Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta indukcyjna Siemens EH77S502E/09 próbkuje, nie wykrywa, E0, uszk. ukł a3126

Pawel1812 14 Feb 2012 23:55 13116 3
    Pawel1812
    Level 26  
    Witam
    Płyta jak w temacie, dwa prawe pola próbkują, naczynie się lekko podgrzewa lecz płyta nie widzi naczynia - wskaźnik mocy mruga, nie zwiększa mocy, po po dłuższej chwili błąd e0.
    Napięcie stałe 320V na mostku jest. IGBT sprawne - oba pola próbkują i bardzo minimalnie grzeją - naczynie staje się letnie. Cewki przekładników prądowych nie są uszkodzone.
    Uszkodzenie pojawiło się nagle, płyta ma około trzech lat.
    Lewe pola pracują poprawnie.

Moduły wykonane są z pełną izolacją galwaniczną. Przetwornica, która jest na prawym module bez izolacji galwanicznej zasila wyłącznie drivery IGBT.
    Elektronika jest zasilana z przetwornicy izolowanej na lewym module.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Płyta indukcyjna Siemens EH77S502E/09 próbkuje, nie wykrywa, E0, uszk. ukł a3126
  • Helpful post
    opamp
    User under supervision
    Albo IGBT ale mówisz że sprawne to sprawdź jeszcze niebieskie kondensatory.
    Pawel1812
    Level 26  
    Niebieskie kondensatory (0.12uF 1kV) sprawdziłem miernikiem pojemności - bez wylutowywania i nie widać aby była ona zaniżona, szczególnie że każdy falownik ma swój zestaw kondensatorów także w razie ich uszkodzenia problem byłby raczej z jednym polem grzejnym.
    Poza tym utrata pojemności jest w większości przypadków zjawiskiem stopniowym i objaw by się nasilał, dałoby się płytę włączyć po odcięciu na pewien czas zasilanie a w tym przypadku tak nie było.
    Elektronika wygląda idealnie, nie widać zimnych lutów, śladów przegrzania.
    Link do serwisówki tej płyty http://www.forum-electromenager.com/depannage/plaques-vitro.pdf

e0 The input relay on the ELIN is faulty.
    This error is displayed when it is attempted to close the relay by
    switching on a coil.
    1- Switch off and on again to see if the fault is resolved.
    2- Replace the ELIN that corresponds to the fault location.
    This can be shown on the display if we supply power only to a specific burner.
    Instruct the user to switch off and on again and to reset the mains supply.

Uszkodzony był transoptor o oznaczeniu A3126 - zwarcie na wyjściu. Pytaniem pozostaje jaki element się kryje za tym oznaczeniem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś kojarzył ten transoptor.
    Sposób znakowania jest typowy dla HP, Agilent, Avago. Patrząc na transoptory takie jak HCPL-3120 czy HCPL-J312 trudno nie dostrzec podobieństwa.
    Tylko ani HP ani Avago nigdy nie produkowało układu HCPL-3126. Wszystko wskazuje na to, że ostatnia szóstka w oznaczeniu A3126 jest dodatkowym oznaczeniem, niemożliwe aby Siemens zastosował produkowane na zamówienie transoptory w lewym module a na prawym zwykłe TLP350.

Podobny problem opisany jest tu: http://www.electronicspoint.com/finding-right-part-t243388.html

Na sprawnym, lewym module tranzystorami IGBT sterują układy TLP350, które są dokładnymi zamiennikami HCPL-3120 według Toshiby http://www.toshiba-components.com/couplers/data/BCE0034_catalog.pdf

thesilent
    Level 12  
    dzisiaj wziąłem się za swoją indukcję. Po 3 min zwykłym brzęczykiem też doszedłem do zwarcia na tym A3126. Wpisałem w google i znalazłem ten wątek. Co za szmelc, człowiek wydaje kupę kasy i sprzęt się sypie zaraz po upływie gwarancji :/