Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FUNAI 2100 - MK-6 -pyknięcie w głośniku oraz czerwono zielony obraz

DamianRTV 16 Feb 2012 19:54 1062 2
    DamianRTV
    Level 27  
    Witam - usterka jak w temacie :
    Gdy załączę przycisk POWER to jest takie pykniecie w głośniku w momencie wystartowania wysokiego - nie mam pilota i po przyciśnięciu przycisku POWER TV uruchamia się od razu.

Wymieniłem WSZYSTKIE elektrolity (pierwotna / wtórna ) w zasilaczu jak i w okolicach WN.i odchylania H i V. - robię to standardowo i zimne luty.

Wymieniłem na zasilaniu 15V co idzie po diodzie na 1000uF potem idzie na 2 opory i dzieli się na 2 gałęzie, potem idzie na 470uF i na same UC od wzm.gł. - zmieniłem też 2x po 470uF co idzie na głośnik.

Nie mam pomysłu gdzie tego szukać. Pomóżcie proszę. pozdrawiam Damian
    DamianRTV
    Level 27  
    urwał się przewód "masujący" kineskop - z PK - czyli połączenie między kineskopem zostało i dotknął okolice scalaka CXA1214. Teraz mam zielono czerwony śnieg (bez podania sygnału na antenie) z pasami poziomymi około 25 pasów.Treść obrazu normalna kontury widać - wymieniłem w aplikacji tranzystorek C3198 bo miał przebicia, wymieniłem linię opóźniającą nie pomogło. Wydaje mi się że to tak jakby coś z PAL/SECASM.
    Czy mógł się uszkodzić CXA1213 ? Bo nie wykluczam 1214 jak trochę zaiskrzyło (rozładowanie elektrostatyczne) w momencie załączenia go przez przycisk power.

Opłaca się to ? CXA1213 około 150zł - 1214 jest po 7 można jeszcze spróbować - czytałem inne posty na ten temat w niektórych pisze że siadł te a w innych że tamten.

ps. Co robić ? rozebrać ? Może ktoś ma taki do sprzedania tanio - proszę o PW w tej sprawie.
    DamianRTV
    Level 27  
    Naprawa nie opłacalna - podstawiłem na próbę te dwa scalaki z innego TV i TV grał normalnie - dziękuję za uwagę. Pozdrawiam.