Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór odkurzacza piorącego (MPM MOD02, Zelmer 919.0ST, Philips Triathlon)

Szkr 19 Feb 2012 16:01 37008 31
Automation24
    Szkr
    Level 9  
    Witam
    Zastanawiam się nad kupnem odkurzacza piorącego, z filtrem wodnym - mam alergię na kurz i coraz bardziej mi dokucza ;) Jako że większość wątków na forum jest dosyć ogólna i często dotyczy starszych modeli, postanowiłem założyć nowy wątek.
    Początkowo wybór padł na Zelmera w wersji Wodnik Quattro, ale po poczytaniu opinii odpuściłem sobie - ok. 1000zł za fajny sprzęt, który przecieka, to kiepska opcja.
    MPM MOD 02 i Zelmer 919.0 ST mają prawie o połowę mniejszą cenę (500-600zł) i podobne możliwości (bez czyszczenia parą i mycia okien). Jest jeszcze nieco tańszy Philips Triathlon, który ma różne opinie, z przewagą tych pozytywnych.

Moje pytanie do Was, elektrodowicze :) Czy macie jakieś doświadczenia z tymi modelami? Ogólnie oceniane są dobrze - Zelmer ma 4 lata gwarancji i turboszczotkę, której brak w MPM z dwuletnią gwarancją. Oba modele mają HEPA.
    Philips to chyba nieco starsza konstrukcja, ma nasadkę do mycia okien jak Wodnik, z którego zrezygnowałem.

Będę wdzięczny za sugestie.
    Pozdrawiam serdecznie

P.S.
    Zamieszczam linki do opinii i informacji, którymi głównie się sugerowałem:
    :arrow: Philips Triathlon
    :arrow: MPM MOD 02
    :arrow: Zelmer 919.0 ST
  • Automation24
    staś pytalski
    Level 40  
    Mam pytanie, czy chcesz tymi odkurzaczami prać ? Czy masz co w ogóle prać ? Z tym jest trochę zabawy. Nie chcę Cię zniechęcać do prania, ale może lepiej rozważyć odkurzacz z filtrem wodnym, np: Zelmer Aquos typ 829, albo Mpm Mod 07 tzw Bora ? Co do wspomnianych wyżej przez Ciebie modeli. Najłatwiej dostępne części są do Zelmera. Philips nie ma innego modelu w swojej ofercie i właściwie, żeby Cię nie skłamać, od ok 10 lat (a może i dłużej) jest to ten sam model, jakościowo dobrze wykonany, ceny części zapasowych/zamiennych nie należą do tanich. Mpm kusi ceną, producent polski, ale dostępność części jak i jakość taka sobie. Należy pamiętać, że nie są to lekkie odkurzacze, po całej zabawie, czy to z piorącym, czy z filtrem wodnym, wszystko należy ładnie umyć i wysuszyć.
    Szkr
    Level 9  
    Głównie odkurzanie, czasami wypranie dywanu, kanapy, czy tapicerki w samochodzie - typowe domowe zastosowania. A czy ten Zelmer i MPM MOD 02 nie mają filtrów wodnych?
    Mam zwykły odkurzacz, chodzi o coś, co będzie skutecznie eliminować kurz i roztocza, a przy okazji da jakieś dodatkowe możliwości w porównaniu do zwykłych odkurzaczy.
    staś pytalski
    Level 40  
    Mpm MOD 02 ma filtr wodny i ma możliwość zabierania wody. Podobnie jak Zelmer - ma filtr wodny i możliwość zbierania wody. Philips też ma filtr wodny i ma możliwość zbierania cieczy, podobnie jak Zelmer i MPM MOD 02. Co ciekawe MPM MOD 07 Bora nie zbiera wody. Philips i Zelmer mają możliwość klasycznego odkurzania do worka. Można kupić zwykły odkurzacz, z filtrem hepa 11 lub 12, czy 13 i dedykowane worki antyalergiczne one też zatrzymują sporo kurzu itd.
  • Automation24
    Szkr
    Level 9  
    Chyba lepiej wziąć MOD02 lub Zelmera, skoro Bora w podobnej cenie nie daje możliwości prania?

