Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BMW e36 320i problem z EWS

13 Lut 2012 09:50 9807 17
  • Poziom 21  
    Witam

    Mam problem z BMW e36 z roku 1995 320i,mianowicie po przełożeniu stacyjki wywaliło EWS,zakupiłem kompletny zestaw startowy na allegro czyli sterownik silnika,moduł EWS,pętle i kluczyk i po podpięciu nadal nie odpala,zasilanie Ews na 5 pinie jest,po podpięciu do komputera nie wskazuje już żadnych błędów ani na EWS ani na silniku ale coś nadal blokuje ponieważ rozrusznik nie kręci a jak zepne nawet EWS na krótko to kręci ale niema iskry,wymieniłem też czujnik wału i nadal nic,w czym szukać???prosze o pomoc i z góry dzięki
  • Poziom 27  
    Jeśli nie kreci rozrusznik brak iskry to problem immo,wytłumacz mi co to znaczy zapiąć EWS na krótko ? jak go wpinasz w instalacje czy jak łaczysz przewody przy ews do rozrusznika? bo nie bardzo rozumie,ostanio taka bmw robiłem 96r tez problem był z immo ;-)
  • Poziom 21  
    poprostu po wypięciu modułu EWS i po zmostkowaniu pinu 1 i 3 to wtedy z kluczyka kręci czyli nadal mam problem z EWS,czyli pewno znowu wysypało EWS,najlepszą opcją pewno będzie usunąć immo albo zsynchronizować,ale dlaczego po wpięciu zestawu startowego nadal nie działa??
  • Poziom 27  
    A dlaczego cos by miało ci sie stac z EWS ? bo widze ze sie go czepiles,skad wiesz czy zestaw który kupiłes był w 100% sprawny?ewidentnie widac problem immo podaj jaki masz nr.sterownika?,i tak na marginsie instalacje sprawdziłes zasilanie na ecu,itd?
  • Poziom 28  
    Podaj Numery sterownika. Sprawdź dobrze jeszcze raz wszystkie zasilania.
  • Poziom 21  
    Numer sterownika to 5WK9 0322 index10
    DME MS41.0
    a na których pinach ma być zasilanie???
  • Poziom 27  
    Niestety ale to nie jest nr.sterownika nr.zaczyna sie np. 0 261 ....... zobacz jeszcze raz;-)

    Dodano po 3 [minuty]:

    Co do rozpiski zasilan itd.zobacz w autodata,tech,workschop.wszystko zalezy jaki masz sterownik.
  • Poziom 8  
    lukasz.1889 witam kolego mam pytanie odnośnie twojego problemu mam tez takie bmw e36 320i i tez mam takie same objawy, kontrolki się świecą ale rozrusznik nie kręci możesz doradzić co było przyczyną u ciebie.
  • Poziom 8  
    w starym komp imo było wyrzucone bez efektu.
    został wymieniony cały zestaw ews ster. silmika pestka i dalej nie kręci rozrusznik

    Dodano po 10 [minuty]:

    objawy z autem są takie same jak u kolegi lukasz.1889 proszę o pomoc w tym temacie
  • Poziom 27  
    Jak immo wyłaczone było rozrusznik krecił ???
  • Poziom 8  
    w komp org z auta było wywalone imo kontrolki świeciły ale rozrusznik nie kręcił po zwarciu EWS na krótko kręcił ale nie było iskry i nie palił. zamówiłem nowy zestaw do odpalenia i dalej to samo kontrolki świecą wszystko działa oprócz kręcenia rozrusznika
  • Poziom 8  
    na starym komp pokazywał błąd EWS i wtedy gościu zrobił kasacje imo co nie pomogło. Na nowym wszystko jest ok imo czyta kluczyk tak ze wszystko jest jak powinno być ale jeszcze gdzieś go blokuje bo nie chce kręcić

    Dodano po 2 [minuty]:

    jest to samo co u kol lukasz.1889 i interesuje mnie co było u niego być może jest ta sama przyczyna
  • Poziom 30  
    Drugi komplet pochodzi z manuala czy automatu?

    Jeśli automatu, to należy przekodować EWS na manual, żeby nie blokował rozrusznika.
    Ew. zewrzyj przewody od rozrusznika i sprawdź czy będzie iskra
  • Poziom 8  
    ok dzięki za podpowiedź a jak to nie pomorze mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny ? mam rozumieć że problem będzie w samym EWS
  • Poziom 32  
    Synchronizacja zrobiona?
  • Poziom 21  
    zrobiona i jest ok