Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz warsztatowy-laboratoryjny 0-30V/0-8A/200W

eugon 14 Wrz 2013 08:01 274277 690
  • #421
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    KKonradev2 napisał:
    planuję na stronę dać po 3 x BD249

    Daj po 1 sztuce na każy 1A prądy wyjsciowego.
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • PCBway
  • #422
    kokesz
    Poziom 17  
    KKonradev2 co do radiatora to takie są jego wymiary szer. 17cm wys. 7cm i czemu mój zasilacz nazwałeś "Potworem" ? hehe
  • #423
    KKonradev2
    Poziom 15  
    10 A to trochę jest :D a to nie potwór? :D Ja niestety nie mam aż takiej powierzchni, ale upchnę tam sensownie symetryk tylko szukam układu, nie wiem czy może być drugi taki sam.

    U mnie na jedną stronę tj. 30V 5,8A wymiary radiatora wynoszą 9 x 9,7cm, 7 żeberek o długości 3 cm, myślicie że 5 tranzystorów typu BD249C zostanie wychłodzonych, radiatory oczywiście w tunelu powietrznym. Między żeberka wciśnięte jeszcze rezystory emiterowe.
  • #424
    kokesz
    Poziom 17  
    A w jakiej obudowie plastyk ? czy coś innego ? A wracając do opornika to ten co mam teraz R7 0,22 Ohma przy prądzie 5A dość mocno się grzeje :( nawet zamontowany tam wentylator nie daje rady. A czy dołożenie kolejnego kondensatora C4 10.000 mikro coś zmieni w zasilaczu ?
  • #425
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Obudowa od góry i po bokach metalowa stal ok milimter grubości z fabrycznie wyciętymi otworami wentylacyjnymi, spód i tył to sklejka grubości 1,5cm, przód zrobię z laminatu bez miedzi. Wygładzisz tym kondensatorem tętnienia, czytałem, że zeby dobrze stabilizować 30V to musi trafo dawać powyżej 30VAC,tylko wtedy układ już chyba nie zadziała, każdy robi to na 2x12V.

    Obudowa jest masywna, planuję wrzucić do niej trafo toroid 400VA 4x12V

    Zasilacz warsztatowy-laboratoryjny 0-30V/0-8A/200W
    Jedynką oznaczyłem tunel kablowy, wszelakie przewody będę przeprowadzał w tym miejscu, chce też zrobić modułową rozbiórkę zasilacza, łatwość naprawy i wyjęcia części. Rysunek przedstawia realne wymiary. Radiator ma 7 żeberek po 3 cm długie. Otoczony jest tunelem powietrznym. Lewą stronę zasilacza patrząc od przodu chce zagospodarować na wszelkie płytki drukowane i przewody.
  • #426
    kokesz
    Poziom 17  
    A nie obawiasz się że jak w środku zasilacza będzie za ciasno to wszystko się może gotować przy długiej pracy przy prądzie ja wiem hmm 7A. Jaki u ciebie będzie opornik R7 dasz jeden dużej mocy czy kilka np po 5W
  • #427
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    KKonradev2 napisał:
    U mnie na jedną stronę tj. 30V 5,8A wymiary radiatora wynoszą 9 x 9,7cm, 7 żeberek o długości 3 cm, myślicie że 5 tranzystorów typu BD249C zostanie wychłodzonych, radiatory oczywiście w tunelu powietrznym. Między żeberka wciśnięte jeszcze rezystory emiterowe.

    To jest wielkość radiatora procesora PC - na pewno nie zostaną wychłodzone tranzystory.
  • PCBway
  • #428
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Kurcze to są grube żebra tylko, że 200W to jest dużo bardzo co nie panowie? A co myślicie o tym radiatorze nad trafem Zasilacz warsztatowy-laboratoryjny 0-30V/0-8A/200W , znalazłyby sie tam wszystkie rezystory pomiarowe, 2 mostki jakiś LM może długi byłby na 12cm i szeroki na 12 a żeberka wysokości 2 cm, całość chłodzona wentylatorem który zaciąga z tyłu powietrze, to może obniżyć prąd maksymalny do 4 A? Nie ma więcej miejsca we wnętrzu. Tak wyglądają radiatory główne. https://obrazki.elektroda.pl/4150171000_1379331030.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/3946365300_1379331340.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/6169296000_1379331442.jpg
    Oczywiscie obydwie strony zasilacza zrobione z dzielonym uzwojeniem.
  • #429
    kokesz
    Poziom 17  
    A jaka masz moc trafo bo może pisałeś ale nie zauważyłem to zamiast sklejki bym dał bakelit czy bakielit zwał jak zwał chyba każdy wie o co chodzi.


