Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja DVB-T na 2 odbiorniki - co robię źle?

18 Feb 2012 16:25 2368 6
  • Level 8  
    Witam,

    Zacznę od początku.

    Antena jaką posiadam to DIPOL 16 21/69

    Do tej anteny był podłączony wzmacniacz płytkowy SWA-9. Na jednym TV wszystko działało OK dopóki moja mama nie wymyśliła żeby zdjąć antenę i iść z nią do koleżanki żeby sprawdzić czy ona odbierze DVB-T. Po powrocie zamontowaliśmy kabel z powrotem do płytko ustawiliśmy antenę tak jak było wcześniej i.. obrazu brak! Zaczynam podejrzewać, że powodem jest źle podłączony kabel do płytki w puszce. Czy moglibyście mi podrzucić jakiś schemat/rysunek jak poprawnie podłączyć kabel do płytki SWA-9?

    Wiem, że wzmacniacze typu SWA-9 nie są najlepsze bo nie są ekranowane ale, żeby było śmieszniej próbowałem założyć LNA-101 i LNA-177 efekt: kompletny brak sygnalu podczas gdy SWA-9 przed grzebaniem działał w porządku. Jak już uda się wykrzesać sygnał to zamierzam podłączyć AWS-142S do podziału. Myślę, że z tym nie będzie problemu

    Pomóżcie mi proszę jak podłączyć płytkę.

    Pozdrawiam
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 43  
    Jak ty do tak prostych rzeczy potrzebujesz schematu to lepiej wezwij fachowca.
    mar43211 wrote:
    Po powrocie zamontowaliśmy kabel z powrotem do płytko ustawiliśmy antenę tak jak było wcześniej i.. obrazu brak!
    Zrobić dokładnie tak jak było przedtem.
  • Level 8  
    Niestety u mnie w mieście dziala tylko jeden serwis RTV który przeżył czasy świetności jak były TV CRT a teraz doprosić się żeby któś przyszedł pomóc to cud (mimo że chciałem wezwać i zapłacić). Instalator zbywa mnie mówiąc że nie ma czasu na pierdoły

    Znajomi też na niego narzekają - wieczne problemy. Także nie ma u mnie w mieście fachowca
  • Level 34  
    Z tego co wyszukałem, to tam wielkiej filozofii nie ma:
    Zdejmujesz izolację tak, aby gorąca żyła podeszła pod zacisk usadowiony głębiej na płycie, a oplot wsuwasz pod zacisk półokrągły. Sprawdzić, czy nie ma zwarcia. Jeśli płytka jest poprawnie podłączona pod dipol, to powinno działać.
  • Level 8  
    VooVo wrote:
    Z tego co wyszukałem, to tam wielkiej filozofii nie ma:
    Zdejmujesz izolację tak, aby gorąca żyła podeszła pod zacisk usadowiony głębiej na płycie, a oplot wsuwasz pod zacisk półokrągły. Sprawdzić, czy nie ma zwarcia. Jeśli płytka jest poprawnie podłączona pod dipol, to powinno działać.


    Będę próbowal
  • Level 21  
    Powinno wyglądać to jak w punkcie 4
    Instalacja DVB-T na 2 odbiorniki - co robię źle?
  • Level 8  
    Sprawa rozwiązana. Instalacja zrobiona. Funkcjonuje na 2 odbiorniki. Sygnał idzie przez AWS-142ST. Płytka SWA-9 zasilana za pomocą rozgałęźnika AWS.
    Po wielu próbach doszedlem do wniosku, że winę za niepowodzenie ponosił zsilacz przy TV. Zanim podłączyłem rozgałęźnik próbowałem na jednym odbiorniku z zasilaczem. Efekt - analog śnieżył, co za tym idzie = brak cyfry.
    Po podłączeniu do wzmacniacza AWS analog zrobił się krystaliczny i pojawiła się cyfra. Osiągnąłem to co zamierzałem

    Dziękuję za pomoc

    Pozdrawiam