No i jeszcze jedno pytanie, czy "odkurzanie na mokro" oznacza odkurzanie i zmywanie podłogi w jednym?
    Artur_97
    Level 19  
    Ja polecę zelmera, Polski i od wielu lat uważany jako niezawodny.
    patryk260983
    Level 19  
    Artur_97 wrote:

Zelmer to już tylko napis pod logo "niezawodnie" ma polski, niestety :|
    Artur_97
    Level 19  
    Ja zelmera mam od ponad 18 lat i działa niezawodnie.
    patryk260983
    Level 19  
    No ja mam od 30 lat w domu Zelmer, jeszcze ten typu "jamnik", do tego Cobra (od jakiś 10 lat), do tego Syrius (może z 5-6 lat) i jestem zadowolony. Nie twierdzę, że nie są niezawodne, ale na pewno nie polskie:D Może te stare modele tak, ale teraz wszystko produkują w ChRL, bo taniej, a składają w III RP, bo import większych gabarytów nieopłacalny.
    staś pytalski
    Level 40  
    Szkr wrote:
    Chyba lepiej wziąć MOD02 lub Zelmera, skoro Bora w podobnej cenie nie daje możliwości prania?
    No i jeszcze jedno pytanie, czy "odkurzanie na mokro" oznacza odkurzanie i zmywanie podłogi w jednym?

Zadzwoń do MPM i zapytaj po ile mają filtry, wąż rury i jak szybko są dostępne, potem zadzwoń do Zelmera i zapytaj o to samo.
    Odkurzacz nie zmywa podłogi, nie wiem co masz tu na myśli. Wspomniane modele nie mają wytwornicy pary (którą posiada model Zelmera Quattro TYP 616) - czyli coś ala mop parowy. Można nimi zebrać pianę naniesioną na podłoże. Czasami niektórzy producenci określają odkurzanie na mokro jako - zbieranie brudu do wody (właściwie to jest odkurzanie z wykorzystaniem filtra wodnego). Albo odkurzanie na mokro czyli pranie dywanu/tapicerki z podaniem detergentu.
    dejfit
    Level 21  
    Artur_97 wrote:
    Ja zelmera mam od ponad 18 lat i działa niezawodnie.

Ja też.
    Z drugiej strony mam też kilka sztuk nowego sprzętu Zelmera jak Fenomen na przykład. Głowica ubijaka wystarczyła na 1 rok sporadycznego korzystania. Nie podlega gwarancji ;) Ubijanie jajek z cukrem i mąką (żadnego ciężkiego ciasta) 1 raz w tygodniu. Ludziom, którzy rzeczywiście intensywnie z niego korzystają rozpada się po 3 miesiącach.
    To samo jest podobno z mieszaczem hakowym.Czy to jest ta niezawodność, o której piszesz ? Głowica jest niedostępna u Zelmera od kilku miesięcy a cena woła o pomstę do nieba( ok. 140 pln) przy koszcie robota ok 600pln.
    Rozebrałem ją. W środku koła zębate z plastiku :D Najsłabszym punktem jest miejsce mocowania trzpienia, do którego przyczepia się trzepak 880.0380. Trzpień się obraca przy czym tam nie ma ani grama łożyska. Plastik pod wpływem temperatury się "rozjeżdża", trzpień wykrzywia uniemożliwiając dalsze korzystanie. I to wszystko po roku okazjonalnego używania. Dziękuję postoję. Chińska zabawka a nie niezawodny Zelmer. Gdyby głowica kosztowała 30 pln to bym to olał, a że kosztuje 130pln to Fenomenalny złom ma już nowego właściciela ;) Eksploatacja jest nieopłacalna.

