Witam
Zastanawiam się nad kupnem odkurzacza piorącego, z filtrem wodnym - mam alergię na kurz i coraz bardziej mi dokucza
Jako że większość wątków na forum jest dosyć ogólna i często dotyczy starszych modeli, postanowiłem założyć nowy wątek.
Początkowo wybór padł na Zelmera w wersji Wodnik Quattro, ale po poczytaniu opinii odpuściłem sobie - ok. 1000zł za fajny sprzęt, który przecieka, to kiepska opcja.
MPM MOD 02 i Zelmer 919.0 ST mają prawie o połowę mniejszą cenę (500-600zł) i podobne możliwości (bez czyszczenia parą i mycia okien). Jest jeszcze nieco tańszy Philips Triathlon, który ma różne opinie, z przewagą tych pozytywnych.
Moje pytanie do Was, elektrodowicze
Czy macie jakieś doświadczenia z tymi modelami? Ogólnie oceniane są dobrze - Zelmer ma 4 lata gwarancji i turboszczotkę, której brak w MPM z dwuletnią gwarancją. Oba modele mają HEPA.
Philips to chyba nieco starsza konstrukcja, ma nasadkę do mycia okien jak Wodnik, z którego zrezygnowałem.
Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam serdecznie
P.S.
Zamieszczam linki do opinii i informacji, którymi głównie się sugerowałem:
Philips Triathlon
MPM MOD 02
Zelmer 919.0 ST
Zastanawiam się nad kupnem odkurzacza piorącego, z filtrem wodnym - mam alergię na kurz i coraz bardziej mi dokucza

Początkowo wybór padł na Zelmera w wersji Wodnik Quattro, ale po poczytaniu opinii odpuściłem sobie - ok. 1000zł za fajny sprzęt, który przecieka, to kiepska opcja.
MPM MOD 02 i Zelmer 919.0 ST mają prawie o połowę mniejszą cenę (500-600zł) i podobne możliwości (bez czyszczenia parą i mycia okien). Jest jeszcze nieco tańszy Philips Triathlon, który ma różne opinie, z przewagą tych pozytywnych.
Moje pytanie do Was, elektrodowicze

Philips to chyba nieco starsza konstrukcja, ma nasadkę do mycia okien jak Wodnik, z którego zrezygnowałem.
Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam serdecznie
P.S.
Zamieszczam linki do opinii i informacji, którymi głównie się sugerowałem: