Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy opłaca się iść na Technik Mechatronik?

Romeos12 23 Feb 2012 16:05 25888 28
Computer Controls
    Romeos12
    Level 9  
    Witam właśnie kończę gimnazjum i nie wiem gdzie iść. Zastanawiam się nad Technik Mechatronik ale nie wiem czy mi się to opłaca, bo po pierwsze do najblizszej szkoły Mechatronika mam 30 km i wogule ale najgorsze jest to, że nie wiem czy idąc na ten kierunek będe miał potem dobrze płatną i łatwą pracę.
  • Computer Controls
    łuki_mar44
    Level 18  
    Witam!

30 km to nie jest tak daleko a myślę, że warto iść na taki kierunek oczywiście jeśli kolega zainteresuje się troszkę chociaż tym tematem bo chodzenie na przymus nie jest dobrym rozwiązaniem.
    Co do łatwej i dobrej pracy, jeśli ze szkoły wyniesie się jakąś pożyteczna wiedzę oraz samemu będzie się dużo robić w tym kierunku to myślę, że zawsze łatwiej przekonać pracodawcę:)
    Osobiście polecał bym technikum elektroniczne, skończyłem taką szkołę z zamiłowania i zdobyta wiedza przydała mi się znaczne na studiach technicznych.
    Może po 4 latach kolega przemyśli temat i wtedy wybierze się na studia bo po nich na pewno łatwiej znajdzie pracę.

pozdrawiam
  • Computer Controls
    Romeos12
    Level 9  
    No dobrze mam zamiłowanie do takich typu rzeczy jak robotyka elektronika itd. ale powiedz mi teraz czy na daną chwile w Polsce są potrzebni mechatronicy i na jaką skale i czy lepiej isc na technik mechatronik i technik elektromechanik i czym sie to wogule tak dokładniej rózni

Dodano po 40 [sekundy]:

yyy sorry technikum elektroniczne

Dodano po 2 [minuty]:

Technik Mechatronik czy Technik elektryk
    łuki_mar44
    Level 18  
    Technik mechatronik kojarzy mi się z automatyką przemysłową, sterowniki PLC i takie tam ale mogę być w błędzie, natomiast co do elektromechanika to jak sama nazwa mówi związanie jest to z naprawą aut ogólnie mówiąc.

Czy w Polsce są potrzebni mechatronicy?
    Ciężko powiedzieć trzeba by rozejrzeć się na rynku pracy.

Wydaje mi się, że obecnie rozwija się mocno energetyka więc tu pewnie jest większe zapotrzebowanie na pracowników. Lecz praca tutaj jest związana z bardzo wysokimi napięciami więc jeśli wolisz elektronikę, robotykę to raczej nie tędy droga.
    Romeos12
    Level 9  
    Jak nie tędy droga? Przecierz Mechatronik jest to połącznie mechanika elektronika informatyka itd. w skład czego wchodzi automatyka robotyka itp.
    łuki_mar44
    Level 18  
    Kolega mnie źle zrozumiał.
    Proszę dokładnie się wczytać:)
    Jeśli wolisz elektronikę i robotykę to mechatronik jest to jak najbardziej trafny wybór.
    Technik ELEKTRYK bardziej jest związany z energetyką więc to odpada w twoim przypadku.
    Romeos12
    Level 9  
    Aha a trudny jest material na Mechatroniku i wogule jakie są tam przedmioty?
    12pawel
    Level 34  
    pneumatyka, hydraulika, mechanika, elektryka, elektronika, informatyka, programowanie mikrokontrolerów/PLC/CNC, automatyka, materiałoznawstwo, techniki wytwarzania, analiza sygnałów, metrologia, podstawy konstrukcji maszyn, termodynamika, mechanika płynów. Z takimi przedmiotami na pewno będziesz się stykał na mechatronice. To jest taki standard w tym zawodzie.
    łuki_mar44
    Level 18  
    Oj tego to już nie wiem, nie byłem na tym kierunku.
    Lecz w sieci pewnie znajdzie się coś na ten temat...
    Romeos12
    Level 9  
    Aha a są takie przedmioty jak matma i fizyka bo je lubie ale takie naprzyklad jez.pol czy biologia są też?
    12pawel
    Level 34  
    No oczywiście są wszystkie przedmioty tak jak w liceum plus mniej więcej te co podałem.
    Romeos12
    Level 9  
    Aha a ty jestes w Technikum Mechatronicznym?
    12pawel
    Level 34  
    Ja jestem po technikum jak i studiach mechatronicznych
    Romeos12
    Level 9  
    Aha i trudno bylo zdac?
    12pawel
    Level 34  
    Ja się trochę interesowałem tym wcześniej więc większych problemów nie miałem ale przyłożyć się trochę trzeba.
    12pawel
    Level 34  
    Za moich czasów testy były czysto pisemne, czyli zarówno teorię jak i wykonanie jakiegoś zadania trzeba było dokładnie opisać. Teraz słyszałem że już testy są podzielone na część praktyczną i pisemną. Teoria opisowa i praktyka już manualnie przy jakimś stanowisku trzeba coś wykonać. U nas w technikum akurat w Olsztynie zdawalność wynosiła mniej więcej 60%
    motoroker
    Level 14  
    Egzamin praktyczny tylko z nazwy jest praktyczny ;)
    Ja kończę własnie tech. mechatroniczne i nie żałuje, elektronika mnie nie kręci a sprawy mechaniczne to fajna sprawa jak dla mnie.
    Lekcje miałem ciekawe, wiadomo humanista by sie nudził ale mnie technika kręci.
    Robota MOTOMANA programujemy cała 4 klasę i jest fajnie:)