Zelmera Aquawelt właśnie wczoraj oddałem na gwarancję. Po niecałych 2 latach użytkowania. Jest problem z silnikiem - wyje jak potłuczony. Pewnie w serwisie odbiją piłeczkę, że zabrudziłem silnik. Takie właśnie opinie można w necie znaleźć.
    Pomijam fakt, że rura teleskopowa (która też nie podlega gwarancji :D ) była do wymiany po trzecim upraniu dywanów.Zelmer stwierdził bezczelnie uszkodzenie eksploatacyjne na rurze nie noszącej żadnych śladów użytkowania.
    40pln niby nie majątek prawda? Zastanawiam się tylko dlaczego mam dokładać do sprzętu skoro korzystałem z niego 3 razy ? Nie odkurzam nim, trzy razy prałem dywany i rurę szlag trafił. Mam sprytniejszy sprzęt do odkurzania. Aquawelt to kolos przy nim a wcale nie ssie lepiej. Najgorsze jest to, że z tą rurą i silnikiem nie jestem sam. Na aukcji nr 2327799561 gość ma to samo z rurą teleskopową a o silnikach jest już trochę w necie, więc uprzedzając nie trafiłem na felerny egzemplarz.

Artur_97 wrote:

Zelmer solidnie pracuje na zmianę wizerunku. Mam nadzieję, że ludzie szybko się połapią co aktualnie w Zelmerach piszczy.
    dotri
    Level 1  
    Hej
    Tez szukam jakiegoś odkurzacza
    Chciałabym nim czyścić panele, kafelki prac tapicerke na sofie i w samochodzie no i mam kilka dywanów typu saggy. I kota w domu ;-)
    Jaki polecacie odkurzacz?
    krisus86
    Level 10  
    A ja polecę Aquawelta. Mam go ponad 2 lata i jestem zadowolony. Wczesniej miałem MPM Apollo 2000 i stanowczo odradzam. Miałem go w sumie 6 lat i to było całe pasmo nieszczęść z tym odkurzaczem. Zaczął się sypać już po roku. Jest wykonany ze strasznie tandetnego plastiku. Ogólnie czytając opinie o marce MPM zalecam trzymać się od tej marki z daleka. Za to mój zelmer ma 4 lata gwarancji ( jeszcze 2 ), ma turboszczotkę,filt HEPA, filtr wodny, jak chcesz to możesz używać worka na kurz, stosuję go również do mycia podłóg. Co do bolączki wszystkich odkurzaczy piorących ( któryś z forumowiczów nadmienił że silnik padł od zalania ) stwierdzam, że jest to wadą wszystkich odkurzaczy piorących. Po prostu trzeba uważać, żeby piana wytworzona w pojemniku nie spieniła się na tyle, że odkurzacz będzie ją wypluwał. Prawdopodobnie mojemu poprzedniemu MPM "dogodziłem" w ten sposób. Zelmer dodaje do Aquawelta środek antypieniący który leje się do pojemnika na brud, aby zaburzyć powstanie piany. Dodaje też saszetki z proszkiem do prania dywanów. Polecam aquawelta.
    chrzanek90
    Level 2  
    Zdecydowanie odradzam Zelmer919.0. Odkurzacz który kupiłem posiadał niby 4 letnią gwarancję. Jednak po 5 krotnym użyciu (2 uprane samochody i 3 razy odkurzony dom) zaczął głośno chodzić i było czuć zapach spalenizny. Oddałem więc na gwarancję i po trzech tyg dostałem odmowę naprawy bo niby odkurzacz był zabrudzony. Tak więc zastanuwcie sie dwa razy zaczym kupicie.
    krisus86
    Level 10  
    Myślę, że mogłeś zalać odkurzacz spienioną brudną wodą i tego nie zauważyć. Ja tak miałem na pierwszym odkurzaczu piorącym. A to nie jest wina akurat tego Aquawelta 919.0. We wszystkich piorących odkurzaczaczach tak jest bo ja już przerabiam to na drugim a i czytałem opinie. W philipsie Thriatlon ktoś też opisywał taki przypadek. Niestety trzeba na to uważać tak jak napisałem wyżej. Nie uznali Ci reklamacji zapewne dlatego, że nie jest to wina ze strony sprzętu, a zapewne sposobu użytkowania i niedopatrzenia. Nie obraź się ale tak mi się wydaje bo też przez to przeszedłem. W moim aquawelcie złamała się drobna plastikowa część i po zareklamowaniu wymienili bez gadania na nową, dostałem jeszcze drobne gadżety i kartkę z przeprosinami za kłopoty ze sprzętem.
    haymos
    Level 11  
    Ja także jestem użytkownikiem Aquawelta 919.0. O ile mnie pamięć nie myli i sprzedający nie kłamią taki sprzęt jak Aquawelt 919.0 czy Syriusz są produkowane w Polsce w podrzeszowskiej Rogoźnicy. Stąd sprzęty te cechują się nieco wyższą trwałością niż te wyprodukowane na dalekim wschodzie. Ale nie wiem jak dokładnie z modelami, bo być może i tu trzeba dokładnie wiedzieć jak w przypadku mikserów. Niby to samo a przecież żaden(lub żadna) z nas nie będzie otwierał pokrywy bo straci gwarancję.
    A co do Fenomena, ten plastik o którym kolega mówił jest celowo, aby ten kto ma trochę zmysłu technicznego i zdolności manualnych wymienił go za 15zł i miał sprzęt na dłużej, bo gdyby ten plastik był metalem palił by się cały silnik - a to już podlega wymianie gwarancyjnej i to całego sprzętu za niemałe pieniążki.
    Niemiec pójdzie kupić nowy - bo to tanie jest, a my będziemy jechać po swoich. Tylko po co? Ja uważam zelmer za dobry sprzęt. Choć od niedawna już nie jest taki polski.
    Mówiąc krótko nie ma co się czarować, że sprzęt produkowany dzisiaj będzie na lata (no może na góra dwa lata - czyli okres gwarancyjny), te czasy minęły już bezpowrotnie. Bo firmy takie jak zelmer, przed laty nie miały wstępu na rynek zachodni ze względu na zbyt wysoką jakość sprzętu (niemieckie koncerny mogłyby wtedy paść), a także same miały przez to spore problemy, bo klient kupił sprzęt i korzystał, korzystał i niejednego ten sprzęt przeżył. Patrz na odkurzacze z lat 60-tych, które działają do dziś. A pod płaszczykiem nowinek technicznych i technologicznych pakuje się ludziom buble za ciężkie miliony. I tylko pytanie pozostaje gdzie w takich przypadkach jest ochrona środowiska...
    Bo produkcja elektrośmieci komu jak komu ale Chińczykom wychodzi najlepiej. Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych zakupów i umiejętnego użytkowania.

