Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrofor MMB HWW1000/20 Cieknie między silnikiem a pompą na wałku

witek271 23 Feb 2012 11:19 11861 11
    witek271
    Level 20  
    Posiadam hydrofor MMB HWW1000/20 i przy podłączeniu ciągnie fajnie wodę (wcześniej się wyłączał ale nagle przestał) ale dochodzi do 4 barów i pryska między pompą a silnikiem tj na a pompa wyłącza się dopiero przy 4,5 bara

Rozebrałem go i tam jest taki element gumowo metalowy ze sprężynką w środku
    to element z obrazka o numerze 5 albo 6 bo dokładnie nie widać Podejrzewam (ale nie jestem pewien) że to ten element jest odpowiedzialny za uszczelnienie między wałkiem a korpusem pompy

Nie wiem jak ten element się nazywa żeby go w ogóle gdziekolwiek znaleźć i czy można go gdziekolwiek kupić czy zregenerować? Czy też może będzie potrzeba zakupu całej pompy?
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Witam.
    Element nr.6 to "oring" (gumowy pierścień, o przekroju kołowym),a element nr.5 to prawdopodobnie "symering" Za małe powiększenie ,żeby to stwierdzić na 100%
    Do kupienia w sklepie z łożyskami.
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Ten rodzaj uszczelnienia do kupienia pewnie u producenta pomp, albo może w dobrej hurtowni.

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

Może dodam, że tego typu uszczelnienie nie jest zazwyczaj samo powodem przeciekania. Najczęściej powodem jest spadnięcie lub przesunięcie pierścienia "segera ",który utrzymuje ten uszczelniacz, w odpowiednim miejscu na osi pompy.
  • Helpful post
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    Z tego co pamiętam tam nie ma zabezpieczenia, uszczelnienie mechaniczne, jest wciśnięte na wał i utrzymywane przez dokręcony wirnik pompy.
    Tu masz link do producenta takich uszczelnień, może coś dobierzesz:
    http://www.anga.com.pl/oferta.php?language=1
    Oprócz wymiarów części ruchomej musisz znać wymiary i kształt pierścienia stałego.
    wolfikus
    Level 13  
    Mam podobny problem tylko pompa SKM 32.3 mianowicie to co wyżej jest pokazane to chyba jest uszczelnienie wału tak mi mówili i u mnie się to prawie rozleciało i powietrze się zasysa tamtędy i pompa nie wyłącza się :-(. Czy ktoś ma pojęcia gdzie takie coś można dostać? Nie mogę tego rozebrać bo pompa jako tako ale jeszcze dycha. Tylko trzeba ręcznie wyłączać i włączać, koszmar.
    kgs245
    Level 16  
    Może coś się zmieniło, jeżeli nie to perspektywy są nieciekawe . Miałem ten problem 3 lata temu , to dość nietypowy element , niedostępny był nawet w poważnej hurtowni zaopatrującej zakłady przemysłowe . Proponowano mi sprowadzenie na zamówienie za cenę 2/3 nowej pompy , lub wysłanie pompy do serwisu naprawa z przesyłką w podobnej cenie . Dołożyłem grosza i kupiłem nową pompę , z uwagi na to że - jeżeli oś wałka pracującego w tym uszczelnieniu jest lekko skorodowana to wytarcie nowego uszczelnienia nastąpi bardzo szybko. Dla dobra sprawy wymiana tego uszczelnienia przy wżerach korozji na osi bez wymiany wirnika nie ma sensu.
    wolfikus
    Level 13  
    http://pompy.jack.pl/Uszczelnienie-sprezynka-13x24;s,karta,id,P01655 Strona nadal istnieje :-), tylko czy to pasuje do pompy SKM 32.3? I nie wiem czy za tą kasę warto, zastanawiam się nad nowym zakupem. Jakaś MHI 1300 kosztuje 400 z hakiem MH ok 350 a 59 plusz koszty przesyłki to będzie 1/5 nowej i nie wiem jak długo pochodzi. Co o tym myślicie?
    kgs245
    Level 16  
    Jeżeli wałek w miejscu styku z wargą uszczelki jest w dobrym stanie to ja bym zaryzykował. Ale jeżeli wałek nie jest idealnie gładki to tym szybciej wypiłuje uszczelkę im bardziej jest chropowaty , to jest główna przyczyna zużywania się tego uszczelnienia . Oszlifowanie i wypolerowanie może spowodować że zmniejszona średnica nie zapewni dobrego styku na połączeniu wałek- zimering. -- Jeżeli wymiary ( 13X24 ) się zgadzają to to powinno to pasować.
    darmando
    Level 2  
    Udało mi się kupić cały zestaw , uszczelniacz plus zimer za 35,00zł