Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS F5Z zachowuje się dziwnie ;nie uruchamia się, bądz uruchamia bardzo długo

21 Lut 2012 12:21 8445 24
  • Poziom 9  
    Witam mam laptopa asus f5z, od jakiegoś czasu po włączeniu zapala się dioda, słychać że dysk startuje i cisza. Wentylator uruchamia się po jakimś czasie ale za moment potrafi wyłączyć się. Ile trwa uruchomienie to loteria, raz nawet bardzo szybko ok 1min choć bardzo rzadko, zazwyczaj stoi 20 min nawet godzinę i wystartuje, czasami po kilkukrotnym resecie ruszy a czasem może tak stać cały dzień jeśli się nie spróbuje czegoś innego. Ciekawostką jest to ,że często pomaga mu w starcie postawienie go na lewym boku ???? ok 60 % przypadków.Dodam że problem jest identyczny na baterii i na zasilaczu. Po uruchomieniu działa bardzo dobrze , żadnych problemów, po wybraniu opcji uruchom ponownie komputer - restartuje się i uruchamia bez problemów. Problem powstaje jeśli wyłączę go poleceniem - wyłącz( zamknij). Mam dwie kości pamięci wyjmowałem po jednej , zamieniałem miejscami nic nie pomogło, kilka razy robiłem format też nic, radiatory wyczyszczone, pasta na procku nowa. Może bios ale tam nawet za bardzo nie wiem jak powinno być poustawiane. Może ktoś ma jakieś pomysły co mu jest?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 12  
    Jak na mój gust ma kolega problem z grafiką lub mostkiem ztw. zimne luty. Jeżeli kolega ma czym można spróbować wygrzać pierwsze układ grafiki a jeżeli nie pomoże mostek.
  • Poziom 9  
    Możesz rozwinąć troszeczkę wątek? ewentualnie podrzucić jakieś zdjęcie gdzie czego szukać. Z góry dziękuję
  • Poziom 12  
    Mostek północny masz zintegrowany z grafiką, natomiast południowy obsługuje urządzenia takie jak klawiatura itd. Najczęściej odkleja się grafika ponieważ jest ona narażona na wysokie temperatury, lecz nie jest to regułą. Wygrzanie polega na przelutowaniu układu za pomocą stacji lutowniczej na podczerwień tzw. reflow. jeżeli zadziała i komputer zacznie działać prawidłowo należy zrobić reballing, jest to jedyny poprawny sposób naprawy. Reflow robi się po to aby sprawdzić który chip jest odklejony nie uważam tego za żaden sposób naprawy ponieważ spoiwo jest utlenione i prędzej czy później usterka się powtórzy.

    https://obrazki.elektroda.pl/7843466300_1329824824.jpg
  • Poziom 9  
    Czyli domowym sposobem tego nie zrobię? Może jeszcze szacowany koszt takiej operacji? I może masz jakąś instrukcję jak rozebrać kompa bo po rozkręceniu wydaje mi się wszystkich śrubek gdzieś jeszcze trzymają zaczepy chyba a nie chcę niczego połamać.
  • Poziom 18  
    A jak wygląda smart dysku, np z hdtune?
  • Poziom 9  
    Sprawdzałem ostatnio dysk jakimś darmowym programem i nie było bad sektorów.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Możesz mi jednak podpowiedzieć jakieś programy do testowania oraz co i czym posprawdzać.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 12  
    Schemat jak rozebrać znajdziesz w necie bez problemu, natomiast cena takiej usługi to 200zł i dostajesz 3 m-c pisemnej gwarancji.W warunkach domowych nie polecam wykonywać takich napraw ponieważ najczęściej kończy się to wymianą płyty a to już koszt ok 500 - 600 zł

    Rozkręcanie

    PART1
    http://www.youtube.com/watch?v=meaCYGSjF8k

    PART2
    http://www.youtube.com/watch?v=93UGySPBO54

    Przecież kolega wyraźnie napisał ża po podstawieniu po lewej stronie komputer się włącza, co ma wspólnego wygięcie płyty zw smartem dysku ??
  • Poziom 9  
    Dzięki, powiedz mi jeszcze czy to usterkę da się jakoś zdiagnozować jakimś programem testowym? żeby być pewnym czy to na pewno to? I komu najlepiej oddać to do naprawy , może jakieś typy w Radomiu.

