Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak połączyć dwa routery aby wszystko działało?

12 Lut 2012 17:30 3525 17
  • Poziom 8  
    Witam.
    Jestem nowym użytkownikiem tego forum, ale bardzo często je czytam i dużo się z niego dowiedziałem.

    Ale wracając do mojego problemu.
    Postaram się bardzo dokładnie to przedstawić.

    Na osiedlu którym mieszkam mamy internet taki osiedlowy z TP.
    Dociera on do mnie drogą radiową, antena na dachu domu, router Planet WAP-4035 na strychu i kablem idzie do stacjonarnego komputera do pokoju. IP, maskę, bramę domyślną, DNSy mam ustawione ręcznie, internet chodzi. Ten router niby nadaje sieć można się połączyć ale nie ma dostępu do internetu. Kupiłem teraz laptopa i niestety nie można się połączyć przez WiFi.
    Pomyślałem sobie że kupie drugi router D-Link DIR-300 i połączę je kablem. I tu się zaczynają problemy. Jak to wszystko poustawiać żeby z Planet WAP-4035 internet szedł do zwykłego kompa tak jak jest podłączony i podłączyć teraz do tego planet ten router D-Link aby nadawał sieć i można było się łączyć przez WiFi w laptopie?

    Bardzo proszę o pomoc bo już siedzę przy tym któryś dzień i nie mogę nic wymyślić.
    Czekam na odpowiedź

    Pozdrawiam
  • Moderator - Sieci, Internet
    D-link posiada port WAN. Tam podłącz kabel z Planeta. Komputer stacjonarny pod jeden z portów LAN-owych a laptop bezprzewodowo. Konfiguracja portu WAN Static IP dane adresowe wpisujesz te które masz w karcie komputera. Możliwe że będziesz musiał użyć funkcji clone mac z komputera stacjonarnego. Oczywiście karta w kompie stacjonarnym ustawiona w automacie.
  • Poziom 8  
    Czyli że kompa stacjonarnego podpinam pod D-Linka a nie pod planet dobrze rozumiem? I karta ustawiona w automacie czyli że ustawienia przypisuje DHCP?
  • Moderator - Sieci, Internet
    Tak zgadza się. Konfiguracja d-linka przez przeglądarkę internetową.
  • Poziom 8  
    Ok dzięki zaraz zobaczę czy będzie dobrze. A jeszcze taka sprawa bo w planet mam sklonowany mac z kompa to na d-link tez trzeba sklonować ten sam adres?
  • Moderator - Sieci, Internet
    To zależy w jakim trybie pracuje Planet.
  • Poziom 8  
    Planet pracuje w Universal Repeater. Ustawiłem jak mówiłeś i nie działa. Wyskakuje jakieś ,, Invali IP address". Co dalej?
  • Moderator - Sieci, Internet
    Wrzuć screen-a z komendy ipconfig /all gdy masz internet bezpośrednio z Planeta.
  • Poziom 8  
    C:\Users\Mateusz>ipconfig /all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Salwinek
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta sieciowa Broadcom 802.11n
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 60-D8-19-7E-02-BC
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8152/8158 PCI-E Fast Ethernet C
    ontroller (NDIS 6.20)
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1F-D0-37-87-4A
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::f157:902b:957b:4d9c%13(Preferowane)

    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.23(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 297300212
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-16-2D-5B-72-B8-70-F4-48-F9-29

    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.159.1
    194.204.152.34
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta tunelowa isatap.{5FFC4707-F29A-4DD5-AE5C-935855C4E40A}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Połączenie lokalne* 6:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft 6to4
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{9DC835D3-3A06-476B-8C38-A8D09F2F3C1C}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:b6:38d4:acef:ae85(Prefer
    owane)
    Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::b6:38d4:acef:ae85%16(Preferowane)
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : ::
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    C:\Users\Mateusz>



    To jest akurat z laptopa kablem podłączonego do planet z ustawieniami ręcznymi
  • Moderator - Sieci, Internet
    Hm coś mi nie pasuje zestawienia Universal Repeater i wpisanie mac-a z komputera :(
    Salwinek91 napisał:
    Wyskakuje jakieś ,, Invali IP address". Co dalej?

