Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CLARION ARX5370R PULSUJE

28 Lut 2003 15:25 1865 10
  • Poziom 12  
    Witam
    Mam następujący problem: :oops:
    - Clarion ARX5370R pracował poprwnie do momentu gdy kilka razy upadł panel na ziemię. Teraz w panelu niedziała kilka przycisków mędzy innymi od głośności (patrzyłem i żaden w tej lini niejest zwarty ścieżkiu też OK przynajmniej te co widać) A co ciekawsze po odłączeniu radia z samochodu i podłączeniu na stole napraw okazało się iż radio się niewłancza a w samochdzie niebyła podłączona mas tylko antena i zasilanie + głośniki i pracowało OK a po podłączeniu masy radio pulsuje (zasilacz mam stabilizowany i zawsze wszystko było OK)

    Szczeże powiem iż jestem tym troche zaskoczony może ktoś coś wie bo ja zaczynam wątpić :o
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Spec od car audio
    W panelu sprawdź złącze i przelotki. Zasilacz jaki ma prąd wyjściowy 2 ampery czy mniej. Jak mniej to poprostu nie wyrabia i jak jest stabilizowany to zachowuje się jak na zwarciu i odcina prąd.
  • Poziom 40  
    Zdemontuj samą płytkę, zobacz laminat pod światło mocnej żaróki może gdzieś dojrzysz pęknięcie. Co do radia kolega z poprzedniego postu może mieć rację.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Zasilacz Jest napewno OK ma wydajnośc 5A pozatym Voltomierz jaki i dioda świadczą=ca o obecności napięcia na wyjściu nieprzygasa więc kłopot stoi po stronie radia
    Ponadto użytkownik radia dopowiedział mi iż w czasie wilgoci zdażały mu suie takie sytuacje iż radio "pulsowało" wtedy musiał poruszać anteną na dachu samochodu (podejżewam iż wtedy łapał mase z samochodui trzebabyło rozłączyć)
    Na płytce szukałem i luzów i pęknieć nic niestwierdziłem i nadal niewiem co jest???
  • Użytkownik usunął konto  
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    proponuje :
    1- sprawdź połączenia styków złącza zasilającego z płytą głóna ( pod kontem zimnych lutów )
    2. w drastycznym przypadku przylutuj masę z zasilacza do płyty
    3. jak się z tym uporasz to można dalej walczyć
    -osobiście pulsowanie radia ( z moich doświadczeń ) wynikało z :
    - niewydolności zailacza
    - zwarcia któregoś z półprzewodników
  • Poziom 30  
    Co do panela to załatw se schemat i nie patrrz na ścieżki tylko pomierz miernikiem czy jest obwód zamknięty, patrzeć to nie najlepszy sposób, myśle że jak naprawiasz radyjko to masz w domu miernik, jak nie to starczy żaróweczka z bateryjką :)
  • Poziom 12  
    Co do zimnych lutów to wszystkie które widziałem usunełem zasilanie podłanczam na płyę bezpośrednio i jest to samo dziwi mnie to iż przy odłączonej masie a podłączonej antenie radio funkcjonuje OK ???

    Chętnie bym przejżał schemat ale skąd??
    Może ktoś ma ??
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    ciekawostka....
    -sprawdź czy masa radia jest masą anteny ( czasami obudowa radia nie jest masą -ale to rzadkość)
  • Użytkownik usunął konto