    Dodano po 3 [minuty]:

    TigerTTKB napisał:


    Przecież kolega wyraźnie napisał że po podstawieniu po lewej stronie komputer się włącza, co ma wspólnego wygięcie płyty zw smartem dysku ??


    Konkretnie postawieniu na boku ( tak jak otwartej książki ) częściej na lewej stronie , rzadziej na prawej
  • Poziom 12  
    Nie zdiagnozujesz tego żadnym programem jeżeli po delikatnym wygięciu płyty lapek działa prawie za każdym razem to na 98% to jest to, a w Radomiu musisz szukać ja jestem z Sanoka mogę pomódź Ci wysyłkowo ok 40zł w obie strony.
  • Poziom 9  
    Ok dzięki. Jeśli nie znajdę nikogo w Radomiu to odezwę się.
  • Poziom 12  
    Kolego krukkrukx

    smart dysku nie jest podatny w żaden sposób na zmianę pozycji pomiędzy pionem a poziomem. Poza tym bez dysku można sprawdzić na jakiejś wersji LIVE CD linucha.
  • Poziom 9  
    Mam jeszcze jedno a w sumie 2 podejrzenia. otóż wczoraj wyłączyłem w biosie funkcję oszczędzania energii lub monitora (dokładnie nie pamiętam jak to było sformułowane) i o dziwo komp zaczął się uruchamiać za każdym razem, do momentu zamknięcia klapy. potem znowu kłopoty ale ogólnie uruchamia sie8 na10 razy od razu ( do tej pory może 1 na 40 razy ) Może przypadek ale czy złe ustawienia w biosie mogą mieć takie przykre konsekwencje ? i czy przypadkiem problem może stoi gdzieś w systemie zamknięcia klapy ( przecież tam musi być jakiś switch który powoduje uśpienie np kompa po jej zamknięciu) jak myślicie, ewentualnie jak się do tego zabrać? Jak wygląda ten włącznik i gdzie go szukać? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem???
  • Poziom 10  
    Ja mam ten sam problem i teraz biorę się za bios .W Toshibie A200 zmieniłem ustawienia w biosie i smiga az miło a dwa serwisy czysciły,sprawdzały i nic.

    Sprawdzę czy u mnie też zadziała ale już wiem ze ustawienia w biose mają znaczenie.Wszystko zależy od zastosowanej płyty głownej.Jedne chodzą pod słabszymi ustawieniami a inne chcą wyzsze parametry

    Te informacje znalazłem na elektrodzie próbując zlokalizować samemu problem

    Jutro napiszę czy w Asusie bynajmniej u mnie też zadziała :D :D :D
  • Poziom 10  
    Nie miałem opcji w Asusie ( bynajmniej w moim biosie ) przestawienia czegokolwiek tak jak w Toshibie.Zrobiłem natomiast aktualizację biosu i laptop 3 dzień smiga aż miło.Pozostałe parametry typu temperatura,wydajnośc procesora itp są na normalnym poziomie.Nie jestem fachowcem wiec nie wiem czy to przypadek ale już drugi laptop się zachowuje poprawnie po zmianach w biosie.W serwisie naprawiano mostki,czyszczono i nie wiem co tam jeszcze ale nic to nie dało niestety.Laptop wlacza się bez problemu za każdym razem a wcześniej musiał często postać nawet i godzinę aby zaskoczyć no i trzeba go było kilka razy właczać i wyłączać

