raz. Miał rację ten kto napisał, że jest to TMS87C510. Wiedząc co jest typem łatwo już wygooglować resztę. Zamiast tej kości można użyć 27C512 z adapterem (chyba bez problemu w cenie do 10 euro). Ale w 2012 było trudniej znaleźć informacje, chociaż dzisiaj te oznaczenia też potrafią zaskoczyć, ale jest sporo spisów typu cross-reference :)