    Gdzie to wyskakuje? Zrób reset d-link-a do ustawień fabrycznych, ustaw kartę w kompie na automatyczne nadawanie adresów. Pobierz instrukcje obsługi Link
  • Poziom 8  
    Zrobiłem tak jak było w tej instrukcji co mi podesłałeś o łączenie dwóch routerów i dalej nic. Sieć jest z tego d-linka łączy się ale brak łączności z internetem jest. Na laptopie IP powinno być ręcznie przypisane czy automatycznie? Bo według tej instrukcji w d-linku się wyłącza DHCP aby połączyć te routery ze sobą to już nie będzie przypisywało wtedy IP raczej automatycznie. A na kompie stacjonarnym muszę mieć przypisany ręcznie IP bo nie chodzi net. Reset robiłem mu i od nowa znowu wszystko ustawiałem i dalej nic
  • Pomocny post
    Moderator - Sieci, Internet
    Salwinek91 napisał:
    A na kompie stacjonarnym muszę mieć przypisany ręcznie IP bo nie chodzi net

    Jeżeli łączysz się z Planetem to i owszem. Jeżeli z d-linkiem to w automacie. Wrzuć screen-a ze statusu routera po podłączeniu Planeta do portu WAN w d-linku. Wpisz oczywiście adresację do WAN-a i sklonuj mac adres dla pewności. Zrób test cmd-> ping 212.77.100.101 po podłączeniu pod d-link-a.
  • Poziom 8  
    A tak dokładniej jakiego statusu routera?
  • Poziom 8  
    Witam ponownie.

    Odświeżę trochę temat. Nie miąłem wcześniej czasu, Praca, a później już się nie chciało.

    A więc tak. Według tej instrukcji co podał mi jimasek trzeba połączyc te dwa routery nie przez port WAN w d-linku a do jednego portu LAN. Czyli kabel z PLANET idzie do jednego portu LAN w D-LINKU. Do drugiego portu w D-LINKU trzeba podpiąc kompa stacjonarnego kablem. I tak zrobiłem. Teraz konfiguracja. W instrukcji jest napisane żeby wyłączyc UPnP następnie wyłączyc DHCP i zmienic adres LAN IP na dostępny w lokalnej sieci. Przypisany w sieci mam adres 192.168.0.23 jak ten wpisze to nie ma dostepu do sieci, jeżeli wpisze 192.168.0.188 to niby działa. Ale... działa internet na stacjonarnym, jak się włączy laptopa to na laptopie wyskakuje okienko że wykryto konflikt adresów IP jak jest przypisany ręcznie a jak automat to po prostu nie ma dostępu do sieci. Jeżeli komputer stacjonarny jest wyłączony i się włączy laptopa to internet działa do momentu kiedy się odpali stacjonarny. Tak jak by laptop miał dostęp do neta tylko gdy nie chodzi stacjonarny komputer.

    Jakieś pomysły macie koledzy?

    Pozdrawiam


    Wesołych Świąt tak przy okazji :)
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Witam,
    Ja to bym robił tak.
    Odpinasz kabel LAN z komputera stacjonarnego i wpinasz do Dlinka do portu WAN.
    W dlinku zmieniasz adresację IP na 192.168.2.1 i na interfejsie WAN wpisujesz wszystko co było wpisane w komputerze stacjonarnym oraz klonuję adres MAC.
    Komputer stacjonarny ustawiasz na DHCP i podłączasz do portów LAN Dlink’a.
    Notebook (poprzez Wifi) i komputer stacjonarny (kabel sieciowy) powinny otrzymać adresy IP z sieci 192.168.2.x.
    Wszystko powinno działać poprawnie.
    Pozdrawiam
  • Poziom 8  
    jaroslawk wiesz co, dobrze byś zrobił. Wszystko działa. Na stacjonarnym jest pobierany automatycznie IP na laptopie też i wszystko działa. Nawet tel przez wifi podłączyłem i działa OK.

    Więc problem rozwiązany. Dzieki koledzy za zainteresowanie tematem i pomoc. Bez was bym sobie nie poradził.

    Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Nie zapomnij zabezpieczyć sieci WiFi. Domyślnie chyba jest otwarta i wszyscy będą mogli się podłączyć.
  • Poziom 8  
    Od razu jak zaczelo dzialac to zabezpieczylem :)