Witam. Chciałem zaprezentować moje wykonanie sterownika mini-wiertarki/szlifierki/frezarki do prac precyzyjnych. Urządzenie takie może służyć zarówno do docinania jaki i wiercenia w PCB oraz innych drobnych prac z pracami modelarskimi włącznie. Sterownik poprzez regulację wypełnienia steruje pracą silnika DC. Częstotliwość pracy ustaliłem na około 53 Hz (obecnie zmieniłem na 1800Hz i tak już zostanie, bo silnik przy tej częstotliwości pracuje znacznie lepiej - informacje w opisie). Jako zasilacz posłużył układ zasilający wymontowany z drukarki. Układem regulującym jest zmodyfikowany kit NE K-450 (przystosowany do pracy z napięciem wyższym niż 12V). Moc maksymalna wynosi 25W. Napięcie wyjściowe to 18V DC. Układ pozwala na płynną regulację obrotów silnika bez utraty momentu obrotowego co przekłada się na większą wydajność urządzenia przy zmniejszeniu prędkości wirowania silnika. Regulację wykorzystuję w zależności od rodzaju wykonywanych prac, kiedy liczy się większa precyzja np. szlifowania to silnik pracuje na nieco niższych obrotach, gdy ścieram coś większego daję na fulla i kamień szlifierski wżyna się jak w masło. Obudowę wykonałem z profili aluminiowych ze złomu i panele; wewnętrzny (na którym umocowane są płytki zasilacza i sterownika) oraz przedni i tylny z wytrawionego laminatu. Wszystko docinałem ręcznie i niestety mimo usilnych starań udało mi się jedynie osiągnąć granicę błędu 0.5 mm. Budowa tego sterownika (laminat, farba i inne drobne elementy, jak przewody wyłączniki i inne) wyniosła mnie jakieś 100 zł. Sterownik to wydatek rzędu 50 zł + wysyłka, ale jego nie liczę bo gdzieś się walał po kartonach. Jedyne problemy z którymi musiałem się zmierzyć to docinanie wszystkiego na wymiar i malowanie obudowy w pokoju przy 10-cio stopniowym mrozie. Całość robiłem po kawałku przez jakieś 2 tygodnie. Włókienka, które widać na lakierze nie są wadą - jest to kurz, który, nie sądziłem, że będzie aż tak widoczny. Regulator pracuje w zakresie od 0 tzn., że silnik można zatrzymać poprzez regulację. Zostawiłem ten zakres ze względu na możliwość podłączenia innych silników DC do tego sterownika. W razie czego proszę pytać. Chętnie odpowiem.

Cool? Ranking DIY