Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Znikający net [baaardzo poczatkujacy sieciowiec]

olo1961 18 Feb 2012 13:26 1516 7
    olo1961
    Level 9  
    Witam,
    pokrótce opiszę historię choroby:

Sieć "stara"
    Komp główny [192.168.2.4]
    Dreambox sat [192.168.2.1]
    nBox sat [192.168.2.6]
    wszystko to wpięte w modem szerokopasmowy od dostawcy [192.168.2.254]
    Wszystkie ustawienia automatyczne
    System operacyjny kompa W7 Ultimate
    W tej konfiguracji działa wszystko i jest internet w każdym urządzeniu.

Opcja rozbudowana zmieniła się w sposób taki ze do modemu dołączony został koncentrator przewodowy [192.168.2.100 ma wejście WAN/LAN i cztery RJ45]
    i do niego podłączony jest nbox [192.168.2.6] i drugi komp [192.168.2.7] System operacyjny drugiego kompa: W7 Ultimate

I tu zaczyna się kłopot lamera: dopóki główny komputer [192.168.2.4] jest włączony wszystko działa ale jak go się np przeresetuje działa już tylko sieć wewnętrzna [domowa] ale tracę łącze z netem we wszystkich urządzeniach.
    Dopiero odłączenie tej jakby podsieci i odpalenie narzędzia do usuwania problemów powoduje powrót netu na główny komp i Dreambox [obydwa urządzenia podłączone bezpośrednio do modemu]. Komentarz narzędzia: usunięto problemy z bramą domyślną.

Ponieważ podejrzenie padło na bramę domyślną - co nia de facto jest ? Modem od providera ? Jeżeli tak to czy ustawić ją ręcznie nadając wszystkim kompom i urządzeniom sztywne IP ?
    A co z urządzeniami w podsieci podłączonymi do kablowego huba ? Jaka tam jest brama? Jego IP ? i co wtedy z wyjściem do neta? Dodam ze w hubie podłączam się do złącz RJ45 a nie do WAN/LAN [tam w ogóle jest jakiś dziwny IP - chyba zewnętrzny jeszcze z neostrady w PL]
    A może grają tu rolę jakieś DNS czy DHCP ? [nie wiem co oznaczają ale znalazłem takie terminy w modemie i hubie]

Myślę, że nie przegapiłem żadnej istotnej informacji. :)

Proszę się nie znęcać bo bo w topicu co najmniej dwukrotnie podkreśliłem że jestem początkującym sieciowcem :D

Z góry dziękuje za poświęcony czas
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    olo1961 wrote:
    dołączony został koncentrator przewodowy [192.168.2.100 ma wejście WAN/LAN i cztery RJ45]

Wyłączyłeś na nim DHCP?
    olo1961
    Level 9  
    jimasek wrote:

Wyłączyłeś na nim DHCP?

Co miałem włączyć jeśli napisałem wcześniej:

Quote:
    A może grają tu rolę jakieś DNS czy DHCP ? [nie wiem co oznaczają ale znalazłem takie terminy w modemie i hubie]

Poza tym szukam rozwiązania w formie odpowiedzi na postawione pytania a nie na zasadzie: "zrób_to_tak_a_jak_znów_się_wywali_zawróć_znów_ludziom_głowę_na_elektrodzie"

Pozdr
    jimasek
    Kolego jeżeli nie znasz podstawowych pojęć i nie chce ci się przeczytać instrukcji obsługi router-a to zleć konfiguracje komuś bardziej kompetentnemu. Próbowałem pomóc a zostałem "zrugany" :(
    piterus99
    Level 43  
    olo1961 - narysuj dokładnie jak to wygląda. jimasek pisał o wyłączeniu, nie włączeniu DHCP. Czasem trzeba pokombinować, żeby dojść do rozwiązania - zwłaszcza w przypadku tak zawile opisanego problemu.
    olo1961
    Level 9  
    @jimasek
    Niespecjalnie mam instrukcje urządzenia przewodowego, instrukcja obsługi modemu szerokopasmowego dostarczonego przez providera [KPN] ogranicza się do kilku infografik gdzie co wetknąć żeby zadziałało. Instrukcji "jak zrobić sieć konkretnie w moim domu" też nigdzie w necie nie znalazłem, a zapewniam ze gdyby cokolwiek z tych rzeczy było pod ręką nie zawracałbym głowy mądrym ludziom tutaj, a Ci jak wskazuje moje dotychczasowe doświadczenie nie filozofują tylko zawsze najpierw starają się przeczytać i zrozumieć o co pyta pytający a potem udzielają konkretnych, a nie byle jakich odpowiedzi.
    Ale również dziękuję za poświęcony czas.

@piterusek99
    Oto schemat graficzny :)van Gogh to ja może nie jestem ale Picasso już by się nad tym zastanowił :D

Znikający net [baaardzo poczatkujacy sieciowiec]

Do przewodowego koncentratora, urządzenia podłączyłem złączami RJ45 oznaczonymi opisami PORT 1-4

Jeszcze tylko dla przypomnienia, że ginie mi net zewnetrzny - sieć domowa smiga aż miło [w tym multimedia, drukarki itp]
  • Helpful post
    jimasek
    Kolego pierwszy link z brzegu na google po wpisaniu TOPCOM BR604 Link strona 7 - robisz disable. W routerze dostawcy nic nie musisz zmieniać.
    olo1961
    Level 9  
    @jimasek
    Widzisz, taka jest różnica między nami, dla Ciebie to wszystko było najprostsza rzeczą na świecie, a dla mnie, nawet patrząc na instrukcje nic nie było jasne i kompletnie nie miałoby znaczenia czy byłaby ona po polsku, angielsku czy rumuńsku :D
    Idę dokonać zmiany i napiszę czy zadziałało.

EDIT:

Zadziałało, dziękuję za pomoc