Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzone tranzystory HEXFET IRF1010E

narasta 17 Lut 2012 14:33 1465 3
  • #1 17 Lut 2012 14:33
    narasta
    Poziom 21  

    Witam. Mam takie oto dwa tranzystory HEXFET wylutowane z zasialcza UPS, który próbuję naprawić - Pomierzyłem je omomierzem i w rezultacie otrzymałem takie wyniki:

    Code:

    |----------------|
    |CFG |  1  |  2  |
    |----------------|
    |    |  Ω  |  Ω  |
    |----------------|
    | DS | 150 |  0  |
    | SD | 140 |  0  |
    | GS | 143 |  1  |
    | SG | 144 |  0  |
    | GD | 0,4 |  1  |
    | DG | 0,5 |  1  |
    |----------------|


    Pierwsza kolumna to konfiguracja podłączenia omomierza a dwie kolejne to odpowiednio jeden i drugi tranzystor.

    Rozumiem, że 2 jest uszkodzony - a pierwszy?

    Co może być przyczyną takiego uszkodzenia? Zasilacz nie pracował (w sensie, że zasilanie sieciowe było obecne) w czasie uszkodzenia - nie był także obciążony (uśpiony komputer etc...). Nagle słychać było tylko strzał i to by było na tyle jeśli chodzi o działającego UPSa. Tranzystor 2 zdążył się tak zagrzać, że aż się odlutował... Mimo to nie spalił się 40A bezpiecznik (Cały czas mowa o stronie niskiego napięcia czyli 12VDC). Gdy przylutowałem tranzystor i podłączyłem akumulator spaliło bezpiecznik (bo jak się potem okazało IRF miał zwarcie).

    Tranzystory pracują w standardowej konfiguracji jak dla tego typu zastosowań:
    Uszkodzone tranzystory HEXFET IRF1010E

  • Ups
  • #2 18 Lut 2012 22:46
    SowerOfWind
    Poziom 17  

    Rozumiem, że kolumna 1 i 2 to odczyty z omomierza. Jeżeli opór jest tak niski tzn. że tranzystory mają przebicie i należy je wymienić (5 i 6 wiersz dla pierwszego tranzystora).

    Przyjrzyj się płytce: napuchnięty kondensator, przypalony styk. Omomierzem pozprawdzaj ścieżki i czy nie ma zwarć tam gdzie ich nie powinno być. Ostatnio zjarało mi się radio bo nitka miedzi z niedokładnie wlutowanego przewodu dotknęła innej ścieżki.

  • Ups
  • #3 20 Lut 2012 09:53
    narasta
    Poziom 21  

    Międzyczasie wymieniłem oba tranzystory. Ups zaczął działać i po jakichś 10 minutach zdechł znowu. Z ciekawości zmierzyłem temperaturę radiatora tuż po spaleniu - ponad 80 stopni :P

    Gdzieś musi być jakieś przebicie które uwala te tranzystory po jakimś czasie - niekoniecznie zwarcie - sprawdzałem i nie udało mi się żadnego znaleźć.

  • Ups
  • #4 20 Lut 2012 12:01
    SowerOfWind
    Poziom 17  

    Nie wiem dokladnie co tam siedzi w srodku, ale moze jakis elektrolit nie ma przerwy? I przebija... Czasami zdarzaja sie jeszcze uszkodzone elektrolity. Posprawdzaj rezystory, może ktoryś z nich ma za duza tolerancje i źle wplywa na tranzystor. Zobacz czy kolektory tranzystorow na pewno nie stykają się w jakis sposób. Miernikiem sprawdź co się tylko da. Moja wiedza nic więcej Ci nie powie, może ktoś mądrzejszy Ci coś doradzi.
    Pozdrawiam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME