Moje pytanie pochoodzi stąd że zauważyłem coraz mniejsze zainteresowanie elektroniką amatorską... Jest ktoś w stanie wyjaśnić dlaczego?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekybernetes wrote:Artur, nie mieszaj amatorstwa z zarobkowaniem. Amator robi dla siebie, dla własnej satysfakcji
zdziwiony wrote:Elektronika jest coraz bardziej skomplikowana i coraz mniej ludzi jest w stanie pojąć zasady działania.
malpek wrote:Wielu amatorów zawodowo zajmuje się całkiem innymi rzeczami, ale po pracy zajmuję się elektronika może dlatego że ją lubią, sprawia im to przyjemność. Nie można patrzeć na wszystko przez pryzmat pieniędzy.
kybernetes wrote:Dawniej początkujący robili takie układy na tranzystorach i jakoś dawali radę, teraz to już i 555 im za trudny - ale proca zaprogramować przy biureczku - to owszem, czemu nie?
kybernetes wrote:A to dlatego, ze popularnych zasilaczy do domowych urządzeń produkuje się setki milionów a takich innych to już znacznie mniej, ceny ich wyższe i często samoróbka wychodzi taniej.
Quote:malpek napisał:
Wielu amatorów zawodowo zajmuje się całkiem innymi rzeczami, ale po pracy zajmuję się elektronika może dlatego że ją lubią, sprawia im to przyjemność. Nie można patrzeć na wszystko przez pryzmat pieniędzy.
Trochę prawdy w tym jest, ale zaręczam Ci, że nikt nie będzie samodzielnie budował czegoś, co fabryczne można kupić połowę taniej.
Ruzby wrote:Moje pytanie pochoodzi stąd że zauważyłem coraz mniejsze zainteresowanie elektroniką amatorską... Jest ktoś w stanie wyjaśnić dlaczego?
agent.orange wrote:w telewizorze jeden kanał z gównianą treścią, bez internetu, książki tylko ocenzurowane, w kinach ruskie filmy.
malpek wrote:Zgodnie z tym połowa zasilaczy w DIY nie powinna powstać.
Quote:Teraz się za takie rzeczy nie zabieram, bo nie ma sensu ekonomicznego.
agent.orange wrote:bez internetu
Quote:w kinach ruskie filmy.
Quote:Czy ktoś 30 lat temu marzył o czymś takim jak paintball czy jazda quadami?
Quote:wzmacniacze audio na kościach TDA.
zdziwiony wrote:Rozumiem że potrafisz zbudować taki moduł?
dismar wrote:Natomiast jestem w stanie zrozumieć takiego młodego zapaleńca, jakim ja byłem kiedyś taaaam, że chce coś zbudować samemu, przejść przez kolejne etapy, zrozumieć zasadę działania, poeksperymentować, może coś unowocześnić, poprawić, dodać jakąś nową funkcję, itd...
opamp wrote:Miło jest ludzi okradać za wymianie warystora i bezpiecznika tak z 100 zł