Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Beko DSN 6835 B Extra vs. Bosch SGI 56E55 EU

general50 18 Feb 2012 18:35 6365 8
SterControl
    general50
    Level 2  
    Hej,

Jestem niestety posiadaczem zmywarki Whirlpool i po ostatniej, już pogwarancyjnej, wizycie serwisanta postanowiłem kupić nową maszynę myjącą.

Fachowiec z serwisu powiedział, że obecnie wszystkie zmywarki to szajs i przy kupnie trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: zabezpieczenie przed niekontrolowanym wylewem wody oraz możliwość przedłużenia gwarancji przez producenta.

Zastanawiałem się nad Boschem SGI 56E55 EU
    link

, ale znalazłem zmywarkę Beko DSN 6835 B Extra z możliwością darmowej gwarancji na 5 lat
    link

Co myślicie o Beko? A może zupełnie coś innego.
    W związku z zabudowaną już kuchnia potrzebuję zmywarki o szerokości 60cm, z panelem sterownia i wyświetlaczem na zewnętrznej obudowy.

pozdrawiam
    Pawel
  • SterControl
    patryk260983
    Level 19  
    Zdecydowanie nie Beko.
    Zdecydowanie Bosch.
    Ten model może być. Zwróć uwagę jeszcze na modele:
    Bosch SGI 55E75EU
    Bosch SGI 43E25EU.
    Im prostsza w obsłudze, tym lepsza.
    Znajoma kupiła zaawansowaną technologicznie (wyświeltacz tft lcd, inne bajery, full opcji) i przez 4 miesiące jeszcze nie nauczyła się jej obsługiwać :-)
  • SterControl
    general50
    Level 2  
    Dlaczego nie Beko, a Bosch?
    Zastanawiam sie nad Beko ze względu na 5 letnia gwarancję producenta.
    patryk260983
    Level 19  
    Mam złe doświadczenia z Beko, sąsiedzi też. Zwłaszcza ze sprzętem, który ma kontakt z wodą tj. pralki, zmywarki i lodówki.
    Podaje taki przykład z życia wzięty.
    Zastanawiałem się też kiedyś nad kupnem pralki Beko za 1600zł z grzałką energooszczędną, klasa energet A++ też z darmową 5-letnią gwarancją. I co z tego, jak pralka dłużej nie pociągnie, a w tym czasie nie spłaci się i tak. Sprzedawca w sklepie nie dla idiotów bardzo polecał ze względu właśnie na tą grzałkę Hi Tech. No to jak obliczyłem mu, że ta pralka zwróci wyższy koszt tej grzałki (ze zwykłą kosztowały niecały 1000zł) za jakieś 25 lat i się spytałem, czy tyle ta pralka 'przeżyje', to odparł, że dlatego jest darmowa 5-letnia gwarancja. Dał do zrozumienia, że i tak ten sprzęt dłużej nie pociągnie, a naprawa nieopłacalna, bo części są drogie, a konstrukcyjnie jak coś nawali, to i tak połowę bebechów trzeba wymienić.
    A na marginesie, Beko daje tą niby 5-letnią gwarancję, ale jest ona wliczona i tak w cenę sprzętu :-)
    W niższej cenie za około 1100zł kupiłem pralkę z polskiej fabryki Boscha z 2 letnią gwarancją i założę się, że jest więcej warta niż Beko w tej samej cenie z ta 5-letnia gwarancją.
    Anonymous
    Anonymous  
    general50
    Level 2  
    w takim razie ktory model polecacie? 60cm, pod zabudowe, z panelem na zewnątrz i z wyswielaczem ile do konca w cenie 1300-1700pln?
    patryk260983
    Level 19  
    Mam tylko dwa typy:
    Bosch SGI 56E55EU (wybrany przez Ciebie)
    Bosch SGI 55E75EU (przy tej bym został)

Mają wyświetlacz i panel zewnętrzny i mieszczą się spokojnie w tym przedziale cenowym.
    Dr GSM

Level 20  
    A co kupić z Boscha lub Siemensa w konfiguracji:
    - 60cm
    - panel schowany
    - cicha, bo w aneksie kuchennym
    - spodobała mi się też możliwość regulacji wysokości górnego kosza
    - funkcja opóźnienia
    - nie koniecznie, ale fajny bajer dioda na świecąca na podłogę pokazująca czas
    - program pół wsadu
    beciakropka
    Level 2  
    1221547 wrote:
    Porównanie Boscha do Beko jest jak Fiat do Porsche. Firmy te dzieli przepaść zarówni technologiczna jak i jakościowa.
    . Mii się jednak wydaje ze ta wypowiedz tyczy się sprzętu z przed 10 laty to może i tak było...