Na Allegro teraz jest w licytacji 461,50 ale to środek aukcji ...
więcej niż 800zł bym za niego nie dał ale dla fana Yamahy może być wart i 1400zł ,
licytuj może go tanio kupisz
Nie ma żadnej. Potocznie na RX750RS niektórzy mówią po prostu RX750. Bez V.
Areek2 wrote:
Swoją drogą chyba nie ma RX-750 (bez RS).
Nie, raczej nie ma. Są RX(...)RS, RX(...) RDS jako stereo i RX-V jako KD-eki. To V to pewnie od Video...
Muzyk172 wrote:
Nie dubluje tematu, tylko nie uzyskałem wyczerpujących odpowiedzi na moje pytania, bo ktoś zamknął mi temat ... :/
Rozumiem. Hmm co jeszcze o niej... Warto sprawdzić jak działa Volume... Lepiej, żeby nie trzeszczał,
bo ten potencjometr, to dość drogie ustrojstwo...
A cała "Yamaszka" z tymi kolumnami powinna zagrać dość mocno, trochę konturowo..
Żadna z niej "audiofilka", bardziej "imprezowiczka" Rock, Disco, Techno, Pop, itd.
O moc naprawdę nie musisz się martwić, raczej podłóz coś miękkiego pod "CD-eka" bo Ci płyty zaczną przeskakiwać W granicach zdrowego rozsądku nie ma problemu ze zniekształceniami, loudness proponuję nie używać.
I bez niego jest sporo basu. Z odsprzedażą też nie powinno być dużego problemu, bo to wysoki model...
Za te pieniądze, moim zdaniem fajny sprzęcik,
choć mi np.bardziej pasuje Denon PMA 1060.
Rzecz gustu oczywiście...
Odsłuchaj.
Dla ścisłości! Nie sprawdzałem jej na Polarisach, tylko Voyagerach.
Ale spokojnie. Będzie pasowała do obu konstrukcji.
Które lepsze? Chyba trudno powiedzieć... To ta sama półka.
Więcej chyba osób woli Voyagery, ładniejsze są Polarisy.
Parametry? W obu przypadkach troszkę naciągnięte.
Z ciekawości sprawdzałem symulacje w "Win isd".
No i pamiętaj o kablach! Muszą być normalne, czyli OFC. Nie CCA OFC!
Czemu? Różnie ponoć bywa... Ja akurat bardzo żle trafiłem.
Groszowa różnica, więc po co kombinować?
Zastanów się jeszcze nad zakupem AX-550 RS + tuner TX-550 bądź TX-670, TX-750RDS.
Cenowo wyjdzie podobnie, AX-550 jest nawet o 5 wat na kanał mocniejszy od RX-750 i moim zdaniem jakość dźwięku, w szczególności tunera będzie lepsza niż z amplitunera.
Co do kabli, przy tej klasie sprzętu nie ma co przesadzać. Jako sygnałowe polecam Prolink Exclusive. Wyglądają porządnie, metalowe wtyki, kabel miękki, OFC. Do kolumn OFC 2x2,5mm.
(...) jakość dźwięku, w szczególności tunera będzie lepsza niż z amplitunera.
Tunera pewnie tak... Ogólnie uważa się, że lepiej mieć osobny wzmacniacz i tuner. Pewnie coś w tym jest...
Może oddziaływanie trafo? Nie wiem, niestety nie znam się na tym. Co gorsza... Prawie nie słucham radia,
chyba, że czasem "Trójki" u sąsiada. Pewnie mój błąd... :sm7:
Czy jednak w przypadku oryginalnej płyty CD, sądzisz, że będzie odczuwalna różnica w odsłuchu
na kolumnach tej klasy co Voyager/Polaris, pomiędzy wzmacniaczem, a amplitunerem tej samej firmy i klasy?
Mam oczywiście na myśli sprzęty zbliżone brzmieniowo...?
Pozdro.
Dodano po 19 [minuty]:
Nie czepiam się, ale kable sygnałowe w tym przypadku nie są moim zdaniem konieczne.