A i jeszcze jedno kupiłem swojego Aquawelta i dopiero przy drugim użyciu zauważyłem tą pianę. Trzeba się z tym naprawdę pilnować bo bałaganu potrafi narobić na podłodze to jedno, a jeśli się dostanie to środka, to rzeczywiście niewesoło. Mnie kosztowało to wymianę filtrów powietrza.
    name095
    Level 9  
    Czytając wasze opinie nikt konkretnego nie napisał o MPM czy PHILIPS.
    Jedni odradzają kupna ZELMERA a drudzy namawiają.
    Może ktoś miał do czynienia z dwoma odkurzaczami.
    Proszę osób które wiedzą w czym jest lepszy, a w czym gorszy dany odkurzacz od drugiego.
    Nie chcę wydać kasy w błoto żeby po miesięcznym użytkowaniu popsuł się i usłyszeć od konsultanta "tej części nie obejmuję gwarancja i naprawa wyniesie tyle co nowy odkurzacz"
    Z góry dziękuje
    staś pytalski
    Level 40  
    name095 wrote:
    Czytając wasze opinie nikt konkretnego nie napisał o MPM czy PHILIPS. Jedni odradzają kupna ZELMERA a drudzy namawiają.
    Może ktoś miał do czynienia z dwoma odkurzaczami.
    Proszę osób które wiedzą w czym jest lepszy, a w czym gorszy dany odkurzacz od drugiego. Nie chcę wydać kasy w błoto żeby po miesięcznym użytkowaniu popsuł się i usłyszeć od konsultanta "tej części nie obejmuję gwarancja i naprawa wyniesie tyle co nowy odkurzacz" Z góry dziękuje

