Kurde ten motoman fajna żecz nie wiedzialem ze takie rzeczy maja teraz. Ja miałem co najwyżej dsma 51
Masz do wyboru tak
Technik elektronik - czysta elektronika mozesz programowac, lutowac, serwisowac
Technik elektryk - sieci energetyczne, sieci w zakłądach pracy, sieci przy maszynach. Kładzenie instalacji elektrycznych.
Technik mechatronik to samo co elektronik + wiecej plc i automatów. Szczerze to są technika ze nawet lutowac sie nie nauczysz. Kwestia jakie i gdzie i jeśli przy elektroniku to tak jak przy mechaniku to nie. Chyba że chcesz zostać operatorem cnc.
Jedno 2 giemu nie przeszkadza chcesz to się nauczysz.
Zarobki ( poza wawą wrockiem poznaniem)
cnc 1500 na start do 2 tyś spokojnie netto. 8h 3 zmiany jak lubisz monotonie. Potem 2,5 tyś > < 4 tyś chyba że będziesz programistą albo naprawde specem od serwisu
Kładzenie drutów 1,8 - 2 tyś Zazwyczja na zasadzie minimum reszta w łapę. Praca po 10h wyjazdowa. Jak się podszkolisz trudno powiedzieć. Możesz montowac lampy i gniazdka za 2 tyś a możesz zostać specjalistą instalcji s7 siemensa i latać po świecie za >5 tyś ostatnio szukali na całą wschodnią europe. Czy przy zakładach energetycznych.
Elektronik hmmm Chyba najtrudniej mi się wypowiedzieć mimo że nim jestem. Obecnie niestety wszystko idzie ku automatyce. Operatorzy cnc zarabiają DOBRZE w porównaniu jak masz sie trudzić ruchem chyba że pójdziesz do naprawdę dobrej firmy. A w zwykłej pakowania ryżu..... W serwisie bieda 2 tyś standard. Chyba że terenowy, medyczny, wdrożeniowiec itd.
W zasadzie żeby nie mieć pracy po dowolnym z tych techników to trzeba być debilem.Bo nawet bez pracy podłubiesz w domu przy lapach, sasiadowi ogrodzenie sie zepsuje, instalacja w samochodzie czy coś. Jesli umiesz lutować i nie masz 2 lewych łap to przyjmą cię od ciągnięcia drutu, przez serwis cnc, przez utrzymanie ruchu, dużo firm produkcyjnych od lg przez della przez wszelkie serwisy.
NO POWIEDZCIE MI ŻE NIE MA PRACY DLA ELEKTRONIKA. Ok za grosze 1,5 -2 tyś. Chińczycy produkują my serwisujemy. Albo robimy instalacje no niestety tak jest. Może z 5% elektroników projektuje coś więcej niż piloty.
Sam chce wrócić na studia od tego roku. Zaoczne oczywiscie i jest masakra do wyboru masz albo elektrotechnikę albo elektronike i telekomunikacje. Już dawno programy studiów powinny się zmienić. 2 lata klepiesz tranzystory obwody itd to co w technikum kolejne 2 cad i programowanie. Niby jest kierunek automatyka ale często zaocznie nie ma. Tu z kolei zazwyczaj przyzwyczajenia z budowy maszyn. Więc cad cam programowanie i tak w koło macieju.
Żaden niestety z tych kierunków tak naprawdę cie nie nauczy. Dlatego ja idę tylko po papier. Nauczysz się kupy wzorów. Przez semestr będziesz się bawił obwodami to samo co w technikum............
Powinny uczelnie wprowadzić kierunki typu "programowanie, zarządzanie, naprawa maszyn cnc", "programowanie mikrokontrolerów i mikroprocesorów", " projektowanie, budowa i serwis układów elektronicznych"
Tak jest w hiszpanii i klepią przez 3 lata na plc dzień w dzień.