Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wycieraczka Audi a4 B5 Avant.

tomassa 17 Lut 2012 09:44 10130 13
  • #1 17 Lut 2012 09:44
    tomassa
    Poziom 7  

    Kupiłem niedawno Audi a4 i nie działa tylna wycieraczka.Wyjołem silniczek byly zajechane szczotki,zmieniłem je na nowe i wyczyściłem caly mechanizm.A silniczek dalej nie działa,gdy podepne pezpośrednio pod aku to działa.W kostce napięcie jest ok.Co dalej?Bardzo nurtuje mnie ten temat. :cry:

  • #2 17 Lut 2012 09:50
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Jak tak bardzo nurtuje temat, użyj funkcji szukaj, było dokładnie opisane, ze schematami zastępczymi.

  • #3 17 Lut 2012 09:53
    marcin-1988
    Poziom 9  

    1. Zobacz czy włącznik wycieraczek jest sprawny, może nie działać na tylną wycieraczkę.
    2. Zobacz przekaźnik (taka kostka z kilkoma wyjściami powinna być przy bezpiecznikach lub gdzieś pod maską w jakiejś skrzyneczce, nie wiem jak jest w Twojej Audi) może być walnięte i nie sterować, dawać sygnału na silnik wycieraczki.

  • #4 17 Lut 2012 09:58
    tomassa
    Poziom 7  

    Szukałem i dalej ni nie kumam.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Włącznik raczej działa bo po załączeniu wycieraczka rusza jakieś 0,5 centymetra i stoi.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A przekaźnik da się samemu jakoś naprawić?

  • #5 17 Lut 2012 10:16
    marcin-1988
    Poziom 9  

    przekaźnik, nie wiem. Taki bystry w naprawie elektronicznych komponentów nie jestem.
    Wiem tylko, że koszt takiego przekaźnika używki będzie sięgał całych 20-30 zł :D
    Nie chcę cię martwić, ale miałem podobne problemy w vectra B tylko z przednimi wycieraczkami. Tam przekaźnik nie pomógł, tylko sprzedaż auta :P nie zdążyłem naprawić.
    "Spece" mówili że na prowadnicach może się zacinać ale z przodu jest trochę inna budowa, no i inne auto może inne rozwiązanie.

    Proponuje, jeżeli masz jakiegoś znajomego z takim autem, zrobić podmiankę na chwile i zobaczyć czy to coś da. Ewentualnie znajdź kogoś z okolicy kto ma takie rzeczy na zbyciu i powiedz że kupisz tylko musisz zobaczyć czy będzie działać. Ja tak zrobiłem i oddałem bo to nie była w moim wypadku wina przekaźnika.

  • #6 17 Lut 2012 14:10
    tomassa
    Poziom 7  

    Wyczytałem że za wycieraczke tylną jest odpowiedzialny przekaznik nr 377.Ale niemoge go znaleśc.

  • #7 17 Lut 2012 14:19
    Zico63
    Poziom 37  

    W VW/Audi ważny jest rocznik a nawet miesiąc produkcji. Schowane są w schowku, "pod" bezpiecznikami, głębiej.
    Ważne też, czy są spryskiwacze reflektorów (będzie inny numer) czujnik deszczu (znów inny) itd. Najlepiej szukać opisu numerów dla Audi na forum Audi lub ogólnie na necie.

  • #8 17 Lut 2012 14:22
    tomassa
    Poziom 7  

    Jeśli to coś pomoże to auto jest 1997 z listopada i jest bez spryskiwaczy reflektorów.

  • #9 17 Lut 2012 14:25
    Zico63
    Poziom 37  

    To w tym roczniku szukamy jeszcze "Golfowskiego" 19 lub 99. Ale też w tym schowku.

  • #10 17 Lut 2012 14:47
    1078231
    Usunięty  
  • #11 17 Lut 2012 17:28
    tomassa
    Poziom 7  

    W więc tak!Przekaznik raczej ok.Ale jak podepnę silniczek do kostki to pyknie i nie działa ale jak podepnę na kablu tylko plus i minus z kostki to silnik działa.Co to może być?Wygląda według mnie jak by plus i minus miał być zamieniony.

  • #12 17 Lut 2012 19:49
    Zico63
    Poziom 37  

    Na odległość ciężko powiedzieć (napisać). Może to być sprawa styku w przełączniku na kierownicy (tzw. manetkach), może styk "powrotu" w silniczku.
    Zdobyć schemat, posprawdzać obwody według niego - no i się okaże; lub - proszę mi wybaczyć, lecz to fakt - wizyta u elektryka.

  • #13 20 Lut 2012 17:42
    marcin-1988
    Poziom 9  

    Jeżeli silnik działa to znaczy że problem leży na drodze przełącznik --> silniczek.
    Plus z minusem jakby był zamieniony to ktoś miałby dobrą inwencję twórczą :D To zamień kabelki przy silniczku i zobacz.
    Może za mały prąd jest dostarczany na wycieraczkę? Warto zmierzyć.

    Tak jak pisałem wcześniej i kolega wyżej sugeruje może być manetka. Spróbuj poruszać nią (jak włączysz i nic się nie będzie działo) i zobaczyć czy będzie jakaś reakcja

  • #14 05 Lip 2012 22:45
    krystian.gawin
    Poziom 9  

    wymień przekaźnik 377 taki podłużny ,duzy w porównaniu do innych ,koszt max 40zl
    ja mialem tez problem do moim audi a4 ,wrzesień 97'

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo