Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Harfa laserowa - laser = Harfa bez strun

Jatsekku2 20 Feb 2012 19:53 8953 16
  • Harfa laserowa - laser = Harfa bez strun

Witam wszystkich.

Dziś chciałbym zaprezentować nieco okrojoną wersję harfy laserowej. Cały projekt został zbudowany w celu zaliczenia projektu z techniki. Taka budowa harfy zapewnia w miarę ciekawy efekt wizualny machania rękoma w powietrzu, za niewielkie pieniądze (nawet gimnazjalistę było stać na jej budowę XD).

Harfa jest w zasadzie bardzo prostym zestawem sześciu barier optoelektronicznych, przerwanie wiązki wystawia logiczne 0 na stary moduł wyjęty z joysticka, który wysyła je następnie sygnał na komputer poprzez interfejs USB, tam każde przecięcie struny rozumiane jest jako wciśnięcie przycisku na joysticku, każdemu przyciskowi przypisany jest jeden klawisz klawiatury, a co za tym idzie - dźwięk. Układ to jedynie dwa LM324 (aplikacja modułu czujników do LF'a) oraz wspomniany wyżej moduł joysticka.
    Film z działania urządzenia oraz zdjęcia z wnętrza postaram się zamieścić około 1 marca.
    Sterownik:
    Harfa laserowa - laser = Harfa bez strun Harfa laserowa - laser = Harfa bez strun
    Czujniki - Harfa właściwa :) :
    Harfa laserowa - laser = Harfa bez strun

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Jatsekku2
    Level 12  
    Jatsekku2 wrote 157 posts with rating 84. Live in city Jastrzębie-Zdrój. Been with us since 2010 year.
    maly.borkowo
    Level 15  
    Osobiście chciałem robić harfę laserową, ale wykorzystać jakąś przejściówkę/sterownik MIDI (przykładowo popularny bardzo Muzykant - można zapytać wujka g.) do tego ewentualnie jakaś przejściówka MIDI > USB (dostępne za niewielkie pieniądze) i mamy całkiem fajne urządzonko :)

Co mi się podoba to konstrukcja harfy - czy mi się wydaje czy to koryta na przewody? A co jest na rogach? Bo z takimi narożnikami się nie spotkałem.

Gratuluję udanej konstrukcji,
    Pozdrawiam!
    Jatsekku2
    Level 12  
    Co do filmiku to najprawdopodobniej wrzucę go jakoś na początku marca.
    Idea midi jest może kusząca, lecz nie uważam by midi i przejściówka było lepsze niż zwykle usbi odpowiedniego softu. Tak, to są korytka na kable, a kątowniki to połączenie katownika zewnętrznego i wewnętrznego :)

Pozdrawiam
    zipzap
    Level 16  
    Czy projekt pozwstał z inspiracji harfą JMJ? Tam jest jeden laser, któryego wiazka jest powielona galwanometrem na kilka promieni, a całość ma znacznie większe wymiary. Ale jako projekt na zaliczenie to uważam że jest ok.

W tekście piszesz o USB, a ja widzę raczej RS-232 9 pin. To pomyłka, czy upchnąłeś 4 linie usb w DB9?

Jeśli konstrukcja jest zrobiona z plastikowych koeytek, to pewnie jest dosyć wiotka. Lepsze byłyby ceowniki aluminiowe.
    Anonymous
    Anonymous  
    Jatsekku2
    Level 12  
    Widzę, że fakt instalacji USB zrobił małe zamieszanie, już tłumaczę :
    Nie ma tam żadnej przejściówki, te gniazdo służy do połączenia czujników oraz sterownika w całość, natomiast jako gniazdo USB wmontowałem (trochę barbarzyńsko) 2 gniazda chinch :)
    Tak jak pisałem w pierwszym poście zdjęcia z wnętrza urządzenia oraz filmik będę mógł udostępnić około 1 marca - po terminie zaliczenia. Gdzieś padło również spostrzeżenie na temat niewielkiej sztywności ramki - to prawda, dlatego jeżeli ktoś ma zamiar popełnić podobny projekt, zdecydowanie odradzam robić ramkę czujników z koryt na przewody (chyba, że będzie to jakiś gruby przekrój i lepsze "kątowniki")
    Anonymous
    Anonymous  
    Jatsekku2
    Level 12  
    Po co kombinować - no i teraz się ośmieszę xD. po prostu łatwiej jest wywiercić otwór, niż wykonać ładne, porządne wycięcie w kształcie prostokąta .
    Anonymous
    Anonymous  
    Jatsekku2
    Level 12  
    Cóż, następnym razem postaram się zalecić do twoich rad :) Dlaczego nie wyprowadziłem kabla USB ? -> Nie chciałem by ze sterownikiem były połączone kable na stałe, połączenia na wtykach pomagają utrzymać porządek oraz lepiej się wszystko transportuje w takiej postaci, przynajmniej moim zdaniem.
    maly.borkowo
    Level 15  
    zipzap wrote:
    [...]Tam jest jeden laser, któryego wiazka jest powielona galwanometrem na kilka promieni, a całość ma znacznie większe wymiary. [...]

Sam się zastanawiałem co zrobić, aby jedną wiązkę rozdzielić na kilka - nie dało by się tego zrobić przy pomocy odpowiednich soczewek / szkiełek itd? coś w stylu siatki dyfrakcyjnej? Ciekawi mnie dlaczego w oryginale jest stosowane galwo? Galwa wydają mi się najdroższym z możliwych rozwiązań - już chyba taniej byłoby dać kilka byle jakich laserów, w końcu nie potrzeba wielkiej mocy i precyzji, a tanie 'lasery' można zaadptować z popularnych wskaźników.

Rozumiem, że takie coś kolega właśnie użył w tym projekcie?
    zipzap
    Level 16  
    Wydaje mi się, że dla JMJ cena galwa nie ma znaczenia :). A z tego co pamiętam, to po uruchomieniu jego sprzętu najpierw jest jeden centralny promień, który dopiero potem płynnie rozdziela sie w kilka wiązek. Najłatwiej to osiągnąć używajac właśnie galwa. Poz tym, zdaje mi się, że wszelkiego rodzaju rozdzielanie promienia siatką czy soczewką powoduje spadek mocy i jasności każdej wiązki. Aby sprzet robił wrażenie laser musiałby być odpowiednio mocniejszy, a wtedy pewnie znaczenia nabierają jakieś przepisy prawne dotyczące stosowania laserów.
    Jatsekku2
    Level 12  
    Nie, nie - moja harfa wcale nie posiada laserów, zostały zastąpione one diodami. Jednak początkowo miał być laser zielony - wskaźnik laserowy z allegro, wtedy użyłbym silnika krokowego lub ramienia z dysku HDD, w roli galva, jest jeszcze możliwość rozdzielenia światła lasera za pomocą szkieł mikroskopowych lub światłowodów (Hipotetyczna opcja, jednak nie daje możliwości efektów, np rozchodzenie się strun, gdyby jednak działa była by najlepszą ze wszystkich)
    miesopl
    Level 9  
    Jak z tymi filmikami? Początek marca pełną parą wjechał, a tu niecierpliwie czekam na wideosprawozdanie, jak na razie bezskutecznie. ;)
    Jatsekku2
    Level 12  
    Odświeżyłeś temat sprzed 4 lat, wybacz, ale nie jestem już w posiadaniu tego projektu. Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz na priv :)