    To zastosuj wentylacje na przelot jeden wentylator z tylu drugi z boku ja tak u siebie zrobiłem i powiem ci ze zdaje egzamin :)
  • #430
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Projektuje, rysuje, ustalam najkorzystniejsze położenie płytek w obudowie by jak najlepiej wykorzystać dostępne miejsce. Już wiem, że wszystkie płytki zmieszczą się po prawej stronie. Zostanie wydzielona część cieplna(zasilanie oraz tranzystory wykonawcze) oraz część sterowania, wszystko po prawej stronie. Właśnie chyba dam te wentylatory na przelot,(wentyle 80x80x25) Symetryczny czyli wykonuje dwa identyczne zasilacze na płytkach autora tego tematu i odpowiednio łącze? Zgadza się? Wiem, że radiatory nie wystarczą do wychłodzenia, ale to jest sprzęt warsztatowy a nie żródło zasilające całe mieszkanie 24h na dobę. Parę minutek pracy( 30 )z przerwami wiadomo jak to jest gdy się coś sprawdza czy testuje, albo coś strzela albo wszystko działa jak należy lub też pół na pół. Cały materiał jaki zgromadzę w postaci planów i rysunków umieszczę albo tutaj albo w swoim temacie. Dokładne wymiary gdyby ktoś chciał się wzorować itd. Z uwagi, że radiatory nie zostaną wystarczająco schłodzone zastanawiam się nad zrobieniem sygnalizatora diodowego, który pokazywał by czerwień na pulpicie urządzenia w przypadku osiągnięcia np. 100 stopni przez jakąś część. Szukam inspiracji w tym temacie jak i proszę o pomoc. Trafo zamierzam wstawić 400VA, na nie nawinąć potrzebne uzwojenia o łącznej mocy 60VA i pobierać prąd w każdym kanale równy 5 Amper.

    Jedno wielkie pytanie, symetryk zrobię jeśli wykonam dwa identyczne zasilacze dodatnie a w urządzeniu łącząc je w masie.?
    Takie pytanie jeszcze, jak z dwóch żródeł sterowania wysterować 1 wentylator :D Myślałem nad bramką, ale może są lepsze sposoby.
  • #431
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    KKonradev2 napisał:
    Jedno wielkie pytanie, symetryk zrobię jeśli wykonam dwa identyczne zasilacze dodatnie a w urządzeniu łącząc je w masie.?

    Kolego wykonaj 2 zasilacze takie same.
    W zależności od potrzeb połączysz je szeregowo lub równolegle.

    POdaj co masz najważniejsze to pomyślimy co z tego wyjdzie.
  • #432
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Jesli dobrze liczę to wychodzi na to, że z trafa 400VA.odejmuję ok.50 Wat na dwa uzwojenia po 27V, dwa uzwojenia po 15V na zasilanie wentylatora i przekaźnika, dwa uzwojenia do zasilania mierników panelowych. Zostaje 350VA. Napiecie rośnie o 1.41 a prąd. maleje o 1.41 wynika z tego, że wyjdzie mi zasilacz 2 x 30V 2 x 5.1A. Planuje dać 4 rezystory R4 tylko niewiem jaka ma być. jego wartość dla 5A. Czy miernik do zasilaczy symetrycznych produkcji Mirleya Firleya nada się do tej konstrukcji ? Jak sterować jednym wentylatorem z dwóch źródeł sterowania, chodzi mi o czujniki, bo beda dwie identyczne płytki jak koledzy tu mówili. Trafo będzie mialo 4 uzwojenia po 12V każde oddzielne. Planuje dać. przewody o przekroju 1.5mm^
  • #433
    motykami
    Poziom 18  
    Witam, złożyłem zasilacz na podstawie projektu z tego tematu, i niestety mam problem z jego uruchomieniem, a mianowicie:

    Zasilacz zasilam 2 transformatorami 12V/100W sztuka, czyli w sumie 24V, po wyprostowaniu wychodzi około 34V które podaję na zasilacz (na razie pominąłem przełącznik uzwojeń, ale jest również złożony, sprawdzony i działa).

    Jako uzwojenie pomocnicze (autor projektu dowinął uzwojenie 27V) ja zastosowałem oddzielne trafko dające 31V AC po wyprostowaniu mam około 43V.

    Zasilacz zachowuje się następująco:
    - Regulacja napięcia działa ale tylko do 19V (w około 2/3 obrotu potencjometru mam 19V i kręcenie potencjometrem dalej nic nie daje).

