Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon Eos 550D nie działa wbudowana lampa błyskowa

GRYFITA 21 Feb 2012 15:54 5135 5
  • #1
    GRYFITA
    Level 10  
    W Eosie 550D nie działa wbudowany flash - nie podnosi się w trybie pełnej automatyki, nie reaguje też na przycisk włączający lampę. Po zdjęciu przedniej obudowy stwierdziłem, że kondensator nie ładuje się w ogóle - napięcie na nim równe zeru. Poza tym aparat działa poprawnie. Proszę o info gdzie szukać usterki - wygląda to na uszkodzony bezpiecznik ( lokalizacja? ) ponieważ cały moduł lampy nie ma zasilania.
  • #2
    gajmix
    Level 32  
    Taki ciąg przyczynowo skutkowy masz. Kondensator się nie ładuje, bo aparat nie ma informacji że lampa jest podniesiona, a lampa się nie podnosi bo element wykonawczy (elektromagnes) jest uszkodzony (cewka) albo nie ma zasilania, jeśli elektromagnes nie ma zasilania to uszkodzona jest jakaś ścieżka na flexach, albo któryś z drobnych elementów elektroniki który trzeba znaleźć i wymienić. Niewiele tu się da doradzić nie mając sprzętu przed sobą, musisz wziąć miernik do ręki i po kolei sprawdzać stosując się z grubsza do tego co wcześniej napisałem. Oczywiście jest też taka możliwość że padło sterowanie lampą z poziomu płyty głównej, ale to są sprawy raczej nienaprawialne i kończą się wymianą całej płytki.
  • #3
    GRYFITA
    Level 10  
    Elektromagnes zwalniający zaczep lampy nie działa ewidentnie - w trybie "zielonej" automatyki przy słabym świetle lampa powinna wyskoczyć automatycznie - nic takiego się nie dzieje. Brak reakcji na przycisk zwalniający lampę również świadczy o niesprawności ( braku działania ) elektromagnesu. Czy niesprawność wynika z braku zasilania czy z uszkodzenia samej cewki muszę sprawdzić. Póki co dziękuję za pomoc i jutro będę kontynuował poszukiwania.
  • #4
    Naprawiacz
    Level 19  
    "Elektromagnes zwalniający zaczep lampy nie działa ewidentnie" i ma rację, bo go tam nie ma. Podnoszenie lampy realizowane jest przez sprzężenie z silnikiem migawki...
  • #5
    waldiixx
    Level 10  
    Jeżeli nie reaguje na przycisk lampy to zwarte jest jedno z połączeń.
  • #6
    dreamspell
    Level 1  
    Miałem podobny problem otóż założyłem sobie zaślepkę na sanki do lampy, i co sie okazuje jak jest zaślepka to aparat myśli że jest założona zewnetrzna lampa, dlatego do Canona 550d nie dają zaślepki na sanki w zestawie;) i tez lampa mi się nie otwierała automatycznie i nawet przycisk zwalniajacy nie działa, po wyjęciu zaślepki lampa reaguje na spust migawki jak i na przycisk boczny ;) Sprawdzcie u siebie koledzy ;)