Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica Pb 5560A411 - nie przechodzi w tryb płukania

adamop 11 Feb 2012 16:07 3254 5
    adamop
    Level 2  
    mam problem z pralką amica Pb5560a411 robi pranie wstępne i pranie zasadnicze i nie przechodzi do płukania świeci koniec i mruga gotowa czy jest jakieś kasowanie tego błędu i jaka może być awaria bardzo proszę o pomoc.
    arkadiustr
    Level 15  
    Wodę wyrzuca? Czy oprócz wymienionych lampek świecą się jakieś inne? Samo usunięcie błędu w niczym nie pomoże jeśli nie naprawisz usterki. Aby skasować wyświetlanie KODU należy nacisnąć przycisk START na około 3 sekundy.
    adamop
    Level 2  
    wyrzuca wodę i świecą się jeszcze diody 60 stopni i zimna woda
    arkadiustr
    Level 15  
    Akurat nie mam takiego kodu "60 stopni i zimna woda". Ale zauważyłem, że w tych kodach , w któryś świeci się "zimna woda" zawsze jest problem z wodą. A więc trzeba sprawdzić ciśnienie wody i filtry na zasilaniu. Pierwszy taki filtr (sitko) masz na połączeniu kran-przewód, a drugi na połączeniu przewód-pralka. Aby dostać się do tego drugiego musisz odkręcić przewód i na wejściu elektrozaworów znajdziesz plastykowe sitko, które możesz wyciągnąć kombinerkami. A jeśli nie filtry to może elektrozawór?
    adamop
    Level 2  
    panowie mam nadal problem z pralką amica Pb 5560A411. wymieniłem pompkę odpływową tak jak ktoś radził, ale nic nie pomogło. wyczyściłem komorę hydro statu i tez nie pomogło, sprawdziłem szczotki silnika nic z tego. Nadal robi pranie wstępne, pranie zasadnicze i nie przechodzi do płukania, mruga lampka gotowa i mruga koniec. Bardzo proszę o pomoc.
    rad08
    Level 2  
    Temat stary ale chciałem dodać coś od siebie ponieważ też borykałem się z problemem podobnym jak w pierwszym poście, a posty z tego forum bardzo mi pomogły w diagnozie i usunięciu usterki:
    To są linki do podobnych tematów:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2303068.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2142540.html
    Natomiast ja przelutowałem triaka z BTB12 600BW na BTA12 600B, to nie pomogło (może w Twoim przypadku pomoże), natomiast w dalszej kolejności, zdemontowałem szczotki silnika i okazało się że pozostało ich minimalna ilość. Po wymianie szczotek wszystko wróciło do normy i jest ok.