Jak poszukasz na forum, to się dowiesz co nie co o tych odkurzaczach. Jak Cie interesuje kwestia serwisowa i gwarancji to Zelmer na swoje odkurzacze piorące ma 4 lata gwarancji. Oczywiście polityka producentów jest taka, że lepiej jest kupić nowy, jak naprawić stary odkurzacz. Żaden z producentów, nie wymieni na gwarancji kółka, co odpadło, bo to "uszkodzenie mechaniczne".
    A teraz trochę z innej beczki.
    Zasadniczo odkurzacze piorące nie są dla osób leniwych. Jeżeli masz dom, to targanie po piętrach odkurzacza , który waży w stanie suchym ok 10kg nie jest przyjemnością. Poza tym, odkurzacze te nie mają dużej mocy. Sprzątanie odkurzaczem piorącym ładnie i wygodnie wygląda w reklamie. Funkcja zbierania soków wody super, ale pod warunkiem, że wciągniesz ich z 10 litrów, bo rozlany sok, szybciej zetrzesz (i nie zostanie on w wężu odkurzacza).

Moje pytania do Ciebie, na które musisz sobie sam odpowiedzieć:
    - co chcesz sprzątać tym odkurzaczem?
    - ile razy w roku chcesz nim prać?
    - czy masz czas, chęci by złożyć odkurzacz, przygotować nim podłoże do prania, nanieść detergent piorący, zebrać detergent piorący, a po całej tej zabawie, odkurzacz rozebrać, umyć wyczyścić?
    andrew666
    Level 11  
    Cześć,

sporo czasu minęło od początku tematu, a ja bardzo zastanawiam się nad zelmerem opisanym powyżej (919.0ST) . . .

Odkurzacz potrzebny do odkurzania mieszkania na tę chwilę 50m2, w niedalekiej przyszłości do 100m2, i powiedzmy raz na pół roku wypranie dywanów, tapicerki sofy, tapicerki w samochodzie.

Jakieś pomysły, sugestie co wybrać jeśli nie Zelmera 919.0ST?
    jjacek25
    Level 10  
    Byłbym zainteresowany tym Zelmerem 919.0 ST.Chciałbym tylko wiedzieć czy da się nim uprać dywan shaggy ?
    I czy ogólnie będzie nadawał się do odkurzania w większości paneli i płytek bo dywany mam dwa - jeden duży 3x4 m i jeden o połowę mniejszy. Chodzi mi właśnie o to czy upierze nim dywan tego typu bo mają one to do siebie, że jeśli są tylko odkurzane to po kilku miesiącach trochę "wanieją" . Mam też psa to i trochę sierści będzie miał do pozbierania.
    Napaliłem się trochę na ten zakup ale nie wie czy nie będzie to przerost formy nad treścią.
    tasek
    Level 13  
    Witam
    Czy z odkurzacza Philips Triathlon można korzystać jak z odkurzacza z filtrem wodnym?
    Okazało się że sen ma alergię na kurz i szukamy rozwiązania problemu. Odkurzacz z filtrem hepa nie pomaga, i żona mysli o odkurzaczu z filtrem wodnym. Philips thriatlon jest w domu ale jak z niego korzystać żeby miec filtr wodny?
    tasek
    Level 13  
    przygotowałem philipsa jak do ekstrakcji, nalałem 3l czystej wody do pojemnika na brudną i spelnia swoje zadanie tylko:
    jest nieporęczny do codziennego odkurzania
    strasznie ciężki, żona zla :evil:
    upierdliwy do codziennego mycia

