Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HIPRO model: HP-OW135F13 - nie startuje brak napięcia na wyjściu.

17 Lut 2012 16:34 3164 5
  • Poziom 17  
    HIPRO model: HP-OW135F13 - nie startuje brak napięcia na wyjściu.
    Witam.
    Mam na warsztacie zasilacz Laptopa HP o oznaczeniu HP-OW135F13 firmy HIPRO (zdjęcie). Nie mam schematu i nie mogę odczytać wartości kilku części. Po pierwsze na jakim układzie jest ta przetwornica- był wstawiony 23842 (podejrzewam że to UC3842- kółko 1), brakuje kondensatora C11 (kółko 2) nie wiem co tam było.

    Podmieniłem sterownik na UC3842B i wymieniłem diodę D3- była zwarta (kółko 3). Napięcie startowe na n7- jest 9,7V. Dla układu scalonego UC3842 powinno być około 16V, ale cały układ startowy sprawdzony i jest sprawny. Nadmienię, że poprzedni układ był zwarty - nogi n7, n6, n5 miały zwarcie.

    Czy te wymienione elementy są takie jak wymieniłem? I co to za układ (kółko 4)- czy on steruje - zabezpiecza przetwornicę tak jak TL431? Proszę o schemat i porady jak ruszyć ten zasilacz.
    PS.
    Tranzystor kluczujący sprawny, brak zwarć na wyjściu przetwornicy.
    Pozdrawiam
    HIPRO model: HP-OW135F13 - nie startuje brak napięcia na wyjściu.
  • Moderator
    Kółko 4 - to transoptor. Czy w miejscu kółka 2 powinien być kondensator, czy tylko jest miejsce nieobsadzone w tym układzie? Prawdopodobnie w kółku 1 jest tak jak podejrzewasz 3842 ale dla pewności porównaj notę katalogową ze układem na płytce.
  • Moderator
    Podczas uszkodzenia układu scalonego 3842 zwykle jest więcej uszkodzeń niż u Ciebie. Jednak zwróć uwagę na wszystkie szklane diody oraz tranzystorki (2szt). Dioda D3 jak odczytana bo za słabo widać paski?
  • Poziom 17  
    Witam ponownie.
    Mam problem z napięciem zasilania tego układu. Po wymianie diody, kondensatorów elektrolitycznych 10µF i 33µF uzyskałem 9,2V na n7. Napięcie startu podawane jest przez dwa rezystory szeregowe R10A i R10B o wartości 240K każdy czyli 480K. Tu mam wątpliwości czy to nie za dużo? Na schematach z tym układem rezystor szeregowy ma wartość około 56K. U mnie w układzie jest jeszcze dioda stabilizacyjna ZD1 (nie wiem na jakie napięcie) obok D4 i dopiero stąd podawane jest napięcie na n7 układu scalonego. Co może powodować aż taki spadek napięcia? Czy może jednak ten układ scalony to nie UC3842? Podeślijcie schemat - proszę.
    Pozdrawiam

    Edit:
    Co do dioda ta D3 to dioda z zółtym paskiem - pewnie na 400V. Dioda D4 ma czarny pasek i ZD1 czerwony (grubszy), zielony, zielony. Czy to dioda Zenera na 25V?
  • Poziom 17  
    Witam.
    Wracam do problemowego zasilacza. Rozrysowałem część schematu. Uszkodzone są jeszcze Q3 i Q2. Po odpięciu w/w tranzystorów i podpięciu zasilania otrzymałem napięcia jak na rys. Wstawiony układ scalony to UC3843. Zamówiłem tranzystory i czekam na dostawę.

    Mam pytanie- jaki układ tworzą te tranzystory - czy to układ zastępczy tyrystora? Jakie mogę wstawić do próby rozruchowej? Czy BC337 i BC327 będą odpowiednie? I jeszcze układ startowy układu scalonego UC3842 - czy te rezystory nie są za duże?

    Zostawić wstawiony UC3843 czy zamienić na UC3842? Proszę o wskazówki.
    PS.
    Zasilacz naprawiony. Podstawiłem na próbę za Q3 BC337 i Q2 BC328 i zasilacz ruszył. Napięcie wyjściowe 19,26V. Reasumując uszkodzone były diody D3 i D4 w zasilaniu układu scalonego UC3842, sam układ również - wymieniłem na UC3843 bo napięcie zasilania jakie uzyskałem nie przekracza 10V i oba te tranzystory.

    Ale jest jeszcze jeden problem - laptop zasilany z tego zasilacza nie wstaje. Analizując inne posty np. https://obrazki.elektroda.pl/18_1265543013.jpg stwierdzam, że mój zasilacz nie ma tego drugiego napięcia 7,85V.

    Odpiąłem kabel od zasilacza i ma on tylko dwie żyły. Czy to napięcie idzie z laptopa? U mnie nie ma baterii - klient nie dołączył do zestawu. Proszę o pomoc w tej sprawie - zwłaszcza osoby, które naprawiały już HP Zd8000 lub zasilacz do niego. Załączam zdjęcia, a ze schematu się wycofuję bo źle odrysowałem. Pozdrawiam
    HIPRO model: HP-OW135F13 - nie startuje brak napięcia na wyjściu. HIPRO model: HP-OW135F13 - nie startuje brak napięcia na wyjściu. HIPRO model: HP-OW135F13 - nie startuje brak napięcia na wyjściu.
  • Poziom 17  
    Witam.
    Doszedłem co było z zasilaczem i jednak brakowało jednak tego drugiego napięcia 7,85V aby laptop wystartował.

    Okazało się, że w wtyczce zasilacza jest jeszcze dioda zenera 7V5 i rezystor 6K1- zalane klejem na gorąco. U mnie padła dioda Zenera 7V5 (na zwarcie) i dlatego nie było napięcia na środkowym wyprowadzeniu.

    I tak znowu można było przekonać się jak ciekawe rozwiązania stosuje się na wschodzie- doświadczenie z tym zasilaczem dla potomnych pozostawiam. Załaczam zdjęcie.
    Pozdrawiam
    HIPRO model: HP-OW135F13 - nie startuje brak napięcia na wyjściu.
    PS.
    Temat zamykam