Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh 2015, kreski po środku kartki.

pinek93 18 Feb 2012 13:06 2342 4
    pinek93
    Level 9  
    Witam,

Dostałem wezwanie do klienta urządzenie ricoh 2015 wykonało 70 tys na materiałach eksploatacyjnych wiec wymieniłem bęben, developer, listwę, rolkę ładującą oraz zrobiłem cała konserwację wraz z czyszczeniem optyki. Wszystkie elementy oryginalne wraz z tonerem. Sprawdzam urządzenie drukując licznik kopii, wydruk idealny bez brudzenia. Klient drukuje z komputera jakieś dokumenty wydruk także idealny. Robiąc kopie pojawiają się kreski wzdłuż kartki (ale tylko po jej środku). Wyczyściłem jeszcze raz optykę co nic nie pomogło. Z ciekawości wymontowałem cały moduł print/scanner i brudzenie zniknęło. Kopia czyściutka bez żadnych zarzutów. Założyłem ponownie moduł print/scanner kreski na wydruku wróciły. Spróbowałem wyczyścić pamieć (5-801), następnie wprowadziłem wszystkie potrzebne dane ale drukarka nadal drukuje kreski.

Czy ktoś miał taki przypadek?? Jutro spróbuję jeszcze wgrać nowy firmware, ale skoro przy ostatniej konserwacji 30 tys. temu było dobrze to co się teraz stało??
    Proszę bardzo o jakąś podpowiedź.
    huberto233
    Level 26  
    a ma to urzadzenie fax Przy kopiowaniu to zwykle optyka pytanie czy takie same kreski wychodza jezeli kopiujesz z szyby i podajnika dokumentow?

Sprawdzales czy lustro sie leciutko nie przesunelo podczas jak je czysciles?

Moze to byc wszystko i nic tak na pierwszy strzal to dalej szukalbym w optyce, dalej sprawdzilbym pamieci Ram DIMM czy nie uszkodzone.

Tak na marginesie moglbys wstawic przykladowa kopie to latwiej wtedy ocenic sytuacje dla nas wszystkich pomagajacych :-)

pozdrawiam
    pinek93
    Level 9  
    Wstawię ale dopiero w poniedziałek. Właśnie co do faxu jest dziwna sprawa. Jak już pierwszy raz zostałem wezwany do tego urządzenia to zdziwił mnie fakt, że przycisku na pulpicie od faxu są, a po module zostały tylko dziurki. Czy to może być jakoś powiązane??

A co do optyki, czemu jak wymontuje moduł drukarki to kreski znikają i kopia jest idealna??
    huberto233
    Level 26  
    Co do optyki to zawsze wole sprawdzic podstawowe rzeczy 2 czy trzy razy zanim zaczne sie zaglebiac w temat. Wyciagniecie modulow i dzialanie ich poprawne jezeli tak masz na 100% wskazywaloby raczej na slabe polaczenie jakies gdzies albo w mojej opini pamiec.

Tak na marginesie w sprawie przyciskow to chyba dziwne bo o ile sie nie myle to przyciski przychodza z opcja a nie sa w satandardzie :-)Zreszta caly panel od faxu przychodzi z faxem ...

Jakbys mial fax to wtedy pytalbym o spraedzanie polaczen z faxem itd.

Rozbierz kontroler znaczy wyciagnil popraw polaczenia i zobacz dalej.

Na elektronike jako inne plyty stawialbym najpozniej.
    cezar80
    Level 27  
    spróbował bym w kodach dotyczących optyki skanera przesunąć punkt czytania wzorca bieli white shading(standardowo na 0 a przesunąc np. na -2.0)
    Już w kilku czyszczenie optyki nie pomagało i dopiero ta regulacja przynosiła skutek