Szukam dobrego odkurzacza z filtrem wodnym do domu
    staś pytalski
    Level 40  
    tasek wrote:
    przygotowałem philipsa jak do ekstrakcji, nalałem 3l czystej wody do pojemnika na brudną i spelnia swoje zadanie tylko:
    jest nieporęczny do codziennego odkurzania
    strasznie ciężki, żona zla :evil:
    upierdliwy do codziennego mycia
    Szukam dobrego odkurzacza z filtrem wodnym do domu

Nie ma lekkich, łatwych w czyszczeniu odkurzaczy z filtrem wodnym. Nawet najprostsze wiadra z zanieczyszczoną wodą, należy starannie umyć. Jeżeli zaniedbasz czyszczenie, będziesz się "delektował smrodem" z brudnych filtrów. Z ciekawostek może zainteresuje Cię odkurzacz z
    Linku
    fryta33
    Level 11  
    Witam Zelmer 919 to porażka Po dwóch latach a ma gwarancję 4 siadł Najpierw pompa wody (naprawili) teraz silnik główny Okazuje się że nie wystarcza używać dobrych profesjonalnych środków piorących (niskopieniących) do prania dywanów ale należy dolewać specjalnego antyspieniacza (dostępny w serwisie) Filtry zamontowane w odkurzaczu nie dają rady i piana przedostaje się do silnika Radzę poczytać instrukcję tych innych odkurzaczy czy aby producent nie zaleca tego magicznego antyspieniacza Jak tak znaczy że konstrukcja nie radzi sobie z piana która zawsze powstanie
    Oczywiście serwis odmówił naprawy gwarancyjnej (koszt 290 zł)
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

A moim poprzednikiem zelmera był Triatlon Philipsa Silnik spalił się do 4 latach Okazało się że jest made in china Całkowicie nieregenowalny Koszt nowego i wymiana w tamtych latach była nieopłacalna
    dejfit
    Level 21  
    Trzeba było przeczytać opinie na skapiec i ceneo. Mnie wymienili silnik, ale po pierwszym użyciu na mokro znów słychać łożyska. Obchodzę się jak z jajkiem. Beznadziejna konstrukcja.
    anim972
    Level 9  
    kupilam niedawno aquawelta, jednak po pierwszej próbie prania jestem nieco zawiedziona. Może źle coś robie? Gdzieś przeczytałam że środki czyszczące dołączone do odkurzacza są słabej jakości. Większość komentarzy odnośnie prania dywanów tym odkurzaczem była pozytywna ("odkurzacz jak nowy") poradźcie jak wy pierzecie? jakich środów używacie i w jakich proporcjach? Używacie tego wężyka do rozpylania środków czyszczących czy np. najpierw namaczacie dywan a potem zbieracie wode? POMOCY!
    fryta33
    Level 11  
    Witam Jeżeli będziesz go używać to na pewno się zepsuje -- ha ha żarcik.
    Ja używałem płynu firmy tenzil textil-ex profesjonalny bardzo wydajny no i w płynie Wszelkie proszki do prania ekstrakcyjnego są do bani ( bynajmniej ja nie znalazłem dobrego)
    anim972
    Level 9  
    będę musiała kupić dobry płyn, bo póki co mam wrażenie że tylko spryskiwać moczy dywan ale bez żadnych efektów. Mam też dywan z długim włosiem typu shaggy. Czy spawdza się również w tym typie? jeszcze na nim nie testowałam.

Dodano po 3 [minuty]:

a czy testowałeś może vanish do mechanicznego prania dywanów? Zastanawiam się nad nim...
    fryta33
    Level 11  
    Ten płyn jest naprawdę dobry trzeba go zmieszać z zimna wodą w proporcji podanej na opakowaniu A potem włączyć pompę odkurzacz i zraszając wciągać wypuszczoną wodę -- i tyle Naprawdę działa Widać po brudnej wodzie wciągniętej Nie przemaczać dywanu Lepiej po wysuszeniu na drugi dzień powtórzyć jakby co