Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tecra M9 12R siadła "grafika"?

19 Lut 2012 22:55 1254 4
  • Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam od 2007r. lapka Tecra M9 12R, na wstępie już dodam, że jak na sprzęt który miał być bezawaryjny niemal... awaria za awarią, na szczęście gwarancja była długa. Wymieniona matryca, bateria, obudowa wierzchnia (wina serwisu), napęd (wina serwisu), a ostatnio płyta główna gdyż padła grafika. Sam komp używany raczej spokojnie, żadnych ekstremalnych warunków, uderzeń, zbędnych przeniesień czy upuszczeń.

    Teraz juz po gwarancji, jednak usterek nie koniec, ostatnio znowu coś strzeliło. Tym razem najpierw kilka razy komp sam się restartował. Potem spokój i nagle kompletna zwiecha na oglądaniu filmu w odtwarzaczy All..., zacięcia, na koniec sam się z resetował, kolejna próba odtwarzania ale już nie z HDD tylko DVD... to samo... Kolejny raz uruchomił się prawidłowo, bez problemów kolejny restart, ale już bez efektów, na czarnym tle przy uruchamianiu z paskiem systemu wyskoczyły regularne pionowe niebieskie kropki na całym ekranie, komp się nie uruchamiał, w pewnym momencie zostawał już z tymi kropkami. Przywrócenie/odzyskiwanie nic nie pomogło, jednak...
    W trybie awaryjnym jak najbardziej się uruchamiał. Co ciekawe przy próbach naprawy i wyświetlaniu błędów pił do dysku a nie układu graficznego i inf. szanowna Vista analizując podaje awarię systemu???

    kolejna sprawa, włożyłem inny dysk, z innym sysem i efekt podobny tylko tryb awaryjny. Zrobiony CHKDSK, zrobiony test sprzętowy Toshiby z pozycji biosu, żadnych inf. o awarii układu graficznego, żadnego info o problemach dysku?

    Przewliłem system z oryginalnej płyty VISTA, dograłem sterowniki itd, oczywiście przy każdym restarcie sysa czy uruchamianiu kropko-paski niebieskie siedzą... System postawiłem, wszystko niby ok, ale... grafikę pokazuje, że niby jest nvidia, ale jej nie rozpoznaje chyba 8MB pokazuje pamięci, w momencie dogrania sterowników grafiki ze strony Toshiby... problem się powtarza, po restarcie kompa stop, niebieskie paski zostają, nie przewala dalej systemu do logowania. Oczywiście po próbie "naprawienia" i przywrócenia ostatniej dobrej konfig. działa, ale tak jak by miał jakieś g... zintegrowane zamiast karty graficznej.

    Na koniec jakieś drobne dane mojego kompa:
    Tecra M9-12R
    Intel® Centrino® Pro: procesor Intel® Core™2 Duo T7300
    mikroukład Intel® PM965 Express
    Częstotliwość taktowania : 2.0 GHz
    Zewnętrzna częstotliwość taktowania : 800 MHz
    Pamięć podręczna drugiego poziomu : 4 MB
    NVIDIA® Quadro® NVS 130M z obsługą technologii TurboCache™
    RAM 4GB

    być może ktoś doświadczył podobnych spraw?? z góry dzięki za pomoc i wypowiedź!
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    NVIDIA® Quadro® NVS 130M - w 99% winowajca...;/
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Niestety nie jest winą, że to Toshiba, tylko że ta Tosia ma Nvidię. I w niej jest problem.
  • Poziom 2  
    Dzięki za opdowiedź!

    Czyli w sumie lipa, bo pamiętam jak pierwszy raz siadła, wymieniali mi całą płytę główną. Samego układu raczej wymienić się chyba nie da??? no i gdzie go dostać? może znaleźć jakiegoś dawcę części? czy jest sens???
  • Poziom 12  
    To się naprawia ale zrobi to tylko profesjonalny serwis.