Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywaka LOZAMET ZK.05.5 z dozownikiem

Jacentic 12 Feb 2012 13:23 6790 4
    Jacentic
    Level 11  
    Ponieważ dostała mi się owa zmywarka do naprawy w stanie po wizycie z "autoryzowanego" serwisu będę wdzięczny za wskazówki dotyczące sposobu zamontowania dozownika płynu.
    Ale po krótce historia choroby:

Zmywarka nagle odmówiła pracy wywalając bezpieczniki.
    Jest to wersja 3fazowa.
    Winą po oględzinach okazał się moduł dozownika płynu(pompa perystaltyczna).
    Prawdopodobnie puściła opaska w niej i doszło do rozszczelnienia i wycieku płynu
    z wnętrza pompy, co spowodowało zwarcie do obudowy.
    Pan"serwisant" stwierdził iż naprawa wyniesie dużo bo sam element to koszt 1000 zł wiec się nie opłaca.Lepiej nową kupić.
    Niestety nie byłem obecny przy tej rozmowie a tylko moja niewiasta nieświadoma zawierzyła słowom bądź co bądź "fachofca"(celowo użyłem 'f').
    I w takim stanie zastałem cudo z LOZAMETU: rozbebeszone z odciętym dozownikiem: kablami, wężykami i warstwą soli w nim i w dolnej części obudowy zmywarki.
    Niestety póba dotarcia do Pana "fachofca" nie jest taka prosta, gdyż telefon ma wyłączony a w serwisie nie wiedzą kto i gdzie pracował.

Mam prośbę zatem o informację na temat podłączenia tej pompy, ze schematu
    wiem, że jest zrównoleglona z zaworem wody, ale chodzi mi raczej o fotkę dolne części zmywarki(pod prostokątną osłoną na dwie śruby) i podłączenie wężyków do tej pompki(jeden idzie do pojemnika z płynem myjącym a drugi???)

Za sugestie i rady z góry dziękuję i przestrzegam przed Panami z autoryzowanego serwisu. (u mechanika z hamulcami to samo miałem deja vu cy co?)

Pozdrawiam z Krakowa.
  • Helpful post
    jarack
    Level 16  
    Pompę dozująca detergent wpinasz do podłączenia elektrozaworu (najlepiej na listwie w górnej części zmywarki). Fabryczny dozownik (opcja w Lozamecie) to dozownik elektromagnetyczny. Jeżeli będziesz montował nowy to zamontuj go na zewnątrz zmywarki. Wtedy będzie widać czy dozuje i nie cieknie. Często przy zmianie rodzaju detergentu bez przepłukania instalacji krystalizuje się pozostałość i zaczyna ciec.

pozdrawiam
  • Helpful post
    Piotrus'85
    Level 12  
    Witam!
    kolego załóż sobie dozownik tak jak tamten, elektrycznie wpinasz się równolegle do elektrozaworu. Wężyki, jeden do bańki z płynem i zapinasz do lewego króćca pompki (kręci się w prawo), a drugi do prawego. Zawsze można sprawdzić czy ciągnie albo odkręcając 2 sruby obudowy z dołu (dużo roboty nie ma) albo patrzeć czy na płukaniu idzie płyn wężem co w bańce jest. Wlewka płynu jest w tej zmywarce pod tylną obudową, a więc trzeba mieć nienaturalnie długie ręce albo pomoc 2 osoby (tego w lozamecie nie przemyśleli). Potem jeszcze regulacja dawki i ma grać! Aha, koszt nowego dozownika to ok. 500zł. Jakbyś miał problem jaki z gastronomią od strony techn. to pisz na: kowalski_piotrek(_at_)poczta.fm. Też jestem serwisantem gastro. Pozdrawiam!
    Nikodemon
    Level 12  
    Witam

Pozwolę sobie pociągnąć dalej ten wątek ponieważ jest jedynym na forum o tym modelu Lozametu.
    Trafił mi się egzemplarz który nie pobiera wody, teoretycznie drożny, woda dochodzi ale po włączeniu słychać tylko kliknięcie a woda nie leci, podłączenie na krótko pod cewkę też owocuje kliknięciem, teoretycznie powinno brzęczeć jak to zwykle w elektrozaworach tej konstrukcji. Po rozebraniu wyszło na to że skorodował tłoczek i prawdopodobnie się zaciera w obudowie. Spotkaliście się z takim przypadkiem? Czy może nie ma takiej opcji i szukać przyczyny gdzie indziej? Jak na mój gust nic więcej nie ma wpływu na pobór wody, cewka ma trzy wyjścia ale to trzecie to bodajże masa, zgadza się?
    Znalazłem taki elektrozawór w sklepie wysyłkowym ale cena zabija, koło 250 zeta, znacie może tańsze źródło?

Dzięki za wszelką pomoc.

Pzdr
    Piotrus'85
    Level 12  
    Co do samej cewki to jest na 230V, a więc L, N i zacisk PE. Owszem, były przypadki zacierania tłoczka w cylindrze. Miałem również przypadek nadmiernie rozciągniętą sprężynką tłoczka (objaw taki, że nie otwiera elektrozaworu) jak i uszkodzoną membrana gumową (ze starości) czyli wycieki niekontrolowane i korozja wewnątrz cylinderka. Nie opyla się moim skromnym zdaniem wymieniać tylko cewki. Same cewki nie pala się codzień i praktycznie zawsze przetrzymują trwałością zawór. Zawory sa dość wytrzymałe, a więc jeśli cewka padła z przepracowania to i zawór niedługo się skończy. Można pokombinować z przejściami zastosować zawór uniwersalny (pralkowy). Zawór kpl. w Lozamecie chodzi chyba po 240 netto, można zadzwonić na dział części (www.lozamet.com.pl).