    - Przy obciążeniu zasilacza na zwarcie amperomierzem, maksymalny prąd jaki wyciągam z zasilacza to 1,4A, przy próbie regulacji potencjometrem mogę regulować prąd od 0 do 1,4 (1,4 przy potencjometrze ustawionym na 10-15%, dalsze kręcenie potencjometrem nic nie daje). Co ciekawe gdy ustawię prąd mniejszy niż 1,4A świeci się dioda od ograniczenia prądowego, a gdy już osiągnie 1,4A lub więcej, dioda gaśnie.

    Regulacja potencjometrami na płytce P3 i P4 nie ma zupełnie żadnego wpływu na napięcie ani na prąd, kręcąc nimi zupełnie nic się nie dzieje.

    Mierzyłem napięcia zasilania wzmacniaczy operacyjnych, Na U2 i U3 mam względem masy -5V na ujemnym zasilaniu i 29V na dodatnim zasilaniu. Na U1 mam 29V na dodatnim i 0 na ujemnym (napięcia chyba poprawne ?).
    Wszystkie diody i tranzystory kupowane nowe, więc powinny być sprawne, wzmacniacze operacyjne podmieniane na inne -brak efektów. Jako tranzystory końcowe zastosowałem 2xKD502 - sprawdzane miernikiem powinny być OK.

    Płytka nie ma nigdzie zwarć między ścieżkami - sprawdzane dokładnie 2 razy.

    Proszę doradźcie co może być nie tak ? Czy może to napięcie pomocnicze nie jest zbyt wysokie ?

    Pozdrawiam, motykami.
  • #434
    kokesz
    Poziom 17  
    Napięcie 27V~ musi być 27 w innym razie nie będzie zasilacz działać.!
  • #435
    KKonradev2
    Poziom 15  
    I to napięcie nie może być w jakimś stopniu niższe, bo uniemożliwi to pracę LMów u mnie np przy 23,7VAC dzieją się fanaberię dlatego zmieniam całkowicie zasilacz, robię na gotowo a nie jak przedtem z tego co mam.
  • #436
    motykami
    Poziom 18  
    Dziękuję za pomoc, popełniłem dziecinny błąd, a mianowicie wlutowałem źle tranzystor T2 (zastosowałem BD139 zamiast TIP31 i nie zwróciłem uwagi że ma on inne wyprowadzenia).

    Po poprawieniu tego tranzystora, zasilacz ruszył, przy próbie obciążenia wszystko było ładnie, aż do momentu przekroczenia 7A wtedy to niestety rozsadziło BD139. Wymieniłem BD139, ale niestety na wyjściu zasilacza mam cały czas pełne napięcie zasilania (profilaktycznie podłożyłem komplet wzmacniaczy operacyjnych, tranzystor T1, oraz pomierzyłem tranzystory końcowe BD502 - są ok) niestety nadal mam pełne napięcie na wyjściu.

    Najprawdopodobniej największy problem leży w tej chwili w zasilaniu (w tym dodatkowym uzwojeniu 27V) ponieważ zauważyłem że padł w tej chwili również stabilizator 7905. Nawinąłem już oddzielne trafko specjalnie do tego celu (na głównych transformatorach nie mam już miejsca na nawijanie czegokolwiek). Trafko 35VA nawinąłem uzwojenie 27V (z odczepami 26V i 28V) oraz uzwojenie 12V.

    Jutro postaram się wyeliminować wszystkie powstałe do tej pory usterki i podłączyć nowy transformator do napięć pomocniczych, będziemy widzieli czy zasilacz w końcu ruszy.

    Pozdrawiam, motykami.
  • #437
    kokesz
    Poziom 17  
    Witam poskładałem w całość miernik który autor zamieścił w zasilaczu w sumie to on mi go poskładał ale problem jest taki gdyż miernik pokazuje napięcie ale nie pokazuje poboru prądu czy ktoś wie gdzie leży przyczyna ? Z góry dziękuje za wskazówki.

