Przewiałem sam trafo 540VA, może niektórzy pamiętają moje przeżycia związane z nim. Ale do rzeczy, nawinąłem go już mam ładne 28V, zgodnie z obliczeniami, tylko strasznie buczy, jestem prawie pewny że to wina luźnego dociągnięcia zwoi lub rdzeń luźny bo wcześniej też buczał ale trochę mniej. Rdzeń już dociągałem i nic nie dało. Teraz chcę zalać całe uzwojenia lakierem do drewna. Trzy pytania: czy to coś da, czy nie rozpuści izolacji, czy lakier do drewna nie przewodzi prądu? Dodatkowo owinę go warstwą waty szklanej w celu wyciszenia. Zapomniałem dodać że nie nawijałem ręcznie i ciaśniej nie dam rady nawinąć.
Aktualizacja
Mógłbym popełnić ogromny błąd zostawiając trafo w takiej postaci jak na zdjęciach.
Po pierwsze irytująco buczał.
Po drugie jego sprawność była znacznie obniżona ze względu na partacki sposób nawijania.
Po trzecie. Mogło dojść do zwarcia między zwojowego lub miedzy rdzeniem a zwojem (poczułem to na sobie jak poszło prze zemnie 230V od rdzenia...)
Po czwarte. Nie mogę sobie wyobrazić jakby działał on w domu podczas mojej nie obecności i doszło do zapłonu. Dom by poszedł z dymem.
Po czwarte. Nie chce nawet myśleć co by było jakby zaistniała powyższa sytuacja podczas mojego i mojej rodziny snu.
Więc przeczytajcie cały temat i słuchajcie się chłopaków z forum wiedzą co piszą, mają za sobą ogromne doświadczenie.
Ja swój błąd naprawiłem i trafo jest wykonane zgodnie z poleceniami.
Aktualizacja
Mógłbym popełnić ogromny błąd zostawiając trafo w takiej postaci jak na zdjęciach.
Po pierwsze irytująco buczał.
Po drugie jego sprawność była znacznie obniżona ze względu na partacki sposób nawijania.
Po trzecie. Mogło dojść do zwarcia między zwojowego lub miedzy rdzeniem a zwojem (poczułem to na sobie jak poszło prze zemnie 230V od rdzenia...)
Po czwarte. Nie mogę sobie wyobrazić jakby działał on w domu podczas mojej nie obecności i doszło do zapłonu. Dom by poszedł z dymem.
Po czwarte. Nie chce nawet myśleć co by było jakby zaistniała powyższa sytuacja podczas mojego i mojej rodziny snu.
Więc przeczytajcie cały temat i słuchajcie się chłopaków z forum wiedzą co piszą, mają za sobą ogromne doświadczenie.
Ja swój błąd naprawiłem i trafo jest wykonane zgodnie z poleceniami.