Ogólnie mechatronik to osoba znająca sie teoretycznie na wszystkich dziedzinach związanych z dzisiejszym przemysłem. Mam wiedzieć że takie cos istnieje a niekoniecznie wiedzieć jak to działa, ważne zeby znać zastosowanie tego czegoś.

A w tym technikum macie jakąś specjalizacje w techniku mechatroniku ? Ja w Piotrkowskim technikum mam specializaje obróbka skrawaniem CNC.
    Romeos12 skąd jesteś?
    Romeos12
    Level 9  
    Ja jestem z Kamiennej Góry a Technikum mam w Wałbrzychu ale jesli chodzi o specjalnosci to nie wiem ale chyba nie ma
    bobi1326
    Level 19  
    Mam kumpla który poszedł na technika mechatronika. Teraz jest na polibudzie i świetnie sobie daje radę.
    homman
    Level 26  
    Kurde ten motoman fajna żecz nie wiedzialem ze takie rzeczy maja teraz. Ja miałem co najwyżej dsma 51
    Masz do wyboru tak
    Technik elektronik - czysta elektronika mozesz programowac, lutowac, serwisowac
    Technik elektryk - sieci energetyczne, sieci w zakłądach pracy, sieci przy maszynach. Kładzenie instalacji elektrycznych.

Technik mechatronik to samo co elektronik + wiecej plc i automatów. Szczerze to są technika ze nawet lutowac sie nie nauczysz. Kwestia jakie i gdzie i jeśli przy elektroniku to tak jak przy mechaniku to nie. Chyba że chcesz zostać operatorem cnc.

Jedno 2 giemu nie przeszkadza chcesz to się nauczysz.

Zarobki ( poza wawą wrockiem poznaniem)
    cnc 1500 na start do 2 tyś spokojnie netto. 8h 3 zmiany jak lubisz monotonie. Potem 2,5 tyś > < 4 tyś chyba że będziesz programistą albo naprawde specem od serwisu

Kładzenie drutów 1,8 - 2 tyś Zazwyczja na zasadzie minimum reszta w łapę. Praca po 10h wyjazdowa. Jak się podszkolisz trudno powiedzieć. Możesz montowac lampy i gniazdka za 2 tyś a możesz zostać specjalistą instalcji s7 siemensa i latać po świecie za >5 tyś ostatnio szukali na całą wschodnią europe. Czy przy zakładach energetycznych.

Elektronik hmmm Chyba najtrudniej mi się wypowiedzieć mimo że nim jestem. Obecnie niestety wszystko idzie ku automatyce. Operatorzy cnc zarabiają DOBRZE w porównaniu jak masz sie trudzić ruchem chyba że pójdziesz do naprawdę dobrej firmy. A w zwykłej pakowania ryżu..... W serwisie bieda 2 tyś standard. Chyba że terenowy, medyczny, wdrożeniowiec itd.