    A teraz całkiem miernik zgasł i chyba dostane białej gorączki :(
  • #438
    kokesz
    Poziom 17  
    Wymieniłem stabilizatory i dalej ciemno nawet ekran się nie podświetla zna ktoś przyczynę co może być jeszcze nie tak ?
  • #439
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Sprawdź może czy masz idealne przejście między płytką sterowania a wyświetlaczem.
  • #440
    kokesz
    Poziom 17  
    Sprawdzałem jest żaden opornik nie okopcony kondensator nie otwarł się
  • #441
    kokesz
    Poziom 17  
    I jak nikt nie jest w stanie mi pomóc z tym miernikiem ?
  • #442
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Zacząłbym od podstawowej procedury, pomierzyć czy wszystkie ścieżki mają przejście, następnie pomierzyć czy odpowiednie napięcia dochodzą tam gdzie powinny jeśli nie wymienić wadliwe elementy i musi działać.
  • #443
    kokesz
    Poziom 17  
    Jedynie co zostaje do wymiany to jeszcze Atmega. Jak pisałem wyżej nic nie wybuchło nic nie upalone. Ale jeżeli zewrę skrajne nóżki 7812 to wyświetlacz się zapala ale są widoczne tylko do połowy ekranu kwadraty które po chwili gasną ale okropnie się grzeje 7905.

    I co teraz zauważyłem ze nie dociera napięcie do tego elektrolit który tam jest :(

    Wymieniłem kondensator i dalej ciemność :(
  • #444
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Zmieniłbym LM7812 na nowy, bo on tutaj coś psuje. Jak zewrzesz to pomijasz LM i dajesz napięcie na 7805 czyli na Mege i LCD więc powinno działać. Jeden pasek kwadratów może wskazywać na brak połączenia na goldpinach => wyświetlacz lub źle zaprogramowany procek. Ten stabilizator 12V musi być na radiatorze jeśli zasilasz nim wentylator, do niczego innego nie jest tam potrzebny.
    Mam akurat gotową płytkę sterowania do tego wyświetlacza, działającą. Zobacz czy Mega ma odpowiednie napięcie, te stabilizatory też podrabiają.

    Stawiam w 80% na wadliwe LM 7805 oraz LM7812 jak możesz to zmień i podaj napięcia na pinach 16 i 15 LCD
  • #445
    kokesz
    Poziom 17  
    Wymieniłem LM7805 i LM7812 zaświecił się wyświetlacz no ale Atemga tez poszła raczej w niepamięć a co do napięcia na pinach 16 15 LCD 4.45V. Także chyba pozostaje mi kupić nową Atmege zaprogramować i powinno działać.

    PS. Ja nie jestem aż tak wdrążony w elektronikę i jest ktoś w stanie pokazać mi gdzie połączyć ten miernik z zasilaczem w które miejsca na jakich płytkach.
  • #446
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Coś małe to napięcie. A jakie napięciem to zasilasz? Tzn PIN 2 w złączu J4 podłącza się do Rezystora R7 ( za nim) tj do - zasilania, PIN 1 w złączu J4 podłącza się + zasilania, PIN 3 w złączu J4 podłącza się do - mostka prostowniczego głównego. J3 do + na mostku prostowniczym, minimalny potencjał na tym punkcie musi wynosić 9-10V. OP do OP to ograniczenie prądowe. Ten wyświetlacz się pali teraz? To coś z Megą musi być. Tu jest tak mało części, że nie ma co się popsuć.

    http://elfly.pl/multimetr/multimetr.htm
  • #447
    kokesz
    Poziom 17  
    Zasilanie do miernika 12V regulacja jasności LCD działa także Mega padła.
    A jeżeli zasilanie miernika wezmę z osobnego źródła ? To pozostają mi dwa wolne piny i jeden z nich mam podłączyć do wyjścia z zasilacza a drugi za R7 ?

    Rysunek może do bani ale tak wygląda moja płytka z miernika napisałem tam jak bym to podłączył i proszę o wypowiedzi w tej kwestii.
    Zasilacz warsztatowy-laboratoryjny 0-30V/0-8A/200W
  • #448
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Wszystko dobrze tylko, że z osobnego zasilania to chyba nie będzie działać, jednak możesz spróbować, całkowicie odseparowane uzwojenie, i minus łączysz z minusem na mostku głównym, więc możesz sprawdzić jednak nie gwarantuje, że zadziała. Wyjście zasilacza to + jakby co. Schemat dobry. Minus zasilania miernika do minusa głównego i łączysz to przewodem do 3 w złączu J4. Powinno wypalić jednak tak obeznany to nie jestem.
  • #449
    kokesz
    Poziom 17  
    Okaże się w poniedziałek jak będę miał zaprogramowaną Atmege.
  • #450
    sonicbox10
    Poziom 11  
    Witam Panowie
    Jaki macie rezystor R7 ? Jak rozwiązaliście problem z grzaniem (nadmiernym ).
    Mam zastosowany 15W i też się pokaźnie grzeje przy 6A ,myślałem żeby przykleić radiator ...
    proszę o opinie i wasze spostrzeżenia