Popieram Areek2 ...wystarczą zwykłe (dla pewności) polskie kable OFC 2 x 1,5-2,5mm.
Zależnie od potrzebnej długości. Koszt kilka złotych za metr.
Warto sprawdzić jak działa Volume... Lepiej, żeby nie trzeszczał,
bo ten potencjometr, to dość drogie ustrojstwo...
Osobiście nie trafił mi się jeszcze egzemplarz z trzeszczącymi potencjometrami. Nie wiem, może miałem szczęście Choć na forach często był już poruszany ten temat. Gorzej z selektorem, który potrafi trzeszczeć/przerywać. Zazwyczaj wystarczy psiknąć "kontaktem" i spokój na dłuższy czas.
Herethic wrote:
Czy jednak w przypadku oryginalnej płyty CD, sądzisz, że będzie odczuwalna różnica w odsłuchu
na kolumnach tej klasy co Voyager/Polaris, pomiędzy wzmacniaczem, a amplitunerem tej samej firmy i klasy?
Mam oczywiście na myśli sprzęty zbliżone brzmieniowo...?
Niestety nie miałem okazji bezpośredniego porównania RX-750 i AX-550, a tylko takie miałoby sens ponieważ różnice nie powinny być duże.
Ceny sprzętu z lat sprzedaży sklepowej:
AX-550 357 €
TX-550 230 €
RX-750 511 €
Koszt zestawu wzmacniacz+tuner był niewiele wyższy niż amplitunera. Moc jest podobna więc klasa sprzętu zbliżona. Pytanie czy to nam coś mówi? Znowu wracamy do punktu wyjścia czyli odsłuchu. Tylko kupując przez internet może być z tym problem.
Zacytuję wypowiedź kolegi przemo-lukas z innego tematu.
Quote:
Zwróć uwagę, że wyższe modele choćby yamahy nie posiadają "wbudowanego" tunera. Mówię tu o dwóch flagowcach: Yamaha A-S1000 i A-S2000. To samo u innych producentów. Chodzi o to, aby zminimalizować liczbę elementów elektronicznych, które powodują powstawanie dodatkowych zniekształceń w torze audio. No cóż, teraz zależy jakim budżetem dysponujesz, ale czy tak czy siak, to jedynym argumentem przemawiającym za amplitunerem jest "brak miejsca", ale to akurat dla mnie jest pomijalne.
W sprzedaży są odtwarzacze (cd, sacd,dvd), które posiadają tryb Audio Direct. Rozłącza on sekcję video oraz wyświetlacz urządzenia (n.p. YAMAHA DVD S 1800),w celu "wyeliminowania niepotrzebnych zakłóceń, które pojawiają się przy okazji pracy skomplikowanych układów obróbki wizji".
Ale to już hardcore.
Miałem kiedyś amplituner Yamaha R-3. Przy selektorze ustawionym w innej pozycji niż tuner i mocno rozkręconym potencjometrze, z głośników było słychać bardzo cichutkie granie radia. Podczas normalnego odsłuchu zjawisko niezauważalne jednak sam fakt zakłócenia istnieje.
Herethic wrote:
Nie czepiam się, ale kable sygnałowe w tym przypadku nie są moim zdaniem konieczne.
Fajnie to wygląda jednak boje się kupić bez oglądania, a koleś mieszka w Zabrzu, a ja w Warszawie. A nie będę dokładał 100-200zł żeby po niego pojechać.
Więc odpada w sumie. A drugi wygląda jak by przeżył jakiś huragan albo małe dziecko w domu .
Na allegro są też kolumny Polaris 200. Ale również daleko od Wawy.
Ale są scherzo 200 w Wawie za 500zł tylko tyle że mają wymieniane dwie nóżki, bo wizualnie na zdjęciach wyglądają w porządku. Więc myślę nad tym by pojechać i je obejrzeć.
Przed zakupem zapytaj się czy potencjometry, selektor nie trzeszczą, czy nie był naprawiany, a jeżeli były wymienione jakieś części to czy na oryginalne.
Co do Scherzo, jak masz możliwość to warto posłuchać. Osobiście nie słyszałem, ale mają lepsze opinie niż Polarisy.