W zasadzie żeby nie mieć pracy po dowolnym z tych techników to trzeba być debilem.Bo nawet bez pracy podłubiesz w domu przy lapach, sasiadowi ogrodzenie sie zepsuje, instalacja w samochodzie czy coś. Jesli umiesz lutować i nie masz 2 lewych łap to przyjmą cię od ciągnięcia drutu, przez serwis cnc, przez utrzymanie ruchu, dużo firm produkcyjnych od lg przez della przez wszelkie serwisy.

NO POWIEDZCIE MI ŻE NIE MA PRACY DLA ELEKTRONIKA. Ok za grosze 1,5 -2 tyś. Chińczycy produkują my serwisujemy. Albo robimy instalacje no niestety tak jest. Może z 5% elektroników projektuje coś więcej niż piloty.

Sam chce wrócić na studia od tego roku. Zaoczne oczywiscie i jest masakra do wyboru masz albo elektrotechnikę albo elektronike i telekomunikacje. Już dawno programy studiów powinny się zmienić. 2 lata klepiesz tranzystory obwody itd to co w technikum kolejne 2 cad i programowanie. Niby jest kierunek automatyka ale często zaocznie nie ma. Tu z kolei zazwyczaj przyzwyczajenia z budowy maszyn. Więc cad cam programowanie i tak w koło macieju.

Żaden niestety z tych kierunków tak naprawdę cie nie nauczy. Dlatego ja idę tylko po papier. Nauczysz się kupy wzorów. Przez semestr będziesz się bawił obwodami to samo co w technikum............

Powinny uczelnie wprowadzić kierunki typu "programowanie, zarządzanie, naprawa maszyn cnc", "programowanie mikrokontrolerów i mikroprocesorów", " projektowanie, budowa i serwis układów elektronicznych"

Tak jest w hiszpanii i klepią przez 3 lata na plc dzień w dzień.
    bobi1326
    Level 19  
    No fakt nasze kierunki nie powalają programami. Najważniejsze to to, że jak będziesz chciał to oprócz papierów czegoś się nauczysz. Na moje elektronik trochę lżejsza robota przez całe życie. A to się przekłada na możliwość dożycia do emerytury ;)
    bodzio507
    Level 30  
    Od tego roku wchodzi reforma i nauczanie może różnic się od obecnego.

Podobnie egzaminy zawodowe, chociaż na mechatroniku praktyczny naprawdę jest praktyczny :)

Ogólnie polecam kierunek.
    Romeos12
    Level 9  
    Ale powidzcie mi jak jest z Praca? czy na ta chwila ktos pracuje jako mechatronik?
    12pawel
    Level 34  
    Powiem szczerze że konkretnych miejsc pracy jako mechatronik to jeszcze za wiele nie ma. Pracodawcy nie zawsze wiedzą że coś takiego istnieje. Częściej oferty kierunkują na automatykę , ale jak przyniesiesz CV z mechatroniki to nie robią jakichkolwiek problemów i chętnie przyjmują. Z tego co słyszałem od znajomych.
    homman
    Level 26  
    A masz taki dar??
    Może z 2 3 % studentów nadaje się do projektowania.
    Jak masz szczęście to po technikum cię wezmą. Idz na staż do biura projektowego.

Po prostu trzeba mieć dar. I jak najszybciej wyjechać :) W pl zarobisz tyle co serwisant a wszystko na ciebie.

Ja daru nie mam.
    A po za tym ciężko ci bedzie o pracę. Jest max 10 firm w polsce. Już lepiej zostać programista plc.
    Algida04
    Level 10  
    Korzystając z okazji chciałbym się zapytać jakie przedmioty zawodowe są realizowane w tym zawodzie
    czy jest przedmiot Elektrotechnika ? Lub Urządzenia techniki komputerowej?

Dodano po 2 [minuty]:

za 4 lata może rynek mechatroniki będzie bardziej "funkcjonalszy" więc chyba opłaca się teraz isc na ten przyszlosciowy zawód nie sądzicie?