Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto Thermo 90 S brak obiegu ??

cielak1989 14 Feb 2012 17:48 2388 7
    cielak1989
    Level 13  
    Witam .

Mam problem z ogrzewanie wodnym w Volvie FH 2007 rok ogrzewanie Webasto Thermo 90 S. Problem jest taki że po włączeniu ogrzewania ogrzewanie chodzi około 3 – 4 minuty nagrzewa się i rozłącza się po chwili ostygnie i powrotem się włącza na chwile wymiennik ciepła jest tak gorący że nie da się go dotknąć. Wymieniłem pompę wody przy ogrzewaniu posprawdzałem wszytki czujniki kable itp. wszystko jest ok. Co może być uszkodzone że nie ma obiegu dodam że w kabinie w ogóle nie dmucha ciepłe powietrze nawet w tym czasie jak ogrzewanie chodzi.
    cielak1989
    Level 13  
    A mam jeszcze jedno pytanie jak można podłączyć pod te ogrzewanie interfrace Webasto
    czy ma te ogrzewanie wyprowadzany kabel K-line ??
    Cowboy zagrabie
    Level 31  
    Ogrzewanie się wyłącza ponieważ zostaje przekroczona temperatura i załącza ponownie po ostygnięciu. Objaw jaknajbardziej normalny. Przyczyna musi tkwić w niedrożności przewodów wodnych na połączeniu z silnikiem i nagrzewnicą.
    Przyczyny moga być dwie: zalamany przewód np przy opuszczaniu kabiny, lub korek lodowy w skutek zbyt słabego stężenia glikolu w układzie chłodzenia. Sprawdziłbym również kierunek obrotów pompki obiegowej.
    cielak1989
    Level 13  
    Wszystkie przyczyny które podałeś sprawdziłem i wszytko jest ok nadal taki sam objaw
    Cowboy zagrabie
    Level 31  
    Zapomniałem przypomnieć o odpowietrzenu płaszcza wodnego agregatu, bo to dla mnie oczywiste, mam nadzieje że dla Ciebie również.
    cielak1989
    Level 13  
    odpowietrzony
    ekka
    Level 17  
    A pompa obiegu ma łopatki czy nie sprawdzałeś czy w ogóle jest obieg?
    cielak1989
    Level 13  
    Temat zamknięty. Okazał się że w nowej popie płuny chłodzącego przy ogrzewaniu był za słabo spasowany wirnik i się okręcając w wałku.