Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migomat Sherman DualMIG200 - brak napięcia głównego

mirek grygiel 18 Feb 2012 10:37 4628 6
    mirek grygiel
    Level 10  
    Tak jak w tytule-nie mam napięcia wtórnego z transformatora głównego.Nigdy nie zajmowałem się tak ciężkim sprzętem,ale zostałem zmuszony przez sąsiada. Wydaje mi się że mam przerwę na uzwojeniu pierwotnym (tym z odczepami).Chodzi mi po głowie "ominięcie" przerwy poprzez zwarcie jednego(wadliwego) odczepu -czy mogę tak zrobić? Jednak przed tym chciałbym sprawdzić przełącznik 9-cio pozycyjny. Czy ktoś z użytkowników tego forum dysponuje schematem do tego cudeńka.
    blaszczok
    Level 13  
    Witam. Kolego sprawdź miernikiem Podłączając jedną końcówkę do początku uzwojenia, a drugą do poszczególnych odczepów. Jeśli gdzieś stwierdzisz przerwę możesz go pominąć. Nic się złego nie stanie. Przewód zasilający mam rozumieć sprawdziłeś. Pozdrawiam.
    mirek grygiel
    Level 10  
    Już jestem po tych pomiarach - mam przerwę -jednak po pominięciu jej (przerwy) nadal nic, dlatego proszę o schemat ponieważ podejrzewam przełącznik.
    grzegorzbr2
    Level 14  
    A termik kolega sprawdzał?
    mirek grygiel
    Level 10  
    Termik O.K. Ponawiam prośbę o schemat!
    mirek grygiel
    Level 10  
    Mogę poinformować szanownych obserwujących ten temat o sukcesie. Migomat działa! Mimo braku schematu - po analizie układu, odnalazłem przerwany rezystor (1 ohm). Po wlutowaniu tego rezystora spawarka ożyła! Pojawiło się napięcie "główne"- ok.24V - w momencie włączenia styku w rączce, dwa niebieskie przekażniki zamykają uzwojenie pierwotne transformatora. Spawarka już chodziła, jednak nie wysuwała drutu.Przyczyną tej usterki okazał się tranzystor -S8050. Obydwa elementy zaznaczyłem na załączonym zdjęciu.
    Dzięki Darekx311 za fotkę.
    Moje przemyślenia po naprawie: nic tak nie wpływa na samokształcenie jak fachowców milczenie!
    Migomat Sherman DualMIG200 - brak napięcia głównego