Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bateria w Sony Vaio może być nie wykryta ? napięcie ponizej 5V ?

Olek34 12 Lut 2012 22:58 1996 3
  • #1 12 Lut 2012 22:58
    Olek34
    Poziom 8  

    Witam,mam pytanie....po zakupie nowej baterii (zamiennik) do Sony Vaio i włożeniu jej w miejsce starej oryginalnej komputer jej nie widzi tzn.pokazuje 0% ale też jej nie ładuje a lampka baterii w lapku non stop szybko miga,na starej nie miga tylko na tej nowej. Co moze być tego przyczyną? czy to sprawka usterki ładowania czy na starcie bateria jest za słaba (po pomiarze multimetrem 5V) i komputer jej nie widzi? Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

    0 3
  • #2 13 Lut 2012 05:47
    leon99
    Poziom 19  

    Podłącz ładowanie i poczekaj 1h - jeśli nie pomoże to "nowa" bateria jest uszkodzona i do reklamacji

    0
  • #3 13 Lut 2012 07:20
    styropiano
    Poziom 9  

    W mojej ocenie nawet jak ta bateria się podniesie po ładowaniu, to i tak straci swoje właściwości. Będą różnice w napięciu na sekcjach ogniw.

    0
  • #4 13 Lut 2012 16:52
    Olek34
    Poziom 8  

    wczoraj zmierzyłem napięcie baterii i wynosiło ono 2,5 V podłączyłem zasilacz 10-cio Voltowy i ładowałem 1h (bat 11,1V) po godzinie ładowania uzyskałem 5,7V odłączylem ją i po następnym pomiarze po około 10min znów wartość spadła do 2,5V. Bateria nowa a wszystko wskazuje że jest uszkodzona.?.? Mam jeszcze pytanko, czy przy włączonym lapku na zasilaczu i podpięciu multimetra do zacisków "+" oraz "-" w laptopie musi pojawić się napięcie ładowania np oryginalny zasilacz ma 14V ? Podpiąłem laptopa pod zasilacz bez baterii i na tych zaciskach wskazanie było 0,35V czyli nic :) i nawet jezeli podpiąłem tą baterie i wyprowadziłem przewody z tych zacisków też wskazywalo 0,35 V. Dziwne, co mam uszkodzone bo ładując baterię zewnątrz wartość rośnie do 5,7V i zaraz spada co wskazuje na uszkodzona bat. Druga sprawa ze lapek jej nie ładuje...Ciężki temat..

    0