Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    chuck
    Level 11  
    Witam. parę dni temu nie mogłem odpalić auta przez uszkodzoną kartę. uszkodziła sie zapewne przez to ze zawsze zeby otworzyć lub zamknąć to musiałem lekko ją naginać. dziś całkowicie padła to znaczy immobiliser nie dostawał sygnału z karty(chyba) bo bo po włożeniu karty migała tylko czerwona kontrolka na środku licznika, więc postanowiłem ją sam rozebrać i cos wymyślić. po rozebraniu wypadły przycisk zamykania i układ scalony. zwykła lutownicą udało sie delikatnie przylutować. karta działa, ale zauważyłem brak jednego elementu, chyba kondensatora. zaznaczyłem to na zapożyczonym foto na czerwono. chciałbym wiedzieć za co odpowiedzialny jest ten element bo rozumiem ze jak był to powinien być. nie znam jego parametrów więc jeśli ktoś by wiedział to byłbym wdzięczny za pomoc i czy nic się nie stanie w przyszłości bez tego, bo auto odpala, zamyka sie i otwiera bez tego z taką różnica ze pilot łapie z odległości góra 2 metrów od auta.

laguna 2 uszkodzona karta
    chuck
    Level 11  
    rozumiem. no nie znam sie na elektronice. pozostawiam to tym którzy sie znają. jeśli ktoś zna ten układ to chciałbym chociaż wiedzieć czy nic sie nie będzie dziać złego jak to tak zostawie. czy na przykład po dłuższym rozłączeniu akumulatora lub baterii w pilocie nadal będzie wszystko działać. wtedy tak to zostawię bo chce to dobrze juz posklejać zeby usztywnić tą kartę zeby juz sie nic nie odrywało. bo jeśli to tylko chodzi o to ze brak tego elementu zmniejsza zasięg pilota to wcale mi to nie przeszkadza a wręcz nawet lepiej bo nie od klucze przypadkowo auta z większej odległości.
    Ralf77c
    Level 11  
    Witam. Ten element to rezystor 1,8Ω. element należy do obwodu anteny.
    Dawid1b2
    Level 7  
    Witam!
    Też odciąłem ten element. Chciałbym go przylutować ale boję się, że przylutuję go odwrotnie (tzn. nie jestem tak głupi, żeby go przylutować napisem w dół ale moja wiedza na tym się kończy). Może ktoś ktoś wie, pamięta albo akurat ma otwarty pilot z odciętym innym elementem...? Jakieś wyraźne zdjęcie jak powinno być, schemat, opis... cokolwiek. Będę bardzo wdzięczny za szybką pomoc!
    sk700
    Level 31  
    Bylebyś go w poprzek nie przylutował to będzie działał. Napisem do dołu też może być. Bez obrazy ale problemem mogą być Twoje umiejętności lutowania, jak uszkodzisz ścieżki lub element naprawa będzie droższa, nie lepiej zanieść to do kogoś z doświadczeniem w lutowaniu SMD?
    kamiloskop
    Level 23  
    Ten element nie ma polaryzacji więc obojętne jest To w która stronę go przylutujesz aby dokładnie i z uwagą żeby do okoła nie zrobić baraniny. Pamiętaj o topniku i odpowiednim grocie w lutownicy. Najlepiej było by to stacja na gorące powietrze zrobić.
    Dawid1b2
    Level 7  
    Wielkie dzięki!
    Właśnie takiej informacji potrzebowałem.
    Niestety nie mam takiej profesjonalnej lutownicy ale postaram się być bardzo delikatny!
    A jak zaniosłem do fachowca to powiedział, że nie naprawia takich kart bo za dużo pracy :-/
    Zaraz będę walczył. Dam znać jak poszło.

Wygląda obrzydliwie (brzydkie luty) ale się udało! Poszedłem za ciosem i naprawiłem też drugą kartę 3 przyciskową. Ale zrodził się nowy problem (prawdopodobnie znowu z braku mojej wiedzy) z 3-ecim przyciskiem Auto-lock. Tzn. nie dawno (pół roku ponad) kupiłem to auto, a ta karta od początku nie działała więc leżała w szafie. (nie wiem czy to ma znaczenie). Po naprawie otwieranie z guzika działa, przycisk zamykania - zamyka. Auto Lock zamyka; odchodzę , wracam nie otwiera. Nie wiem czy trzeba go jakoś przyuczyć, najpierw włożyć do stacji potem zamknąć... Czy coś jeszcze trzeba przylutować? Puki mam go jeszcze otwartego.
    Mógłby ktoś mnie przyuczyć?