Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki dekoder STB wybrać? Cabletech , Ferguson Ariva, Wiwa czy Not Only Tv DVB-T.

mystery05 14 Feb 2012 19:36 9407 11
    mystery05
    Level 9  
    Witam. Mam dylemat ponieważ jestem na kupnie.., dekodery w temacie wpadły mi w oko chciałbym poznać opinie lub porównanie wyżej wymienionych i ewentualnie który model danej firmy kupić.
    Znalazłem też wynalazek firmy KRUGER MATZ który chyba jako jedyny z podanych odtwarza RMVB. Ma go ktoś może? Warto zainwestować w coś takiego?
    Na pewno czego wymagam to dobrego połączenia między urządzeniem, a pilotem ponieważ będzie używany z odległości min. 5m, slot kart pamięci lub złącza USB do nagrywania programu i funkcja stop lub przewiń w czasie transmisji do tv będę się łączył HDMI myślę że to najlepsze rozwiązanie co myślicie?
    WidgetSW
    Level 18  
    Odświeżam temat. Chcę kupić dobry tuner dvb-t i zastanawiam się na tymi trzema:
    - Ferguson ARIVA T65
    - WIWA HD-90
    - CABLETECH URZ0090.
    Sprzętowo są podobne, ale może ktoś miał już z nimi do czynienia i może opisać ich plusy i minusy? Zależy mi przede wszystkim na szybkim przełączaniu kanałów (powyżej 2sek odpada) i dobrym nagrywaniu / odtwarzaniu plików wideo i dźwiękowych.

Z góry dziękuję za pomoc.
    @GUTEK@
    Level 30  
    O tunerach możesz, a nawet powinieneś poczytać na http://forum.emitel.pl

Ja posiadam Wiwa HD90 i polecam. Działa ok, przełączanie kanałów mniej więcej 1,5-2s (szybciej raczej nie znajdziesz). Z nowym softem nagrywa ok i odtwarza popularne formaty plików. Plusem są dobrze zrobione napisy w porównaniu do innych tunerów.
    WidgetSW
    Level 18  
    Dzięki Gutek, oczywiście forum emitela wczoraj studiowałem ze 2 godziny, twoje posty też widziałem, ale na każdy z tych tunerów jest wątek mający 100-150 stron. Ogólnie łapie temat, chciałem się tylko dowiedzieć, czy powyższe tunery mają jakieś wkurzające mankamenty. Skłaniałem się do Fergusona, porządna firma, ale te 128MB pamięci to trochę mało. Inne mają już po 512MB. Ale czy cokolwiek to zmienia?
    @GUTEK@
    Level 30  
    W którym tunerze masz niby 512MB ?
    Chyba jedynie jakieś AndroidBoxy mają 512MB. Reszta tunerów maksymalnie ma 64MB. W tym Fergusonie nie widziałem co prawda zdjęcia płyty, ale według mnie tam jest 64MB jak w każdym innym tunerze na MStar MSD7818.
    mystery05
    Level 9  
    Niestety ja nie doczekałem się odpowiedzi, ale końcu zdecydowałem się na całkiem coś innego czyli tuner od N który daje możliwość oglądanie telewizji naziemnej i jestem z niego bardzo zadowolony jedynym mankamentem jest to że odbiór musi odbywać się przez antenę satelitarną w przeciwnym razie jest on bezużyteczny także jeżeli jesteś w posiadaniu satelity to proponuję rozważyć tę opcję 2w1.
    WidgetSW
    Level 18  
    Gutek, masz racje, źle spojrzałem i mi utkwiło 512, ale CABLETECHy podają w Mb, nie w MB, mój błąd. Czyli 512Mb = 64MB. Natomiast Ferguson T65 według specyfikacji na stronie producenta ma 128MB.
    @GUTEK@
    Level 30  
    Dokładnie, Lechpol oszukuje nie znających się. Bo przecież o wiele ładniej wygląda takie 512Mb, jak wszędzie u konkurencji jest 64MB.

Co do ferdka to wiem że tak mają na stronie, ale nie mam możliwości tego zweryfikować. Nie spotkałem się jednak nigdzie z opiniami osób które mają ferdka i inny tuner na MStarze, aby te rzekome 128MB jakoś wpływały na pracę tunera. Ani szybciej się nie działa, ani szybciej nie ładuje filmów.
    mystery05
    Level 9  
    Zamykam temat. Co do mojego ostatniego postu to odbiór odbywa się poprzez antenę siatkową rzecz jasna(tv naziemna) lecz aby na nią przełączyć dekoder musi być aktywny dzięki antenie satelitarnej.
    Pozdrawiam
    Jerrys
    Level 12  
    Wszystko ale nie Ferguson, obraz to jakaś żenada (na 42 calowej plazmie) wygląda jak film vhs z wypożyczalni dopiero jak podłączyłem Comsata to usiadłem z wrażenia. Obraz powala, nawet z z cyfrowego polszita jest odrobinkę gorszy.
    Pozdrawiam
    PS
    Używam już ponad rok i zero problemów
    mystery05
    Level 9  
    Kupującym polecam Wiwe. Jestem jej posiadaczem model prawdopodobnie 100 i jestem zadowolony jest szybka i ma funkcjonalny pilot o dobrym zasięgu.