Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konfiguracja Airline WL-5450AP z Internetem z Multimedii.

17 Lut 2012 19:46 1802 10
  • Poziom 8  
    Witam serdecznie
    Mam problem, otóż jestem użytkownikiem internetu dostarczanego kablówką. Chciałbym połączyć router multimedii (CISCO EPC2202) z urządzeniem Airlive WL-5450AP w postaci Access pointa tak, żeby bezprzewodowo dostarczać internet do komputera. Po podłączeniu wszystkiego w połączeniach sieciowych mam mój AP, łączy się z nim, ale pokazuje mi się to jako sieć niezidentyfikowana.
    Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
    Pozdrawiam

    Podaje mój ipconfig. Może to w czymś pomoże
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7600]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\Wiktor>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Wiktor-hp
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe FE Family Controller
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 2C-27-D7-C4-37-8B
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::39d4:81f4:e7cf:6d4e%12(Preferowane)

    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 89.228.238.236(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.240.0
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 17 lutego 2012 18:43:22
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 17 lutego 2012 22:43:21
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 89.228.224.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.72.228
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 338438103
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-15-3F-E2-9F-C0-F8-DA-17-D6-6E

    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 217.172.224.160
    89.228.7.226
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR9285 802.11b/g/n WiFi Adapter
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : C0-F8-DA-17-D6-6E
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::41e5:3599:3369:ff42%11(Preferowane)

    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.100.100(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . :
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 247527642
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-15-3F-E2-9F-C0-F8-DA-17-D6-6E

    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
    fec0:0:0:ffff::2%1
    fec0:0:0:ffff::3%1
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

    Karta tunelowa isatap.{827B60FA-141D-4338-99C4-1594CFABBD28}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa isatap.{428A89D5-59D7-44FC-94AA-26717F834392}:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

    Karta tunelowa 6TO4 Adapter:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft 6to4
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2002:59e4:eeec::59e4:eeec(Preferowane)
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 217.172.224.160
    89.228.7.226
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

    Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
  • PCBway
  • Moderator - Sieci, Internet
    W konfiguracji AP-ka wyłącz serwer DHCP (jeśli jest dostępny), skonfiguruj parametry sieci bezprzewodowej, ustaw adres IP inny niż 192.168.100.1 (żeby nie kolidował z modemem) - tak na wszelki wypadek :). Na karcie bezprzewodowej komputera ustaw pobieranie automatyczne IP. Połącz kablem sieciowym AP i modem i wszystko zrestartuj (przynajmniej modem i AP-ka). Jest szansa, że zadziała.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Z tego co kojarzę to WL-5450AP nie posiada konfiguracji AP+Router (lub Gateway), tak jak to jest w 5460ap. Potrzebny ci jest router z portem WAN.
  • Poziom 8  
    salmon napisał:
    W konfiguracji AP-ka wyłącz serwer DHCP (jeśli jest dostępny), skonfiguruj parametry sieci bezprzewodowej, ustaw adres IP inny niż 192.168.100.1 (żeby nie kolidował z modemem) - tak na wszelki wypadek :). Na karcie bezprzewodowej komputera ustaw pobieranie automatyczne IP. Połącz kablem sieciowym AP i modem i wszystko zrestartuj (przynajmniej modem i AP-ka). Jest szansa, że zadziała.


    Wyłączyłem serwer DHCP, ale nic to nie dało. Czy możliwe żeby było potrzebne klonowanie MAC?
  • PCBway
  • Moderator - Sieci, Internet
    Niestety w UPC jest potrzebne kolon-owanie mac.
  • Poziom 8  
    jimasek napisał:
    Niestety w UPC jest potrzebne kolon-owanie mac.


    A mógłbyś mi przybliżyć jak to zrobić? Nie jestem niestety informatykiem, ale sądzę, że chodzi o mac na routerze multimedii(ten z tyłu) i jeszcze nie wiem który bo są dwa: MTA i CM.
    Proszę mi wybaczyć brak podstawowej wiedzy.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Chodzi o mac który podałeś przy podpisywaniu umowy z dostawcą. Nie wiem jak to jest w multimedii ale w większości można to sprawdzić logując się na stronę dostawcy. Obstaję przy routerze z portem WAN.
  • Poziom 8  
    jimasek napisał:
    Chodzi o mac który podałeś przy podpisywaniu umowy z dostawcą. Nie wiem jak to jest w multimedii ale w większości można to sprawdzić logując się na stronę dostawcy. Obstaję przy routerze z portem WAN.


    Czyli nic się nie zrobi? Moje dokładne połączenie to Kabel koncentryczny - router od dostawcy - earthnet - Airlive AP. Czy do tego połączenia potrzeby jest WAN? Ten AP pracuje w w sieci wewnętrznej. Tak mi się przynajmniej wydaje. Proszę o sprostowanie moich słów jeśli się mylę.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Tak potrzebujesz routera z portem WAN-owym, aby móc sklonować adres fizyczny (mac).
  • Moderator - Sieci, Internet
    Nie wiem, czy wszędzie, ale u nas w MM wystarczy wyłączyć na chwilę zasilanie z modemu, żeby "zapomniał" MAC karty, do której był podłączony.
  • Poziom 8  
    Wszystko już działa:) Wkurzyłem się powyłączałem wszystko z prądu potem po-włączałem, reboot komputera i wszystko magicznie działa. Dziękuje wszystkim za pomoc:)
    Życzę miłego wieczoru:D