    ps.laptop dalej hula az miło :D :D a to już trzeci tydzień od aktualizacji
  • Poziom 9  
    U mnie ze zmiennym szczęściem, tzn zaktualizowałem bios i komp wstał . Przez kilka dni śmigał bez problemów. Niestety potem wszystko wróciło; teraz pomaga jedynie podniesienie jednego rogu kompa, czyli wygięcie płyty głównej. Tak więc wychodzi na jakiś zimny lut, tylko jak go zlokalizować?. Choć i tak uważam że dziwne jest to ,że kombinacje z biosem pomagały na jakiś czas. Co o tym sądzicie ?
  • Poziom 9  
    Zmieniając w biosie opcję trybu z oszczędnego na normalny, podwyższyłeś napięcie i lapek wstał, później jednak cyna się utleniła w większym stopniu i znowu padł, w celu diagnozy wygrzej układ bga(grafikę) lub zlokalizuj go (np poprzez schemat plyty) i dociśnij dość mocno w tym miejscu klawiaturę i naciśnij trzymając klawisze, przycisk power, jeśli wstanie to wiesz że to o to chodzi. Tak jak poprzednik mówił rebaling ok 300 zł cię czeka.
  • Poziom 12  
    Dociskanie nic nie da bo prawdopodobnie układ masz klejony tylko połamiesz klawiaturę, jeżeli wyginanie pomaga to należy zrobić reballing lub wygrzać ale to daje efekt na chwilę i boże broń jakimiś opalarkami w piecu i wszystkimi innymi metodami proponowanymi przez youtube.
  • Poziom 10  
    Znaczy ze ja miałem trochę szczęścia albo uszkodzenie nie jest na tyle poważne i laptopy dalej działają bezproblemowo
  • Poziom 9  
    Dzięki wszystkim, na pewno to jest to o czym piszecie. Natomiast od jakiegoś miesiąca komp wstał i działa bez zarzutu, temat pewnie powróci ale wtedy chyba bardziej będzie się opłacało kupić coś nowego. Pozdrawiam, temat uznaję za zakończony
  • Poziom 2  
    witam..

    ja w swoim też miałem taką sytuację ze laptop nie dawał znaku życia. Wyjąłem płytę główną i za pomocą opalarki i sondy temepratury od miernika przez 8 min nagrzewałem chipset grafiki do 200 st., poskładałem i jak na razie działa.
  • Poziom 9  
    Witam, może podpowiem coś, bo wydaje mi się , że znalazłem problem z moim. Od roku praktycznie komp wstał i działa. W tym samym czasie przestało mi działać jedno gniazdo usb. Czasem zadziała ale to sporadycznie. Nie staram się tego naprawiać bo wydaje mi się , że jedno od drugiego jest zależne a z dwojga złego wolę brak jednego gniazda usb niż niedziałający komp. Dodam jednie że w samym gnieździe nie widzę żadnego zwarcia. Wszystko wygląda ok. Liczę jeszcze , że ktoś z Was podpowie czy to możliwe , że powodem problemów było gniazdo.
  • Poziom 12  
    Za prawidłowe działanie portów USB odpowiedzialny jest most południowy może on też mieć wpływ na uruchamianie się komputera, ponieważ odpowiada za start bios-a. Resztę dopowiedz sobie sam :D reballing ?? podgrzanie nigdy nie wiadomo na ile pomoże.
  • Poziom 12  
    Wygrzewanie chipsetu - nie polecam , od kilku dni do kilku miesięcy , loteria. Zabieg ten stosuje się tylko w celach diagnostycznych, ale jest to tylko chwilowe podgrzewanie. Reballing tego samego układu też za wiele nie da, rok może nieco dłużej. Najlepsze efekty daje wymiana układu na nowy.
  • Poziom 9  
    Zamykam temat. Po ostatnich problemach w 2013r. rozebrałem lapka do płyty głównej, polutowałem wszystkie luty które dało się gołym okiem zobaczyć zwłaszcza przy mostkach. Wygrzałem tak na wszelki wypadek ( choć wątpię czy to miało jakikolwiek sens, ale skoro miałem wszystko na wierzchu...) zwykłą suszarką. Na rok czasu z hakiem wystarczyło i komp szedł jak burza, ostatnio temat sporadycznie ale powrócił tylko, że zauważyłem, że choć wyginanie kompa czasem pomagało aby się uruchomił, to mimo wszystko problemy zaczynały się po aktualizacjach windowsa. Miałem nawet przez pewien czas problemy z uruchomieniem które minęły po odinstalowaniu ostatnich aktualizacji. Tak więc być może to był i jest problem samego systemu a wyginanie w jakiś nieokreślony sposób resetowało nazwę to "coś". Tak czy siak komp żyje. Dziękuję wszystkim za pomoc